Social

Războiul lui Putin împotriva naturii în Ucraina: Bombă ecologică cu ceas pentru Europa

Autor: Taras Zozulinskyy (Ukraine), Cornelia Cozonac (Moldova)
14/12/2023 8852

Putin duce un dublu război în Ucraina – unul împotriva poporului ucrainean și altul, la fel de crud și perfid, împotriva naturii. Zilnic apar noutăți triste despre faptul că militarii ruși distrug mediul înconjurător din Ucraina folosind arme extrem de toxice. În unele orașe bombardate mai intens nivelul de poluare a aerului și solului a atins niveluri critice. Este clar că războiul va avea consecințe grave, adânci și de durată asupra calității aerului, solului și apei din Ucraina. De la începutul agresiunii ruse în Ucraina, ecologiștii și activiștii care monitorizează impactul acțiunilor militare asupra naturii au raportat peste 2.900 de cazuri de ceea ce a fost numit „ecocid”. Crimele împotriva naturii au fost documentate și dosarele vor ajunge în tribunale internaționale cu solicitarea de despăgubiri. Însă rănile provocate naturii sunt incurabile, avertizează ecologiștii din întreaga lume. În Bulgaria și România, valurile Mării Negre au adus la mal dovezi clare ale dezastrului ecologic iminent, iar în Republica Moldova, care se află la doar câteva zeci de kilometri de zonele în care luptele nu contenesc, se atestă semne clare de degradare a mediului.

Aerul

Aerul poluat nu are granițe. Emisiile în aerul atmosferic cauzate de agresiunea militară a Federației Ruse în Ucraina sunt purtate de vânt, se depun și afectează teritoriile altor state, uneori la o distanță de mii de kilometri. Solul din țările europene este contaminat cu metale grele. Doar în Ucraina, circa două milioane de metri pătrați de câmpuri au fost distruse în primele 12 luni ale acestui război de amploare.

În Ucraina, există peste 20 de mii de unități industriale și trei mii de depozite cu deșeuri extrem de toxice. Și anume acestea sunt țintite de către agresor. Sute de tone de produse rezultate în urma arderii au ajuns în mediul înconjurător după atacul devastator asupra rafinăriei de petrol din Kremenciug și a depozitelor de combustibil și lubrifianți.

Capacitățile rafinăriilor de petrol din Odesa și Lisiciansk au fost deteriorate. Potrivit Inspectoratului de Stat de Mediu al Ucrainei, până în vara anului 2023, agresorul a cauzat prejudicii de peste 52 de miliarde de dolari solului, resurselor acvatice și aerului atmosferic. Ecologiștii cred că daunele aduse ecosistemelor vor fi resimțite mult timp și depășesc daunele cauzate infrastructurii. Consecințele ecologice ale crimelor comise de agresorul rus vor afecta pe termen lung întregul ecosistem european.

Pământuri otrăvite, aer poluat, păduri arse… Totodată, „ecocidul” rusesc a pus în pericol specii rare de păsări și animale din Cartea Roșie.

Studiu actualizat în noiembrie 2023 oferit pentru publicare de ministra mediului di Republica Moldova Iordanca-Rodica Iordanov 

Poluarea și alimentele. Riscuri globale privind aprovizionarea cu mâncare

Acțiunile militare distrug pădurile din Ucraina, ceea ce a afectat și securitatea alimentară a lumii. O altă problemă mare o reprezintă zonele minate. În urma explodării minelor pământul este contaminat cu metale grele - plumb, stronțiu, titan, cadmiu, nichel. Acest lucru face solul periculos.

În estul și în sudul Ucrainei gradul de împădurire este mic, dar aceste păduri îndeplinesc funcții de protecție. Distrugerea și deteriorarea fâșiilor forestiere a declanșat procese masive de erodare a solului. Mai ales în sudul Ucrainei, consecințele sunt eroziunea eoliană și deșertificarea. Acest lucru, desigur, a afectat agricultura. Substanțele periculoase au proprietatea de a pătrunde prin sol în apă și în plantele cultivate pe acest sol, iar de acolo ajung în corpurile oamenilor care consumă produsele finite. Acest lucru a fost confirmat de un studiu al Institutului de Microbiologie și Virusologie.

Experta Liudmila Beliavskaia notează că „zborul unei rachete deasupra unui câmp afectează fertilitatea, deoarece sunt eliminați combustibili toxici. Reziduurile de combustibil se pot depune, de exemplu, pe grâu. Drept urmare, produsele fabricate vor conține deja substanțe toxice. În această situație, grânele nu mai pot fi folosite drept hrană”, explică savanta.

Ekaterina Polianskaia, ecologistă în cadrul organizației „Ecologia. Dreptul. Omul”, a colectat peste o sută de probe de pământ din diferite regiuni ale Ucrainei unde au avut loc lupte, pentru a determina ce modificări chimice au avut loc în sol. S-a dovedit că solul dintr-un crater de obuz din curtea unei școli din regiunea Nikolaev conține mai mult de 600 de miligrame de plumb pe kilogram, ceea ce depășește de circa 20 de ori concentrația maximă admisă.

Gazele cu efect de seră

Deplasarea continua a tehnicii militare, care utilizează de câteva ori mai mult combustibil decât mașinile obișnuite, duce la poluarea atmosferei cu emisii de gaze cu efect de seră. Datele făcute publice de un grup de cercetători condus de expertul olandez Lennard de Klerk, la un summit climatic de la Bonn, sugerează că cifra totală ar putea fi de peste trei ori mai mare.

Emisiile de gaze cu efect de seră cauzate de acțiunile militare, doar în primele douăsprezece luni de război, s-au ridicat la 120 de milioane de tone de CO2, conform unei estimări actualizate făcute de Inițiativa de contabilizare a gazelor cu efect de seră cauzate de război. Este un volum egal cu emisiile totale anuale de gaze cu efect de seră ale Belgiei.

Este unul dintre efectele războiului care se va simți nu numai în Ucraina, ci și dincolo de granițele acesteia, inclusiv în țările din Sudul Global și, în special, în statele cel mai puțin dezvoltate, care sunt adesea cele mai vulnerabile la efectele schimbărilor climatice.

Un astfel de impact va însemna atât o creștere directă a riscurilor de consecințe catastrofale ale schimbărilor climatice (temperaturi crescute și valuri de căldură extremă, secete, ploi abundente și alte dezastre naturale, pierderea biodiversității etc.), cât și un posibil risc de redirecționare a resurselor financiare prin reducerea emisiilor și scăderea vulnerabilității la schimbările climatice prin creșterea securității și militarizării.

În timp ce țările și companiile din întreaga lume caută soluții pentru a reduce emisiile de gaze cu efect de seră, agresiunea Rusiei continuă să genereze milioane de tone de emisii de CO2 în fiecare lună.

Ecologiștii condamnă războiul agresiv dus de Federația Rusă

Deteriorarea instalațiilor de gaze a dus la pătrunderea gazului sub presiune în mediul înconjurător, ceea ce a cauzat un număr semnificativ de incendii în regiunea Odesa. Și regiunea Kiev a suferit mult de pe urma incendiilor, iar capitala a fost recunoscută în 2022 drept cel mai poluat oraș din lume.

În iulie 2023, la Budapesta a avut loc o conferință despre mediu și sănătate. Reprezentanții a 28 de țări au semnat o declarație de condamnare a „ecocidului”, adică a crimelor ecologice de război comise de agresorul rus. Semnatarii s-au referit, în special, la explozia hidrocentralei Kahovka și la consecințele distructive ireparabile pe care le-a cauzat mediului.

„Condamnăm războiul agresiv al Rusiei împotriva Ucrainei, care contravine direct obiectivelor conferinței noastre și reprezintă o amenințare la adresa durabilității climatice, a biodiversității și purității ecologice și care duce la apariția unor pericole transfrontaliere directe și a unor riscuri pe care trebuie să le combatem în prezent”, se arată în declarație, potrivit serviciului de presă al Ministerului Sănătății al Ucrainei.

Atacul terorist asupra hidrocentralei Kahovka

Agenția Națională de Sănătate Publică a Moldovei afirmă că după ruperea barajului centralei hidroelectrice Kahovka și inundarea unor teritorii vaste, multe substanțe periculoase au pătruns în apă. Astfel a crescut riscul apariției unor focare de boli ce se pot transmite prin apă (infecții intestinale, hepatită, botulism, holeră și chiar antrax) sau de rozătoare (leptospiroza și tularemia). Din cauza distrugerii hidrocentralei Kahovka de către Rusia, au fost inundate cel puțin 32 de benzinării, depozite și rafinării de petrol, ceea ce a cauzat scurgeri de substanțe chimice, petrol și benzină.

În primele zile, cel puțin 150 de tone de lubrifiant pentru motor au ajuns în apă. O poluare deosebit de gravă s-a produs ca urmare a inundării zonelor industriale, de unde chimicalele au fost spălate în aval și au ajuns în Marea Neagră. Acolo de unde în prezent se retrage apa, ne putem aștepta la o poluare masivă cu produse petroliere, produse chimice industriale și de uz casnic. Contaminarea cu metale grele trebuie, de asemenea, investigată”, comentează chimistul Manfred Santen, de la Greenpeace Germania.

Potrivit datelor invocate de ministrul Sănătății al Ucrainei Victor Leașko, vara trecută nivelul de poluare a râului Nipru depășea de 28.000 de ori normele admisibile.

Comentând distrugerea hidrocentralei Kahovka, Victor Leașko a spus că au fost inundate o mare parte din sistemele de canalizare, multe bazine de scurgere a apelor reziduale, locuri de înhumare a animalelor. Apa contaminată a pătruns în rețeaua de apeducte, ceea ce a dus la izbucnirea unor focare de boli infecțioase acute. Este vorba despre infecții intestinale și virale acute - hepatite și parazitoze.

Potrivit Grupului de protecție a mediului din Ucraina, din cauza distrugerii barajului, în apă a ajuns o cantitate mare de combustibili și lubrifianți, care sunt toxici pentru viețuitoarele din bazinele acvatice și pot forma o peliculă la suprafața apei. Totodată, inundarea localităților, inclusiv a gunoiștilor, terenurilor agricole, benzinăriilor etc. înseamnă că în apă a ajuns un volum neobișnuit de mare de poluanți , ceea ce ar putea afecta diferite grupuri de organisme vii, de la plancton la cetaceele din Marea Neagră, scrie grupul.

Președintele Ucrainei, Vladimir Zelenski, a declarat că, în urma distrugerii barajului hidrocentralei Kahovka, sub ape s-au pomenit depozite cu substanțe periculoase pentru natură și oameni, precum și locuri de înhumare a vitelor, inclusiv a celor contaminate cu antrax. 

Riscul pentru Republica Moldova 

Armata lui Putin țintelte în mod deliberat în infrastructura energetică. Una din țintele rușilor este și hodrocentrala de la Novodnestrovsk de pe Nistru, la hotar cu Republica Moldova. De la începutul războiului au fost mai multe încercări de a atac al rușilor, care au fost dezbătute de apărarea ucraineană. În octombrie 2022 o rachetă rusească a căzut pe teritoriul Republicii Moldova, în localitatea Naslavcea, producând o explozie. De atunci locuitorii din Naslavcea, dar și din regiune, stau cu teama ca rușii să nu atace din nou Hidrocentrala de la Novodnestrovsk. Ei își dau seama că deteriorarea acesteia sau distrugerea cel puțin a unuia dintre barajele de acumulare a apei ar înseamna o catastrofă umanitară. Cantitatea mare de apă ar înghiți multe localități și ar distruge totul în cale pe o distanță foarte mare. Frică locuitorilor din  regiune s-a întețit, mai cu seamă după tragedia de la Novo Kahovka, sudul Ucrainei, din 6 iunie 2023.  

„În cazul hidrocentalei Nova Kahovka, nu a existat asemenea infrastructură în aval, cum este cea de pe Nistru, în timp ce în cazul Complexului Hidroenergetic Novodnestrovsk, în special în cazul detonării barajului Centralei Hidroelectrice nr. 1, am putea asista la un efect domino prin distrugerea barajelor Centralei Hidroelectrice nr. 2 de la Naslavcea și al Hidrocentralei de la Dubăsari, pe o distanța foarte mare, de câteva sute de km”, susține expertul în probleme de mediu Valeriu Cazac. Mai multe detali în articolul ECOCID în Ucraina - 3: Bomba cu ceas pentru Moldova.   

Republica Moldova se va confrunta cu consecințele războiului de agresiune dus de Rusia în Ucraina asupra mediului în doi-trei ani. Poluarea se va resimți asupra solului și apelor, dar va produce și schimbări asupra mediului în mai muște domenii. Specialiștii cercetează minuțios și analizează toate cazurile legate de consecințele războiului. Acestea și alte aspecte legate de impactul războiului asupra mediului au fost abordate în cadrul unui interviu cu ministra Mediului, Iordanca-Rodica Iordanov.   

„Când vorbim de poluare, trebuie să luăm în calcul efectul acumulativ. Pe teritoriul Republicii Modlova nu se resimt acum schimbări evidente, poluare care să fie direct legată de războiul din Ucraina. Consecințele războiului vor fi resimțite asupra mediului din Moldova în doi-trei ani. Am discutat și cu mediul academic de la noi și părerile sunt că ne vom ciocni cu consecințe ale poluării în doi-trei ani. În primul rând, prin mișcarea apei, a solului și plantelor și a produselor alimentare și prin rozia vânturilor, care transportă particulele generate de explozii, armelor. Și atunci vom putea determina impactul războiului asupra mediului”, precizează ministra Mediuuli din Republica Molsdova. Întregul interviu poate fi vizualizat aici:

  

 

Din sudul Ucrainei – în Europa

Apa poluată din albia Niprului a luat-o spre Marea Neagră. Șuvoiul de apă murdară, ce conținea nămol, sol fertil și rămășițe din localitățile inundate, s-a contopit cu curenții marini în partea de nord-vest a Mării Negre și s-a îndreptat spre sud, spre coastele României și ale Bulgariei. Sudul regiunii Herson este locul cu cea mai mare concentrație de arii protejate din Ucraina. Aici se află cele mai importante zone pentru păsările de apă din regiunea de nord a Mării Negre. Aceste situri sunt ocrotite la nivel internațional de Convenția Ramsar și fac parte din Rețeaua Emerald a Europei.

Potrivit Grupului de protecție a mediului din Ucraina, din cauza catastrofei de la Nova Kahovka, va fi afectată grav fauna sălbatică pe o suprafață de cel puțin 5.000 km².

Impactul asupra coloniilor cuibăritoare

În zonele inundate au fost distruse importante locuri de cuibărit pentru păsările acvatice și cele de țărm. Este vorba despre zeci de mii de exemplare. Anume în bazinul hidrografic al Niprului inferior se concentrează cele mai mari colonii de stârci și alte păsări cuibăritoare. Dezastrul s-a abătut în perioada de clocire și când deja începuseră să apară primii pui, astfel că păsările nu au mai avut timp de colonii noi și cuibărit repetat. Stârci, rațe, găinuși de baltă, lebede mute, ibiși și alte păsări au rămas fără obișnuitele locuri de cuibărit.

Impactul asupra ariilor protejate de importanță internațională

În această zonă se află arii naturale protejate de importanță internațională. Consecințele atacului terorist au afectat negativ Rețeaua Emerald: lacul de acumulare Kahovka, Parcul Național Natural Lunca Mare și râul Bazavluk, zona umedă Arhipelagul „Bolișie i Malîe Kuciugurî”.

Vara aici se concentrau cele mai mari din regiune colonii cuibăritoare, ce numărau zeci de mii de păsări, inclusiv rare. Aceste zone aveau un rol important în menținerea populațiilor de specii rare din toată Europa. În timpul migrației, păsările se opreau pentru odihnă și hrană anume pe malurile Mării Negre și ale Sivașului. În partea de sud a regiunii, iernau multe populații de păsări de apă care migrau din Europa de Nord.

Schimbarea condițiilor de viață are efect nimicitor asupra zonelor de baltă și de mlaștină și a cauzat degradarea lor rapidă. Câte păsări ce obișnuiau să ierneze pe aceste meleaguri vor supraviețui și se vor întoarce în Europa de Nord?

Cum este afectat teritoriul Rețelei Emerald

Zona inundată include, total sau parțial, nouă arii naturale incluse în Rețeaua Emerald a Europei, create prin hotărâri ale Consiliului Europei între anii 2009-2020. Pierderea caracteristicilor naturale specifice ale acestor zone a pus în pericol îndeplinirea de către Ucraina a obligațiilor asumate de a păstra intacte aceste teritorii de mare valoare ecologică pentru întreaga Europă.

Probe în instanțe internaționale, pentru a-i cere Rusiei plata daunelor ecologice

O metodă de calculare a daunelor ecologice se bazează pe stabilirea suprafeței de teren ce nu mai poate fi folosit conform destinației. Când ard materialele de construcție, linoleum sau vopsele, în aer sunt emise substanțe toxice. Lacurile pot forma diferiți compuși toxici - formaldehide și oxizi de azot, care pun viața în pericol și cauzează cancer. Experții internaționali de mediu cred că înregistrarea crimelor de război este o măsură prioritară.

Investigarea infracțiunilor împotriva mediului este necesară, în primul rând, pentru a-i proteja pe ucraineni, pentru a preveni săvârșirea de crime similare, pentru ca autorii acestor infracțiuni să fie aduși în fața justiției. Primul pas pentru obținerea unei despăgubiri este constatarea faptului în sine de provocare a daunei. Investigarea crimelor de război împotriva mediului în Ucraina ar putea împiedica comiterea „ecocidului” în timpul conflictelor armate sau războaielor în viitor.

Potrivit estimărilor Inspectoratului de Stat pentru Mediu din Ucraina, o zi de agresiune rusească înseamnă costuri de 4 miliarde de hrivne pentru mediul înconjurător.

Continuarea investigației poate fi citită aici și aici.

La acest articol au mai contribuit Alina Țurcanu, Olga Vîrlan și Marin Bogonovschi.  

Articolul este realizat cu suportul  Journalismfund Europe

Investigaţii din aceeaşi categorie:

Articolul precedent la aceeaşi temă

Articolul următor la aceeaşi temă

Materialele de pe platforma www.anticoruptie.md pot fi preluate în limita a 1.000 de semne. În cazul paginilor web, în mod obligatoriu, trebuie indicată sursa şi linkul direct la articol. În cazul publicațiilor tipărite, posturilor de radio și televiziunilor va fi indicată sursa. Preluarea integrală este permisă doar în condiţiile unui acord prealabil cu Centrul de Investigații Jurnalistice. Articolele publicate pe portalul www.anticoruptie.md sunt protejate de Legea privind dreptul de autor și drepturile conexe.

Comentarii