DOC// Unul dintre „trădătorii lui Voronin”, Artur Reșetnicov, pierde litigiul cu Penitenciarul 13

Viorica Mija
12/04/2024

Curtea de Apel Chișinău a menținut încheierea primei instanțe în cazul fostului director SIS, deputat şi judecător constituţional, Artur Reşetnicov, împotriva administraţiei penitenciarului 13. Arestat în dosarul parlamentarilor comuniști transfugi și deținut 69 de zile în penitenciar, Reșetnicov cere  constatarea „condițiilor de detenţie care i-au afectat grav drepturile”. Decizia instanței de apel a fost pronunțată în data de 10 aprilie și este irevocabilă. Centrul de Investigații Jurnalistice (CIJM) a deconspirat  cum trecerea într-un alt partid le-a îmbunătățit situația financiară a ex-deputaților, în investigația:  „Afacerea cu deputați: cine sunt transfugii gata să voteze candidatul PD la funcția de premier”. În ceea ce-l privește pe Reșetnicov, portalul Anticoruptie.md a prezentat detalii despre cum acesta a reuşit, în perioada când deținea funcţii publice, să se pricopsească cu două case de lux, care nu s-au regăsit în declaraţiile de avere.

Dosarul împotriva lui Artur Reșetnicov a fost pornit  în octombrie 2019 de către fostul procurorul general interimar, Dumitru Robu. Reșetnicov, împreună cu alţi foşti colegi de partid, a fost plasat în arest preventiv pentru 30 de zile pe 4 februarie 2022, mandatul fiind prelungit ulterior.

Acesta nu și-a recunoscut vinovăția, iar așa cum în afară de declarațiile ex-deputatei Partidului Comuniștilor, Elena Bodnarenco, acuzatorii nu au acumulat alte probe, în ianuarie 2023 dosarul a fost clasat. Mai mult ca atât, și martorul-cheie, Elena Bodnarenco, a decedat.

„În rezultatul efectuării tuturor acțiunilor de urmărire penală impuse și epuizărilor căilor legale de administrare a probatoriului, persoanele puse sub învinuire au fost scoase de sub urmărire penală, iar procesul penal a fost clasat pe motiv că faptele infracționale imputate acestora nu întrunesc elementele componenței de infracțiune”, se arăta în comunicatul Procuraturii Generale.

Reșetnicov consideră că în cazul său s-a făcut „justiție televizată”, iar arestul reprezintă „o pedepsire pentru hotărârile votate în calitate de judecător al Curții Constituționale”. Și tot din această cauză asupra sa s-ar fi făcut presiuni și în izolatorul de detenție preventivă.

Cei 14 foşti deputaţi, care au pus umărul la platforma social-democrată formată de Vladimir Plahotniuc, sunt Alexandr Banicov, Anatolie Zagorodnîi, Boris Golovin, Anatolie Gorilă, Igor Vremea, Corneliu Mihalache, Galina Balmoş, Sergiu Stați, Elena Gudumac, Petru Porcescu, Victor Mîndru, Violeta Ivanov, Artur Reşetnicov și Vladimir Vitiuc.

Viorica Mija
12/04/2024




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii