Saga coletelor poștale sau cum era mai simplu cu rutiera // Și totuși 150€ în 2024 față de 300€ în 2023

Tatiana Savva
10/01/2024

Din 1 ianuarie, trimiterile poștale (coletele) ce depășesc valoarea totală de 150€ din partea persoanelor fizice către alte persoane fizice sunt vămuite cu perceperea drepturilor la import. Plătești TVA 20% și o taxă vamala corespunzătoare mărfii (la mine a fost de alte 10%). Dacă aș fi primit același colet din partea unei persoane juridice, valoarea impozabilă ar fi fost de 300 sau 400 de euro, în funcție de modul de transport.

Și deci, întrebările mele puse inspectorului (care a fost rapidă, politicoasă și profesionistă):

- drepturile de import se achită de la valoarea totală a mărfii sau diferența dintre aceasta și 150€? Dacă tot sunt scutiți primii 150€, logic e să plătești pentru diferență. Dacă coletul e de 155 euro, plătesc pentru 5 euro, nu 46,5 sau 30% din suma coletului. Ar fi fost logic, nu? Dacă aplici o normă, o aplici uniform.

- coletul a ajuns în țară pe 15 decembrie. Azi, doamnele de la oficiul poștal de lângă casă (să le fie cafeaua gustoasă), l-au căutat, și mi-au spus ca e reținut de vamă. Ghiciți conform cărei perioade am plătit: 2024. Iată aici, un sincer, de ce? Înțelegerea despre încărcarea la sărbători e validă dacă nu mă și costă mai mult decât timpul meu. Să mă duc la fisc și la vamă și să spun și eu; Înțelegeți…

- de ce persoanele fizice sunt obligate să plătească mai mult decât cele juridice? Limita e una care cere explicații, ori era mai simplu și mai ieftin să o declar pe persoană juridică.

- ce facem dacă primim marfa de la un liber profesionist? Un pictor? Un sculptor? Un scriitor? Nu mai vorbesc de servicii.

Nu era mai simplu la rutieră?

P.S înțeleg ca se dorea ca fiecare dintre noi să fie responsabil și să declare valoarea bunurilor în vamă. Limitarea contrabandei. Dar intențiile bune, gândite prost vor avea efecte inverse.

Notă: sesizarea nu reprezintă un material jurnalistic. Centrul de Investigații Jurnalistice nu este autorul sesizării. Informația reprezintă doar opinia autorului sesizării. În caz de dezacord, persoana vizată este în drept să vină cu o reacție, iar instituția noastră o va publica pe acceași platformă și o va trata în condiții egale.

Alte sesizări pentru

Tatiana Savva
10/01/2024

Comentarii