Procuratura Generală a solicitat extrădarea lui Plahotniuc din Arabia Saudită și Cipru

Ilie Gulca
22/10/2020

Procuratura Generală a solicitat extrădarea lui Vladimir Plahotniuc autorităților din Cipru și Arabia Saudită. Despre acest lucru a anunțat, joi, procurorul general Alexandr Stoianoglo în cadrul unei conferințe de presă.

„Până acum, nu am primit niciun răspuns din partea autorităților turce. În afară de Turcia, Procuratura Generală a expediat cereri de extrădare Republicii Cipru și Arabiei Saudite. Avem un răspuns din Arabia Saudită că domnul Plahotniuc nu a traversat hotarele acestei țări. Suntem în așteptare”, a precizat Stoianoglo.

Ministerul Afacerilor Interne a comunicat, în septembrie, că Plahotniuc a traversat frontiera Turciei și României în perioada 7–10 septembrie 2020”.  

Procuratura Generală a anunțat anterior că a primit o notificare oficială din Turcia că Plahotniuc a intrat pe teritoriul acestei țări la 10 septembrie 2020 și că nu a părăsit teritoriul ei. 

„Întreg setul de acte și materiale inerente procedurii de extrădare au fost expediate colegilor turci. Cererea are la bază Convenția europeană cu privire la extrădare, semnată la 13 decembrie 1957 la Paris”, se menționat într-un comunicat al Procuraturii Generale.

În ianuarie 2020, Departamentul de Stat al SUA l-a desemnat pe fostul lider al Partidului Democrat ca fiind implicat în „semnificative acte de corupție” în Moldova și a declarat întreaga sa familie drept neeligibilă pentru a primi vize pe teritoriul SUA.

Ambasada SUA la Chișinău a anunțat, în martie 2020, că autoritățile americane au inițiat procedura de deportare a fostului lider al PDM. 

Plahotniuc a părăsit Republica Moldova la 14 iunie 2019, după ce formațiunea sa a anunțat că se retrage de la guvernare. Fostul lider al PDM este dat în urmărire generală.

Ilie Gulca
22/10/2020

Comentarii