Dosarul contrabandei cu anabolizante // Au fost reținute persoanele responsabile de producere și livrare

Ilie Gulca
28/04/2021

Procuratura Generală a anunțat, miercuri, despre reținerea a altor patru bănuiți în dosarul anabolizantelor cu implicarea mașinii Ambasadei Republicii Moldova la Moscova. Cele patru persoane sunt bănuite de producerea și livrarea anabolizantelor către diferite state ale Uniunii Europene și în Federația Rusă. Până în prezent, în acest dosar figurează patru bănuiți, inclusiv fostul ambasador al Moldovei la Moscova, Andrei Neguța.

Marți seară, au fost reținuți doi bărbați și două femei, cu vârste cuprinse între 34 și 55 ani. Printre aceștia, se precizează într-un comunicat al Procuratorii Generale, se regăsește și o persoană implicată în tentativa de contrabandă cu folosirea transportului diplomatic pe 5 decembrie 2020, la postul vamal Palanca.

În cadrul perchezițiilor, care continuă și miercuri, au fost depistate și ridicate anabolizante similare celor depistate în mijlocul de transport diplomatic. De asemenea, oamenii legii au ridicat și pus sub sechestru mijloacele de transport folosite la comiterea faptelor de care sunt bănuiți cei patru de model Skoda Superb și Toyota Land Cruiser în vederea ulterioarei posibilități de confiscare.

Potrivit procurorilor PCCOCS, aceștia urmează să formuleze și să prezinte învinuirea față de cei patru și, în scopul asigurării eficienței investigațiilor, să depună demersurile privind solicitarea aplicării arestului preventiv.

Cei patru sunt bănuiți de pregătire și participare la infracțiunea de contrabandă, pentru care legea penală prevede amendă în valoare de până la 325.000 de lei sau pedeapsa cu închisoare de la 3 la 8 ani.

Persoana juridică se pedepsește cu amendă în valoare de până la 550.000 de lei, cu privarea de dreptul de a exercita o anumită activitate.

Pe 5 decembrie 2020, angajații Serviciul de Informații și Securitate și ai Serviciului Vamal au contracarat o tentativă de trafic ilicit cu anabolizante la postul vamal Palanca, la ieșirea din Republica Moldova în Ucraina. 

Produsele au fost depistate în compartimentul pentru marfă al unui microbuz cu plăcuțe de înmatriculare ale corpului diplomatic ce aparține Ambasadei Moldovei la Moscova.

În acest dosar figurau până în prezent patru învinuiți: doi se află în arest în izolatorul de detenție provizorie, în privința altui învinuit instanța a dispus arestul în contumacie, cu anunțarea în urmărire.

În aceeași cauză penală are statut de învinuit, al patrulea, Andrei Neguța, fost ambasador al R. Moldova la Moscova. În urma unei hotărâri a Curții de Apel Chișinau, acesta a fost plasat sub control judiciar.

Ilie Gulca
28/04/2021Become a Patron!

Comentarii