Pe urmele investigaţiilor CIJM: Fostul procuror general adjunct, Ruslan Popov, trimis pe banca acuzaţilor

Julieta Saviţchi
30/05/2022
CIJM

Fostul adjunct al procurorului general, Ruslan Popov, va apărea în timpul apropiat pe banca acuzaţilor. Procuratura Anticorupţie a anunţat că a trimis în judecată două dosare penale în care fostul procuror este învinuit de îmbogăţire ilicită şi opt episoade de fals în acte publice. Învinuirile procurorilor se regăsesc într-un şir de anchete ale Centrului de Investigaţii Jurnalistice (CIJM) despre averile şi afacerile lui Ruslan Popov.

Potrivit unui comunicat al Procuraturii Anticorupţie, Ruslan Popov este învinuit că, fiind persoană cu funcție de demnitate publică, acționând în complicitate cu rudele sale, precum și administratorul unei companii private în perioada anilor 2014-2019, împreună cu familiile afiliate acestuia au dobândit mijloace bănești în valoare de 7.795.894 de lei, pe când valoarea totală a cheltuielilor acestora în aceeași perioadă a constituit 11.064.173 de lei.

Astfel, a fost constatată o diferență totală de 3.268.278 de lei între veniturile și cheltuielile acestora.

Procurorii au mai anunţat că judecătorii de instrucţie au autorizat aplicarea sechestrului, în scopul asigurării unei eventuale confiscări speciale, asupra unui teren agricol, estimat la 210.946 de lei, precum și a depozitului frigorific evaluat la 6.038.142 de lei, de lângă satul Mileştii Mici, raionul Ialoveni, despre care s-a vorbit în premieră în anchetele CIJM.

În gestiunea procurorilor au mai rămas încă două dosare penale în care Ruslan Popov este învinuit de îmbogăţire ilicită şi spălare de bani.

Săptămâna trecută, Judecătoria Chişinău a respins demersul avocaţilor fostului procuror privind scoaterea de sub control judiciar şi ridicarea excepţiei de neconstituţionalitate.

Igor Hlopeţchi a comunicat pentru portalul Anticoruptie.md că a contestat deciziile instanţei de fond la Curtea de Apel Chişinău, iar procurorii nu deţin probe concludente care să demonstreze vinovăţia clientului său.

Ruslan Popov a fost reţinut pe 9 septembrie, bănuit de îmbogăţire ilicită, iar pe 11 septembroe Judecătoria Chişinău l-a plasat în arest la domiciliu.

După numirea lui Ruslan Popov în funcţia de procuror general-adjunct, în decembrie 2019, Centrul de Investigaţii Jurnalistice din Moldova a publicat mai multe anchete privind averea şi afacerile nedeclarate ale lui Popov.

Reporterii CIJM au găsit în satul Utkonosovka, Ucraina, casa părintească a soţiei lui Ruslan Popov după ce acesta a declarat public că a fost ajutat de socri.

Jurnaliştii au aflat că soacra lui Popov a dus un trai modest, şi-a vândut gospodăria cu 18.000 de euro şi nu a avut bani ca pe lângă casa pe care a cumpărat-o în Mileştii Mici să îl ajute cu bani şi pe ginerele procuror.

Ruslan Popov a acţionat în judecată Centrul de Investigaţii Jurnalistice, invocând apărarea cinstei, demnităţii şi reputaţiei profesionale.

Julieta Saviţchi
30/05/2022




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii