DOC// Primărița satului Colonița, Angela Zaporojan, riscă să rămână fără o parte din avere

Anticoruptie.md
18/04/2024
captura video/ facebook.com/zaporojan.angela

Primarul satului Colonița, municipiul Chișinău, Angela Zaporojan, a inclus unele date incomplete în declarațiile de avere și interese personale, iar diferența dintre veniturile dobândite și cheltuielile înregistrate este de 802 692 lei. Este constatarea făcută de Autoritatea Națională de Integritate (ANI), transmisă în instanța de judecată competentă spre examinare în vederea dispunerii confiscării averii nejustificate. 

Totul a pornit urmare a recepționării unei sesizări în care se menționa despre faptul că în toate declarațiile de avere ale primarului s. Colonița lipsește casa individuală de locuit de lux, care nu apare în nici o declarație de avere, „ba mai mult, construcția respectivă nici nu este înregistrată în registrul bunurilor imobile, dar este utilizată și funcțională la zi, având în vedere că Angela Zaporojan locuiește în casa respectivă... ”. 

Inspectorul a solicitat primăriței explicațiile în vigoare legate de motivul pentru care locuința nu s-a regăsit mult timp în declarația de avere și interese personale. În răspunsul oferit pentru ANI, Angela Zaporojan a confirmat că locuiește într-o casă pe care a început să o construiască în 2019 și că lucrările continuă și la moment.

„În anul 2021 lucrările erau în desfășurare, fiind executate la 31.12.2021 în proporție de circa 45%, continuând și în anul 2022. În vara anului 2022 am trecut cu traiul în casă, lucrările fiind executate în proporție de 80-85%. Casa nu este în exploatare și nu este înregistrată la Departamentul Cadastru. Am considerat că, deoarece la 31.12.2021 nu locuiam încă în casă și având în vedere că, aceasta nu era finalizată și înregistrată la Departamentul cadastru, nu este obligatoriu includerea acesteia în declarația de avere și interese personale pentru anul 2021. Nu am avut intenția de a nu include în declarația de avere și interese personale a imobilului/casei amplasate pe terenul cu nr. cadastral XXXXX și nu am făcut-o intenționat”, a specificat Zaporojan.

Zaporojan precizează că abia după consultări suplimentare a declarat bunul imobil în declarație. Acest lucru s-a întâmplat abia în declarația de avere pentru anul 2022, unde nu a fost indicată suprafața imobilului, dar numai suma de 500 000 lei. Pentru 2023, primarul suburbiei a indicat că valoarea imobilului, care are o suprafață de 155,9 m.p., este de 1.400.000 lei. 

Rugată să prezinte dovezi legate de disponibilitatea de a edifica casa de locuit, Zaporojan a răspuns inspectorului că a început construcția casei din 2019, iar până acum a cheltuit 500.000 lei. Banii pentru construcția noii locuințe au parvenit, spune primărița, din vânzarea în 2017 a unei case, din salariul fostului soțului obținut în străinătate, cât și din veniturile salariale personale. Totodată, aceasta menționează că o parte din lucrările la casă au fost realizate de rude și chiar de fostul soț, care este constructor și are o echipă de muncitori care au efectuat lucrări fără a fi remunerați.

La a doua solicitare a inspectorului de a prezenta unele detalii, primarul de Colonița și-a schimbat declarațiile în vederea faptului că a început construcția casei de locuit nu în 2019 așa cum menționase anterior, dar „la începutul lunii mai-iunie a anului 2017 sau 2018”.

Inspectorul precizează în actul de constare că „în baza investigațiilor efectuate evaluatorii au ajuns la concluzia că, valoarea de piață estimată a imobilului evaluat la data de 23.02.2024, constituie total 2.966.000 mdl: construcția casei de locuit- 1.987.800 mdl, construcția garajului- 203.200 mdl, terenul aferent- 775.000 mdl”.

În rezultatul examinării materialelor „inspectorul de integritate constată prezența unei insuficiențe financiare în sumă de – 802.692,02 mdl (89,28 salarii medii pe economie), sumă care constituie o diferență substanțială”. 

Angela Zaporojan, care a specificat că a primit acces la materialele dosarului, a constatat „că sumele pretinse ca fiind diferențe nejustificată, nu au o explicație logică și nici o acoperire legală, fiind în esență doar rezultatul unor calcule defectuoase și nemotivate”. Totodată aceasta a ținut să menționeze repetat că a avut mijloace financiare disponibile pentru achiziționarea terenului și pentru construcția locuinței. De asemenea a insistat pe faptul că fostul soț împreună cu mai mulți muncitori au efectuat lucrările necesare și că nu a considerat de cuviință să păstreze toate bonurile și că nu-și amintește informațiile detaliate „din acest motiv nu doresc să comunic careva date eronate, dar în același timp reiterez că nu îmi este impusă obligația legală, chiar și în calitate de funcționar public”, a conchis Zaporojan. 

Cu toate acestea inspectorul a constatat că primărița a încălcat regimul juridic al declarării averii și intereselor personale prin includerea unor date incomplete în declarațiile de avere și interese personale depuse pentru anii 2019 -2022. În același timp a fost constată „existența unei diferențe substanțiale între avere, venituri și cheltuielile dnei Angela Zaporojan, primar al s. Colonița, mun. Chișinău pentru perioada 31.10.2019- 02.03.2023 și deținerea averii cu caracter nejustificat în mărime totală de - 802.692,02 mdl (89,28 salarii medii pe economie)”.

În acest sens inspectorul a solicitat instanței de judecată dispunerea confiscării averii nejustificate, decăderea din dreptul de a exercita o funcție publică sau de demnitate publică, pe o perioadă de 3 ani din data rămânerii definitive a actului de constatare sau din data rămânerii definitive și irevocabile a hotărârii judecătorești prin care se confirmă existența averii nejustificate și înscrierea Angelei Zaporojan în Registrul de Stat al persoanelor care au interdicție de a ocupa o funcție publică sau de demnitate publică. 

Angela Zaporojan este primară a satului Colonița la al treilea mandat. Prima dată a fost aleasă în funcție din partea Partidului Liberal Democrat (PLDM). În aprilie 2018 a aderat la Partidul Democrat (PDM), iar în 2019 a candidat și a fost aleasă pe listele Partidului Socialiștilor (PSRM). În cadrul alegerilor locale din 5 noiembrie 2023, Zaporojan a câștigat un nou mandat de primar reprezentând Mișcarea Alternativă Națională (MAN), partid condus de edilul capitalei Ion Ceban. 

La 27 aprilie 2018, Angela Zaporojan a fost suspendată din funcție, după ce, o lună mai devreme a fost condamnată penal, pentru depășirea atribuțiilor de serviciu. Ea se face vinovată de demolarea gardului bisericii din localitate, care este monument istoric, și divizarea unei licitații publice în achiziții de valoare mică, contrar prevederilor legislației în vigoare. Decizia de suspendare din funcția de primar a fost luată de Consiliul local Colonița, care a ales-o în funcție de primar-interimar pe Lidia Ghimpu, consilieră din partea Partidului Liberal.

În martie 2018, Colegiul penal al Curții de Apel Chișinău a condamnat-o pe Angela Zaporojan în baza art. 328 Cod Penal al RM, pentru depășirea atribuțiilor de serviciu, stabilindu-i pedeapsă sub formă de amendă în mărime de 400 unități convenționale – 8.000 de lei, cu privarea de dreptul de a ocupa funcții publice pe termen de patru ani. Zaporojan a fost învinuită de procurori că, pe parcursul anului 2014, activând în funcţia de primar al satului Coloniţa, a evitat intenționat procedurile de achiziţii legale sub pretextul contribuirii la construcţia gardului Bisericii Naşterea Maicii Domnului din Coloniţa. Primărița a divizat, contrar prevederilor Regulamentului achiziţiilor publice de valoare mică, achiziţia materialelor de construcţii în trei contracte de achiziţii publice de valoare mică în sumă totală de 95.645 lei.

Unul dintre contracte cu nr. 15 din 20.02.2014, în sumă de 39.795 lei, semnat cu SRL Metal-Exim, viza achiziţionarea unui gard din fier cu elemente forjate, al doilea contract cu nr. 34 din 28.07.2014, în sumă de 47.895,50 lei, semnat cu SC Tincomerţ-Grup, viza achiziţionarea materialelor de construcţii (cherestea, armură, ciment, pietriş, nisip şi prundiş), iar al treilea contract cu nr. 45 din 29.08.2014, în sumă de 8000 lei, semnat cu SRL StadromGrup, viza achiziţionarea plăcilor din piatră. 

În acest mod, Angela Zaporojan ar fi efectuat cheltuieli contrar destinaţiei stabilite de către Consiliul local, în suma totală de 95.654,50 lei, pentru construcţia gardului bisericii „Naşterea Maicii Domnului” din satul Coloniţa, cu toate că aceasta este persoană juridică cu patrimoniu distinct proprietate a Bisericii Ortodoxe din Moldova.

În procesul de judecată, primărița a pledat nevinovată, motivând că aceasta a fost voința enoriașilor din sat, iar banii erau prevăzuți în bugetul pentru anul 2014, care a fost votat de către consiliu în 2013. Zaporojan a contestat decizia Curții de Apel la Curtea Supremă de Justiție, unde examinarea a fost amânată de câteva ori până în luna septembrie 2018, când CSJ a achitat-o definitiv și a repus-o în funcție.

În noiembrie 2018, portalul Anticoruptie.md a scris că Zaporojan riscă să ajungă din nou pe banca acuzaților. Curtea de Apel Chișinău a impus procurorii să reia urmărirea penală pe numele Angelei Zaporojan, suspectată că ar fi vândut 39 de loturi de terenuri la prețuri derizorii. Ea pleda nevinovată și susținea că este hărțuită de consilierii liberali din Colonița, majoritatea fiind rudele șefului PL, Mihai Ghimpu.

Cererea în Curtea de Apel a fost depusă de către consilierii liberali, Dumitru Ghimpu și Vera Caraman, care au adus drept probă un raport al Inspecției Financiare din 14 aprilie 2017. Potrivit documentului, Angela Zaporojan s-ar face responsabilă de vânzarea a 39 de parcele agricole din moșia satului, cu suprafața totală de 2,468 ha, iar în urma tranzacției bugetul local ar fi fost prejudiciat cu aproximativ 2,7 milioane de lei.

Procuratura Chișinău a emis o ordonanță de neîncepere a urmăririi penale pe motiv că în acțiunile primăriței nu există componență de infracțiune. Consilierii liberali au contestat ordonanța procurorilor, au pierdut în instanța de fond, dar au câștigat în Curtea de Apel. Angela Zaporojan a declarat că nu poartă nicio vină și că liberalii ar urmări să prea conducerea Primăriei Colonița.

Anticoruptie.md
18/04/2024




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii