ANCHETĂ CIJM//Cine este Leonid Manakov, care cere Moscovei mai mulți pacificatori. Reacția Biroului Politici de Reintegrare

Tatiana Gherța
08/05/2023
Colaj CIJM

Reprezentantul oficial al Tiraspolului la Moscova, Leonid Manakov, solicită autorităților ruse să mărească numărul pacificatorilor în regiunea separatistă.  În timp ce Manakov a declarat pentru presa rusă că, din punct de vedere juridic, este posibil de făcut acest lucu, serviciul de presă al Biroului politici de reintegrare a specificat pentru Anticoruptie.md că decizii de acest fel pot fi luate doar de „părțile semnatare ale Acordului din 21 iulie 1992 și nicidecum persoane ce nu au nicio atribuție cu acest mecanism”. 

Potrivit reprezentantului așa-numitelor autorități transnistrene la Moscova, Leonid Manakov, forțele de menținere a păcii sunt principalul factor de securitate pe Nistru și principalul obstacol pentru Chișinău și Kiev. Manakov este de părere că, cu cât mai mult soldații ruși vor fi în misiune, cu atât mai mult Republica Moldova va fi limitată să pregătească anumite acțiuni militare împotriva regiunii separatiste. 

Forțele de menținere a păcii sunt principalul factor de securitate pe Nistru și principalul obstacol în calea capetelor fierbinți, care există la Chișinău și la Kiev. Atât timp cât misiunea de menținere a păcii a Rusiei continuă, R. Moldova este limitată în orice planuri și pregătiri militare împotriva Transnistriei. Trasnistria a solicitat în repetate rânduri o creștere a numărului de pacificatorilor ruși, inclusiv prin recrutarea personalului militar din rândul cetățenilor ruși cu reședința permanentă în Transnistria. Prin urmare, această opțiune există și este justificată mai ales din punct de vedere a înrăutățirii riscurilor de securitare, inclusiv a amenințării teroriste”, a argumentat Manakov.

Jurnalistii Anticoruptie.md au prezentat influențele propagandistice ale omului Moscovei, Manakov, dar și încercările de a legaliza independența îndoielnică a regiunii transnistrene.  Leonid Manakov este născut în anul 1945, iar la vârsta sa venerabilă continuă să fie în prima linie a ideologiei ruse. Acesta este un fost angajat al MVD-ului rus și ex-șef al așa-zisei miliții criminale din regiunea separatistă, iar în 2016 a participat la acțiuni militare și, ulterior, de menținere a ordinii în Republica Cecenă. 

Leonid Manakov, omul Moscovei la Tiraspol, mai este și șeful „Fundației pentru dezvoltarea relațiilor sociale și culturale Transnistria”, un fel de consulat al regimului separtist din stânga Nistrului, care are sediu chiar în centrul capitalei moscovite. Prin intermediul acestei fundații „lumea rusă” mimează dialogul cultural, implicându-se în organizarea referendumurilor ilegale, a schimburilor de experiență dubioase și a întrunirilor la care sateliții ideologici ai Moscovei promovează retorica expansionistă a Kremlinului. 

Într-un discurs rostit la Consiliul ONU pentru Drepturile Omului, în octombrie 2022, Manakov a îndemnat  comunitatea internațională „să recunoască independența regiunii transnistrene”, retorică condamnată dur de autoritățile legitime ale Republicii Moldova. Acesta a declarat  că Republica Moldova ar încălca drepturile cetățenilor din stânga Nistrului, iar închiderea frontierei Ucraina – regiunea transnistreană „a permis impunerea unor restricții serioase la importul de bunuri vitale, inclusiv medicamente”.

Anticoruptie.md a solicitat o reacție de la Biroul Politici de Reintegrare. Potrivit reprezentantei serviciului de presă, Mariana Sarî, nu este clar în acest moment care este statutul lui Leonid Manakov, respectiv, nu are nici o putere juridică de a veni cu astfel de solicitări. 

„În primul rând trebuie clarificată întrebarea referitor la statutul așa-numitei reprezentanțe din numele căreia se prezintă dl Manacov. De mai bine de 4 ani Chișinăul așteaptă asemenea clarificări. În al doilea rând referitor la mecanismul de pacificare se pot expune părțile semnatare ale Acordului din 21 iulie 1992 și nicidecum persoane ce nu au nicio atribuție cu acest mecanism”, a precizat Mariana Sarî.

Precizăm că, în prezent, în cele 15 posturi fixe și puncte de control situate în zona de securitare sunt concentrați în jur de 1.200 de militari ruși, dar și militari din stânga și dreapta Nistrului. 

Tatiana Gherța
08/05/2023




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii