Capii unui grup criminal care trafica fete în Spania, trimiși după gratii

Anticoruptie.md
21/03/2018

Capii unei grupări criminale care ducea fete tinere și minore în Spania pentru exploatare sexuală au fost recunoscuți vinovați de comiterea traficului de fiinţe umane, traficului de copii şi proxenetism și condamnați la ani grei de închisoare. Liderul grupării criminale va sta după gratii 18 ani, iar trei complici ai acestuia au fost condamnați la cinci ani de închisoare, cu suspendare.

Procuratura Generală a demonstrat că în anili 2014 - 2015 capul grupării, care este cetăţean român, a creat un grup criminal organizat cu scopul obținerii de foloase de pe urma traficării persoanelor în scop de exploatare sexuală. Grupul acționa pe teritoriul Republicii Moldova, României și Spaniei. Ei racolau fete tinere cu situație materială precară, le promiteau locuri de muncă în Spania, le perfectau actele de identitate, apoi le transportau în Spania, unde le impuneau să practice prostituția în cluburi de noapte. Procurorii au documentat cazurile a opt fete, printre care și o minoră, forţate să se prostitueze timp de trei luni, în cluburile de noapte din oraşele Tarragona şi Salou din Spania.

Procurorii au pus sechestru pe imobilul şi automobilul utilizat de inculpaţi la comiterea crimelor, în vederea confiscării acestora, însă instanţa a anulat sechestrul dispus de procurori. 

În cazul a doi inculpați, instanța a recalificat faptele din „trafic de fiinţe umane” în „proxenetism”, articol care prevede o pedeapsă mai blândă. Nemulțumiți de recalificarea faptelor, procurorii au contestat sentinţa. De asemenea, ei insistă pe confiscarea imobilului utilizat de inculpaţi la comiterea infracţiunilor.

La finele anului 2017, Procuratura Generală a instituit o linie telefonică dedicată, „Linia Verde Antitrafic”, cu  numărul +373 69999021, la care pot fi comunicate informații despre traficul de persoane. La această linie dedicată, dar și la adresa de email [email protected], victimele traficului pot solicita asistență. 

Guvernarea de la Chișinău a creat în ultimii ani un sistem național de referire a victimelor traficului, coordonat la nivelul autorităților publice locale de vicepreședinți ai raioanelor, și a înăsprit pedepsele pentru traficul de ființe umane.

Cu toate acestea, Raportul pentru 2017 al Departamentului de Stat al SUA privind traficul de ființe umane critică Guvernul Republicii Moldova pentru că nu a depus suficiente eforturi pentru a aduce în fața instanțelor traficanții și complicii lor din structurile de stat. Din acest motiv, Republica Moldova a fost retrogradată la nivelul anului 2010 în lista statelor monitorizate la capitolul trafic de persoane.„Nivelul înalt de corupție, în special în sistemul judiciar, a influențat rezultatele cauzelor, inclusiv ale celor împotriva oficialilor complici”, subliniază autorii raportului. 

Anticoruptie.md
21/03/2018




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii