SONDAJ//Grigorii Uzun, preferatul găgăuzilor la funcția de bașcan

Tatiana Gherța
25/04/2023
Telegram/iData - Date Inteligente

Grigorii Uzun, candidatul independent la funcția de guvernator al UTA Găgăuz-YERI, susținut de Partidul Socialiștilor și fostul președinte, Igor Dodon, se află în topul preferințelor alegătorilor din Găgăuzia. Pentru acesta și-ar da votul 15.1% din alegători (sau 20.5% din cei deciși). Uzun este urmat în clasament de candidata partidului Șor, Evghenia Guțul, pentru care și-ar da votul 13.5% din alegători (18.3% din cei deciși). Datele au fost culese și procesate într-un sondaj de opinie inițiat de compania Date Inteligente SRL. Centrul de Investigații Jurnalistice (CIJM) a prezentat  profilul celor 8 candidați înscriși și acceptați în cursa electorală pentru ocuparea funcției de bașcan al Găgăuziei, dar și mesajele, proponderent pro-ruse, promovate de aceștia. 

Conform sondajului, următorul candidat independent cu șanse bune pentru turul 2 este Dmitrii Croitor. Autorii sondajului menționează că „acest candidat este sprijinit în mod special de cei care simpatizează actualul bașcan - Irina Vlah, deși transferul de imagine este doar unul parțial, spre deosebire de candidații Uzun și Guțul care beneficiază mai mult de transferul de imagine de la liderii naționali”. Pentru Croitor și-ar da votul 11.2% din totatul eșantionului (15.2% din deciși).

În lista candidaților care ar putea să se regăsească în turul 2 este și candidatul independent, Victor Petrov. Pentru acesta ar vota 9.4% (12.7 din deciți). Cu o poziție mai jos, mai exact cu un procent în minus, se regăsește Nicolae Dudoglo, acesta ar acumula 8.2% (11.1% din deciși).

La coada clasamentului se situează în preferințele alegătorilor fostul bașcan, Mihail Formuzal, care ar aduna 7.7% (10.4% din deciși), Serghei Cimpoeș susținut de puțin peste 6% dintre responndenți (8.3% din deciși) și Serghei Cernev pentru care și-ar da votul doar 2.6% (3.5% din deciși).

Realizatorii sondajului precizează că Ponderea celor care nu au menționat o opțiune de vot este de 26.2%, fie din cauza că nu au luat o decizie, sau că nu vor vota, sau că nu doresc să comunice cu cine vor vota.

Aceeași sursă a întrebat respondenții și despre așteptările pe care le au față de următorul bașcan. Peste 80% dintre cei intervievați au menționat că îți doresc

- Îmbunătățirea calității serviciilor medicale (84%);

- Mărirea salariilor și pensiilor (82%);

- Reparația drumurilor (81%);

- Protecția limbii și culturii găgăuze (81%).

Printre preferințele a 38% dintre găgăuzi se regăsește și construirea unui aeroport la Comrat, dar și construcția de fabrici și uzine (63%).

Sondajul face parte din proiectul „Analiza socio-politică a populației din Republica Moldova în contextul alegerilor locale 2023”, inițiat de Date Inteligente SRL cu finanțare din surse proprii. Autorii nu eu menționat eșantionul și perioada în care a fost realizat sondajul.

Tatiana Gherța
25/04/2023




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii