Încă un judecător ar putea fi urmărit penal. Ce invocă procurorii

Anticoruptie.md
25/02/2017
Şedinţa CSM. Foto: csm.md

Încă un judecător a ajuns în vizorul procurorilor. Eduard Harunjen, procurorul general, a depus o sesizare la Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) prin care cere acordul la pornirea urmăririi penale și tragerea la răspundere penală a unui magistrat. Solicitarea va fi examinată la şedinţa CSM de marţi, 28 februarie. 

Potrivit lui Victor Micu, preşedintele CSM, este vorba despre un magistrat de la Judecătoria Rezina, iar procurorii invocă articolul 307 din Codul penal - „Pronunţarea unei sentinţe, decizii, încheieri sau hotărâri contrare legii”.

În ultimii trei ani, actualul procuror general, dar şi predecesorii săi au depus la Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) 50 de sesizări, cerând tragerea la răspundere penală a 64 de judecători. 37 dintre solicitările procurorilor au fost admise. În vizorul opiniei publice au ajuns însă cazuri numărate. Societatea civilă a reacţionat după ce CSM a permis ca magistrata Domnica Manole de la Curtea de Apel Chişinău şi judecătorul de instrucţie Dorin Munteanu să fie urmăriţi penal. În cazul lor, procurorii au invocat articolul 307 din Codul penal - „Pronunţarea unei sentinţe, decizii, încheieri sau hotărâri contrare legii”. Reprezentanţi ai organizaţiilor neguvernamentale care monitorizează situaţia din Justiţie au pus la îndoială corectitudinea luării unei astfel de decizii în privinţa lui Dorin Munteanu, pentru că, după ce cazul Domnicăi Manole a ajuns în vizorul CSJ, instanţa a ridicat excepţie de neconstituţionalitate în cazul articolului 307. Subiectul a fost pus în discuţie miercuri, 22 februarie, la Clubul Jurnaliştilor de Investigaţie. 

Anticoruptie.md
25/02/2017




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii