Primii doi miniştri din Guvernul Filip pleacă din funcţii. Carieră, averi şi afaceri

Anticoruptie.md
25/07/2017
Ruxanda Glavan şi Victor Zubcu. Colaj CIJM. Foto: Inprofunzime.md, Moldpres.md

Preşedintele Igor Dodon a semnat decretele de demitere a doi miniștri - Ruxanda Glavan, ministra Sănătății, și Victor Zubcu, ministru al Tineretului şi Sportului. Anunţul a fost făcut pe pagina de Facebook a lui Igor Dodon şi vine la scurt timp după ce noua structură a Guvernului a fost adoptată cu majoritatea de voturi. 

Premierul Pavel Filip a solicitat vineri, 21 iulie, în Parlament reducerea numărului ministerelor de la 16 la nouă. Din noua structură a Executivului vor face parte: Ministerul Economiei și Infrastructurii; Ministerul Finanțelor; Ministerul Justiției; Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene; Ministerul Afacerilor Interne; Ministerul Apărării; Ministerul Educației, Culturii și Cercetării; Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale; Ministerul Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului. Noua Lege cu privire la Guvern a fost adoptată de către Parlament la 7 iulie. 

„Cum am menționat de mai multe ori, susțin reducerea aparatului administrativ, a numărului de ministere și pledez pentru eficacitatea acestora - calitativă și nu numerică. Optez pentru numirea în funcția de ministru doar a profesioniștilor”, a scris Igor Dodon pe pagina sa de Facebook, anunţând demiterea miniştrilor Ruxanda Glavan şi Victor Zubcu. 

Postarea integrală a lui Igor Dodon

Portalul Sănătate Info scrie în context că săptămâna trecută reforma spitalelor a fost blocată de către PD, care amenința că dacă aceasta va fi promovată mai departe, ministra Ruxanda Glavan nu va avea susținerea politică din partea majorității. Ulterior, Pavel Filip a dat de înțeles că Ruxanda Glavan nu poate trece cu reforma sa peste reforma Guvernului, lăsând să se înțeleagă că totul este lăsat pentru viitorul ministru al Sănătății. Deși nu a fost anunțat oficial, viitorul ministru ar urma să fie Stela Grigoraș, acum ministră a Muncii, Protecției Sociale și Familiei.

Atât Ruxanda Glavan, cât şi Victor Zubcu au fost vizaţi anterior în anchetele Centrului de Investigaţii Jurnalistice. 

Ruxanda Glavan a făcut afaceri înainte de a-și ocupa fotoliul. În august 2015, ea a anunțat că a renunțat la businessul pe care l-a fondat și l-a gestionat mai mulți ani – compania Glavirux SRL. Câteva zile mai târziu, firma și-a schimbat fondatorul și denumirea, transformându-se în acte în Polisano-Prim SRL. Firma nou-creată are vechea adresă juridică și același cod fiscal. Olga Latîș, cea care a administrat compania lui Glavan, a devenit fondator unic. Chiar dacă ministra Sănătății nu mai era pe lista de fondatori, compania a continuat să câștige contracte pe bandă rulantă cu instituțiile medicale. După redenumire, primele contracte cu statul, Polisano-Prim le-a obținut în martie 2016. Potrivit portalului Tender.gov.md, anul trecut Polisano-Prim a încheiat 15 contracte cu statul în valoare de 744.000 de lei. Firma s-a angajat să livreze consumabile medicale, să facă reparații ale utilajului medical, dispozitivelor medicale, să livreze articole parafarmaceutice. În primele trei luni ale lui 2017, compania a obținut cinci contracte în valoare de 283.000 de lei, cu diferite instituții medicale din țară, potrivit aceleiași surse: tender.gov.md. În perioada anilor 2011-2015 Glavirux SRL a câștigat în jur de 120 licitații publice, în valoare de 15 milioane de lei. Presa a scris că în această perioadă șase contracte, în valoare de un milion de lei, au fost încheiate de Glavirux cu Asociația Medicală Teritorială Centru din Chișinău, instituție condusă de Adela Glavan, mama Ruxandei Glavan. În declarația pe venit pe care a depus-o pentru anul 2015 Ruxanda Glavan a indicat dividende în valoare de aproape 500.000 de lei obținute de la Glavirux SRL.

Până să ajungă ministru al Tineretului şi Sportului, Victor Zubcu a fost viceministru în cadrul aceluiaşi minister. El a ajuns la această instituţie după ce, anterior, a ocupat funcţia de viceministru al Dezvoltării Regionale şi Construcţiilor Teritoriului. Începând cu 2005, Victor Zubcu a fost secretar general al Tineretului Democrat. Tatăl acestuia, Valeriu Zubcu, este primar din partea PD la Meleşeni, Călăraşi. Potrvit ultimei declaraţii de avere a lui Victor Zubcu, cea pentru anul 2015, făcută publică pe site-ul Autorităţii Naţionale de Integritate, el a indicat doar salariul - circa 240.000 de lei. Demnitarul nu a indicat nicio locuinţă şi niciun automobil. 

Anticoruptie.md
25/07/2017




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii