DOC//Coadă mare la ușa fostului director SIS, Valeriu Pasat. Cine urmează la prezentarea scuzelor

Viorica Mija
17/04/2024
Valeriu Pasat, fostul ministru al Apărării şi ex-director al Serviciului de Informaţii şi Securitate (SIS)

După ce Ministerul Afacerilor Externe a fost obligat de instanță să-și ceară scuze de la fostul ministru al Apărării şi ex-director al Serviciului de Informaţii şi Securitate (SIS), Valeriu Pasat, Academia de Științe urmează să facă același lucru. Judecătoria Chișinău, sediul Rîșcani, a dispus încasarea unui prejudiciu moral de 10.000 de lei și tot atâta pentru acoperirea cheltuielilor de reprezentare în instanță. Decizia a fost pronunțată pe 8 aprilie curent. Achitat în dosarul de comercializare frauduloasă a avioanelor militare din dotarea Armatei Naţionale, Pasat încearcă să-și reîntoarcă bunul nume. Anterior, a cerut dezmințirea informațiilor dintr-o notă semnată de fostul ministru comunist de Externe, Andrei Stratan, și desecretizată în 2021. Tot în acel an, Procuratura Generală și-a cerut scuze public în numele statului de la Valeriu Pasat, pentru tragere ilegală la răspundere. 

Academia de Științe a Moldovei urmează să dezmintă public informațiile publicate anterior, iar textul urmează să aibă următorul conținut:

„Academia de Științe a Moldovei dezminte informațiile răspândite în conținutul răspunsului Consiliului Consultativ al Academicienilor la „Scrisoarea deschisă” a domnului academician Valeriu Pasat, precum că:

-prin scrisori, intervenții publice și alte modalități, inclusiv prin scrisoarea deschisă adresată conducerii țării, ar fi denigrat Academia de Științe a Moldovei, savanții și întreaga comunitate academică din republică, precum și că ar face-o sistematic;

-a înserat în scrisoarea deschisă, adresată conducerii țării, învinuiri nefondate, acte de denaturare a realității, de manipulare a faptelor;

-perioade întregi a avut o activitate ce n-are nimic comun cu știința; -declară că vorbește moldovenește;

-îndeamnă la lichidarea Academiei și -are un comportament și întreprinde acțiuni care ar încălca prevederile statutului AȘM”.

În decembrie 2023, Curtea de Apel Chișinău a casat hotărârea instanței de fond din decembrie 2022 la cererea depusă de Pasat.

La 27 septembrie 2021, Pasat s-a adresat în instanță cu o cerere în care a cerut de la Andrei Stratan și Ministerul de Externe să dezmintă informațiile conținute într-o scrisoare adresată şefilor misiunilor diplomatice ale Republicii Moldova.

Fostul director SIS solicita în special dezmințirea afirmațiilor prin care i s-a incriminat încălcarea legislației în vigoare în cauzele penale de comercializare frauduloasă a avioanelor militare din dotarea Armatei Naţionale.  

Achitat de orice vină, Pasat s-a plâns instanței că nota remisă spre executare misiunilor diplomatice a „dezonorat supremația dreptului și statului de drept, lezându-i în cel mai direct mod de asemenea ingerință, iar indicația de comunicare urgentă a defăimărilor către primele persoane și înalți oficiali din statele acreditate, au generat o răspândire a acestor falsuri într-o manieră atât de severă, încât efectele unei dezmințiri par să nu fie pe măsura restabilirii eficiente a onoarei, demnității și reputației profesionale violate, însă reprezintă o premisă legală de care face uz prin acțiunea înaintată”.

Reprezentantul intimatului Ministerului Afacerilor Externe și Integrării Europene al RM, Vadim Bejan, nu a susținut apelul declarat şi a solicitat respingerea acestuia, iar Andrei Stratan nu s-a prezentat la ședință.

Pe 11 martie 2005, fostul ministrul al Apărării, Valeriu Pasat, a fost acuzat că a autorizat vânzarea avioanelor la un preţ mai mic decât cel oferit de alţi potenţiali cumpărători din Iran şi Republica Yemen. Fostul ministru al Apărării Valeriu Pasat a fost condamnat la 10 ani de închisoare sub acuzația de vânzare prea ieftină a avioanelor. Reprezentanții guvernării PCRM au estimat că pentru cele 21 avioane Republica Moldova ar fi trebuit să primească cel puțin 95 de milioane de dolari. În 2009, Pasat a fost achitat.

Viorica Mija
17/04/2024




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii