Social

Meta și mega-jocurile propagandistice pe facebook

Colaj CIJM
Autor: Vadim Cheptanaru
15/07/2023 17597

Zilnic, pe facebook, sute de mii de persoane din Republica Moldova sunt asaltate de mesaje promovate cu bani. De obicei, acestea reprezintă chemări directe la proteste sau acțiuni de blam împotriva guvernării pro-occidentale sau a președintei Maia Sandu. Unele postări sunt eliminate doar după ce compania americană Meta, care deține rețeaua de socializare, este sesizată în acest sens. Dar procesul durează, așa că informațiile reușesc să ajungă la foarte mulți oameni. În majoritatea cazurilor însă, breșa prin care se strecoară cu succes agenții destabilizării este de ordin tehnic, și anume problemele în moderarea conținutului în alte limbi decât engleza. Astfel spus, Meta șterge mesajele doar după ce sistemul identifică falsurile. Între timp, în premieră, Meta a interzis o postare cu deputata Marina Tauber, la intervenția Guvernului. Totodată, și solicitarea premierului Dorin Recean, semnată împreună cu 6 omologi ai săi, a dat startul unor discuții cu trei corporații IT - Meta, Tik Tok și Alphabet(Google și Youtube), în încercarea de a opri avalanșa de content dezinformativ, destabilizator și profund politizat, deghizat sub forma unor demersuri sociale.

 

Trei mari corporații IT - Meta, Tik Tok și Alphabet(Google și Youtube) declară că sunt gata să-și adapteze produsele, astfel încât falsurile să fie depistate și eliminate mai ușor. Este reacția la scrisoarea deschisă semnată de șeful Executivului de la Chişinău, Dorin Recean, alături de alţi 6 omologi din Europa de Est, către marile companii în domeniul IT, în care au solicitat adoptarea unor măsuri suplimentare de combatere a dezinformării și manipulărilor pe rețelele de socializare.  

„De la invazia brutală a Federației Ruse împotriva Ucrainei, Republica Moldova, împreună cu multe alte țări, se află în epicentrul unui război informațional. Împreună cu mai mulți șefi de guverne ale statelor din vecinătate, am adresat o scrisoare deschisă către marile companii din domeniul IT pentru a le cere sprijinul în lupta împotriva dezinformării. Manipularea și interferența informațională străină ne subminează pacea și stabilitatea, afectează democrația și parcursul nostru de aderare la Uniunea Europeană”, a explicat necesitatea unor discuții cu aceste companii Dorin Recean.

Din luna martie și până în prezent, echipe care reprezintă cele trei companii IT, care au răspuns la apelul executivului de solidarizare în lupta cu propaganda rusească, pro –război și antistatală pe online, au ajuns la Chișinău pentru a stabili o agendă de acțiuni și, ulterior, mecanisme de combatere mai eficientă a manipulării. Purtătorul de cuvânt al Gvernului, Daniel Vodă, a precizat că, în urma apelului premierului, giganții IT mondiali au venit cu invitații de cooperare. Acestea se referă la colaborarea lor cu responsabilii de moderare a conținutului, fact check-eri naționali și jurnaliști de investigație, în vederea curmării oricărei tentative de propagandă, în Republica Moldova, pe internet. De fapt, o reprezentantă META s-a și întâlnit la Chișinău cu membri ai societății civile, mass-media și mediul IT pentru a pune la punct detaliile colabărării.

„Am primit răspunsuri pe parcurs, am primit multe invitații de cooperare, date de contact ale responsabililor pe domeniul de moderare a conținutului, dar și invitația de a participa nu doar în format de guvern – corporații, dar și în formate societate civilă și ale rețelelor de combatere a știrilor false. Vorbim despre rețeaua Meta care are facebook și whatsup. A fost organizată o vizită a unei reprezentante regionale care a venit la Chișinău și a făcut cunoștință cu persoanele responsabile și s-a întâlnit cu reprezentanții societății civile. De exemplu, datorită acestui contact important, atunci când unii politicieni de la noi au răspândit dezinformare, Marina Tauber de exemplu, pe facebook, conferința ei a fost indisponibilizată din rețea”, a declarat Vodă pentru Anticoruptie.md.

Perioada de tatonări este folosită în continuare ca o oportunitate pentru promovarea unor mesaje cu conținut propagandistic și destabilizator.  Totuși, „prima rândunică” a venit de la facebook (META) care, la scurt timp de la acest apel, a blocat o publicitate, plătită și distribuită de Marina Tauber, unul dintre fruntașii Partidului radiat Șor, cercetată penal pentru mai multe capete de acuzare.

Este vorba despre conferința de presă, în care Tauber anunța că autoritățile Republicii Moldova pregătesc „o provocare în regiunea transnistreană, a doua zi de Paști, iar consecințele vor fi sângeroase”. Mai mult, potrivit ei, pentru victimele acelei provocări, conducerea Republicii Moldova deja a cumpărat trei mii de sicrie. Din fericire, acest scenariu nu s-a adeverit, iar atunci deputatul Partidului Șor, declarat acum neconstituțional, a fost acuzată de Guvern că face jocul Moscovei, și a fost citată la Procuratura Generală pentru explicații. „Conform datelor serviciilor speciale internaționale, există informația că autoritățile noastre – Maia Sandu și Dorin Recean – pregătesc o provocație militară pe frontiera cu Transnistria. Mai există și alte informații. Săptămânile trecute,  în România au fost trimise forțe ale Poliției naționale și ale Armatei Scopul este participarea contingentului strain. Cea mai proastă informație este că au fost comandate 3 mii de sicrie”, spunea Tauber.

În argumentarea blocării acestei publicități, facebook a explicat că postarea a fost verificată de instituții independente de specialitate care „consideră că informațiile nu se bazează pe fapte reale”. Totodată, facebook anunță că este în plin proces de „colaborare cu instituții independente de verificare a informațiilor pentru a opri răspândirea informațiilor false”. De fapt, elementele funerare au fost folosite și în cadrul protestelor organizate de partidul declarat neconstituțional, ceea ce demonstrează legătura directă a acestor două evenimente publice promovate pe facebook. 

Lipsa de imaginație sau stabilitatea utilizării elementelor au făcut ca, din nou, coșciugele, să fie utilizate de Marina Tauber, în acea „sperietoare televizată” despre invazia regiunii transnistrene, informație condamnată de autorități, în condițiile unei situații de securitate șubredă în regiune.

 

Ilan Șor și miza facebook

Cel mai mare client din Republica Moldova rămâne Ilan Șor, liderul partidului omonim radiat de Curtea Constituțională, condamnat la 15 ani de închisoare pentru escrocherii și spălare de bani.  Problema e că, publicitatea promovată de politicianul fugar pe facebook , de exemplu, este plasată de persoane interpuse, cu profiluri născute peste noapte.  Și pentru că numărul acestor postări a crescut alarmant, Guvernul intenționează să transmită o nouă notificare către cele mai mari corporații virtuale, în care să le anunțe despre scoaterea în afara legii a Partidului Șor, astfel încât publicitatea acestuia să fie restricționată, fără drept de contestație.

Publicitățile Partidului radiat Șor, distribuite plătit de mai multe pagini de facebook, cheamă la protestele organizate de Partidul Șor, promovează mesajele antiguvernamentale și anti Occident. Prețul acestora variază, cele mai scumpe plasări fiind de aproximativ 1500 de euro. Majoritatea însă, îl costă pe Ilan Șor în jur de 100 de euro. În schimbul acestor bani este obținut accesul la un public mare, contentul fiind accesat de sute de mii de utilizatori.  

Mai mult, publicitatea Partidului Șor este promovată pe facebook chiar și acum, după ce formațiunea a fost declarată ilegală de Curtea Constituțională. Pagina nou creată -  Moldova Cosi, cu doar câțiva urmăritori, distribuie ultimele mesaje ale lui Ilan Șor, care se ascunde în Israel, de justiția moldovenească. Numărul indicat în promo este deconectat și nu este atribuit niciunui nume, în aplicațiile de identificare a apelurilor telefonice, viber sau whatsup, semn că a fost procurat pentru a fi utilizat doar o singură dată – la înregistrarea paginii fake, pe facebook.

Am transmis o scrisoare către META pentru a afla motivul pentru care publicitatea care îl are în prim-plan pe Ilan Șor, sancționat de Statele Unite ale Americii, este acceptată și rulează fără impedimente. Interdicţiile aplicate de americani lui Ilan Șor și soției sale, interpreta Jasmin, se răsfrâng şi asupra efectării oricăror tranzacții sau furnizării de fonduri de către ei.  Până în momentul publicării acestui material, nu am primit vreun răspuns din partea companiei. 

 

„FACEBOOK NU ȚINE CONT DE ACTUALITATEA POLITICĂ DIN REPUBLICA MOLDOVA SAU ALTE ȚĂRI”

„Utilizatorii care lucrează pentru interesele anumitor politicieni, pe facebook, își știu foarte bine meseria, cum funcționează publicitatea eficientă pe bani mari și ce vulnerabilități are rețeaua de socializare”, spune un angajat META, care a răspuns la întrebările ANticoruptie.md cu condiția păstrării identității sale. Potrivit lui, facebook este un mecanism setat să lucreze automat și să filtreze informația. Totuși, sunt portițe, prin care regulile pot fi ocolite. Potrivit lui, user-ii care lucrează pentru a împinge publicitate pe facebook pentru entități dubioase, respectă toți parametrii tehnici, cu excepția conținutului, plătesc sute de mii de euro și reclama începe să ruleze. Până în momentul în care angajații META depistează conținutul malițios al publicității și o blochează, ea este văzută de marea majoritate a grupului țintă, datorită sumei mari de bani. În concluzie, scopul a fost atins.

CIJM: Ne-au fost blocate câteva publicități unde erau colaje cu Putin, de exemplu, între timp, publicitatea Marinei Tauber rulează nestingherit. Care ar fi explicația?

ANGAJAT META: Este un sistem foarte complicat. Facebook are o singură cerință la toate reclamele astea. Ele o să vă blocheze conturile de fiecare dată când o sa incercați de multe ori să le împingeți, pentru că ele trebuie să fiecu identificare. Odată ce în reclama ceea apare numele, funcția sau imaginea unei personalități politice, indiferent dacă e Marina Tauber sau altcineva, ele îți permit să rulezi doar dacă ați trecut identificarea, cu bluletin, etc.

CIJM: Dacă facem publicitate cu conturile personale, de reclame?

ANGAJAT META: Nu are importanță, important e să treceți identificarea. Asta se face înainte de lansarea publicității.

CIJM: Acești algoritmi țin de corectitudine?

ANGAJAT META: Exact. Nu țin de corectitudine ci de automatizări. Aceste automatizări dau greș, destul de des. Ei, de obicei, își schimbă foarte des conturile de publicitate. Ei își pot crea sute de mii, milioane de conturi, din toate țările.

CIJM: Noi am încercat să aflăm dacă informația persoaneor ale căror nume sunt indicate în conturile de publicitate  care promovează Partidul Șor, este veridică. Am trimis solicitări la locurile de muncă indicate, însă nu am primit nimic. Vrem să aflăm cum niște conturi fake pot promova reclama, în timp ce noi, nu.

ANGAJAT META: Ei nu au bugete micuțe. Au bugete de sute de mii de dolari. Și când pun publicitatea, indică, de exemplu o sută de mii de dolari și facebook nu reacționează instant, uneori, el acționează peste câteva ore, blochează reclama asta. Și lor reclama li se blochează peste câteva ore, dar ei reușesc să ruleze, de exemplu, din o sută de mii de dolari, cât au pus pentru o zi, ei reușesc să livreze de o mie de euro, două mii de euro. Dar asta înseamnă că ei au ajuns la 80% din toată Moldova. Teoretic, Meta pe ei îi oprește, dar faptul că ei au rețelele astea de sute de mii de conturi fake și sunt cazuri cand ei compromit conturile cetățenilor simpli, le hack-uiesc conturile. Sunt multe scheme care se întâmplă.

CIJM: META reacționează mai târziu ați spus, da?

ANGAJAT META: Exact. Ei pot reacționa peste 2, 3 ore, în funcție de câte cereri au la momentul cela. Nu din prima secundă. 

CIJM: Ceea ce se întâmplă în actualitatea unei țări nu prea interesează META?

ANGAJAT META: Cel mai probabil, nu. Asta este mai mult pe politici de publicitate și de asta se ocupă echipa de la META, din Varșovia.

Expertul în comunicare digitală, Dumitru Talmazan, a explicat că facebook funcționează în baza algoritmilor și nu ține cont de corectiudine. O altă regulă funcționează pentru persoanele cunoscute la nivel mondial. În aceste cazuri, META aplică toate tehnicile de protejare a acesteia, dacă imaginea persoanei publice este utilizată în diferite scopuri.

De exemplu, o imagine modificată în photoshop în care apare președintele rus, Vladimir Putin, îmbrăcat într-un costum orange de deținut a fost blurată de facebook. În explicația META se spune că fotografia este „alterată, fapt confirmat de fact checker-ii independenți”. Cât despre problemele interne dintr-o țară, facebook nu se implică în vreun fel.

„Există așa practică. Se împarte în două forme, există blocare algoritmică, automată care se supune unor reguli, și au pornit de la alegerile prezidențiale din Statele Unite, cand rețelele de socializare au fost folosite ca un trigger (n.r. mecanism de declanșare) prin care se manipula la nivel minuțios. De atunci, facebook a zis că toate cheltuielile cu tentă socială sau politică, intră într-o formă de categorie specială de promovare. Postând o postare cu persoană publică,  orice persoană publică, noi putem spune că ea poate fi blocată automat, din motiv că este content și algorimtii nu pot înțelege dacă tu te folosești de această postare cu scop pozitiv sau de ponegreală a personalității.  Algoritmii văd că ăsta e Putin. El este în baza de date. Orice persoană super publică, ca și cântecele după drepturile de autor. Din punct de vedere tehnic, n-are nimic treabă excluderea lor din legislația Republicii Moldova, ca activitate, cu posibilitatea de promovare. Dacă noi intrăm în biblioteca de promovare, și acolo este pagina de facebook, în situația dată a Partidului Șor, și această pagină are, la nivel tehnic, trecută procedura de creditare, ei au dreptul să facă procedura de promovare. Important este să dai transparență. Orice publicitate politică scrie cine face promovare. Când i-au chemat la senat, ei au luat o atitudine de partea a treia. Ei nu pot să ia parte la de exemplu x-ulescu fură din țara noastră, de ce voi nu-l ștergeți din facebook? Ei  nu au privilegiul ăsta să acționeze în zona asta. Aici, oricine poate deveni orice, cu puțină șmecherie și buget. Mai ales persoana fizică, neacreditată, gradul de blocare extrem de sus crește”, a menționat pentru Anticoruptie.md Talmazan.

 

Investigațiile CIJM, „interzise” pentru promovare

Am încercat să testăm cât de simplu sau dificil este să plasezi o publicitate pe facebook. În cazul Centrului de Investigații Jurnalistice (CIJM), organizație care de 20 de ani deconspiră scheme de corupție, dar și informează constant despre ilegalități, falsuri și abuzuri, s-a dovedit a fi o misiune... imposibilă. Publicitatea mai multor investigații ale CIJM, distribuite de autorii acestora, pe facebook, a fost refuzată,  iar ulterior, și conturile de promovare – blocate, fără a se prezenta motivul concret. Este vorba despre investigații despre propaganda rusească în Republica Moldova, televiziuni ce promovează războiul dus de Rusia în Ucraina, etc. .

În investigația „Matrioștele” propagandei ruse: păpuși și păpușari, jurnaliștii de la CIJM au deconspirat cum, prin intermediul centrelor de știință și cultură deschise la Comrat, Tiraspol, Bălți, dar și în capitală, „lumea rusă” mimează dialogul cultural, implicându-se în organizarea referendumurilor ilegale, a schimburilor de experiență dubioase și a întrunirilor la care sateliții ideologici ai Moscovei promovează retorica expansionistă a Kremlinului. Totodată, s-au descoperit scheme prin care, în zona transnistreană au ajuns susținători ai lui Vladimir Putin, implicați în organizarea așa-numitelor proteste pro-ruse din Serbia și care nu ascund că vor să facă un front comun pentru „recroirea lumii”. 

Președintele Centrului de Investigații Jurnalistice, Cornelia Cozonac spune că, pe facebook, în lupta dintre distribuitorii știrilor false sau protagoniștii din investigații și jurnaliști, câștigă primii, sau cei care au mai mulți bani. În opinia sa, pe rețeaua de socializare, există mai multe persoane plătite să raporteze conținutul ca fiind unul malițios. Și aici reacționează algoritmii facebook, din păcate, nu în favoarea materialelor jurnalistice.

„De regulă, suntem blocați pe facebook atunci când distribuim materiale despre corupție, despre anumite persoane cum ar fi Ilan Șor, cercetat penal, condamnat penal, pentru furtul milidardului și alte încălcări legate, de corupție. Atunci când distribuim materiale despre războiul din Ucraina,. la fel, facebook reacționează. Asta înseamnă că, probabil, există persoane plătite sau bine plătite, și sunt multe, pentru a raporta anumite postări, a raporta postările și materialele de pe anumite instituții media sau alte media de informare și asta generează deja blocajul pe care îl face facebook”, punctează Cozonac.

Mai mult, președintele CIJM, prezentă la întâlnirea cu reprezentanta META, a întrebat de ce publicitatea investigațiilor Centrului este blocată. I s-a răspuns că nu ar trebui să existe probleme. Cornelia Cozonac a specificat că, aproximativ 75% dintre accesările portalului Anticorupție.md sau Investigatii.md, unde sunt publicate investigațiile jurnalistice cu tematici actuale, se datorează facebook-ului, iar rețeaua este una importantă pentru promovare. Totuși, algoritmii ar acționa nu în favoarea presei independente, spune ea.

„ Am pus această întrebare la o conferință, la care era o reprezentantă a companiei META, care gestioneaza facebook. Ea, probabil, nu a înțeles întrebarea mea pentru că a zis că nu ar trebui să existe blocări. Am întrebat ce ar trebui să facem ca banii corupților să nu fie luați în seamă atunci când este vorba de materiale jurnalistice. Am distribuit pe facebook investigații jurnalistice, am încercat să le promovăm cu plată. Am fost blocați. Ni s-a zis să schimbăm conținutul. Scădea drasticvizibilitatea pe site-ul Anticorupție.md. Așa este situația. Cam 75% din vizibilitate vin de pe facebook. Încercăm să găsim  și alte surse de intrare pe site-ul nostru. Deocamdată, facebook este o rețea importantă pentru noi.  Nu știm dacă META are anumite politici pentru Republica Moldova sau nu le are în general. Cam asta denotă atitudinea pe care o are acum. Vedem că algoritmul acționează, oarecum, în favoarea celor corupți, și nu a presei independente", a conchis președinta Centrului de Investigații Jurnalistice.

 

Contentul online, la un pas de a fi reglementat prin lege

În data de 5 iulie 2023, președintele Republicii Moldova, Maia Sandu, anunța că Proiectul legii privind înființarea Centrul pentru Comunicare Strategică și Combatere a Dezinformării, inclusiv în spațiul online, a fost remis Parlamentului Republicii Moldova. Conform Maiei Sandu, Centrul Național de Apărare Informațională și Combaterea Propagandei, denumită simbolic PATRIOT, va avea rolul de a coordona și implementa politica statului în domeniul securității informaționale. Centrul „va apăra cetățenii noștri de manipulare și de atacurile propagandistice constante”.

Președinta Maia Sandu a făcut trimitere la atacul informațional care este dus de la începutul războiului în Ucraina de fabrici de troli, de multiplele canale media care servesc unor grupări criminale organizate se încearcă slăbirea Republicii Moldova. Anume din acest motiv, pentru a diminua impactul agresiv al propagandei a și apărut inițiativa creării centrului Patriot. 

Instituția va avea două responsabilități de bază: 1) Să transmită informații verifice către publicul larg și să asigure un dialog constant cu cetățenii și să colaboreze cu toate instituțiile statului în vederea promovării intereselor naționale și creșterii rezistenței societății noastre în fața dezinformării; 2) Să identifice, să evalueze și să combată dezinformarea pentru eliminarea riscurilor generate de amenințările hibride și dezinformare asupra securității naționale. 

„Centrul PATRIOT va avea misiunea de a coordona și implementa politica statului în domeniul securității informaționale și de a asigura comunicarea strategică în vederea identificării, prevenirii și combaterii dezinformării la nivel național. (,,,) Moldova are nevoie de o instituție care să asigure combaterea propagandei, informarea obiectivă a oamenilor, dezvoltarea rezilienței informaționale a cetățenilor și apărarea securității informaționale. Știu că acest anunț va agita cuibul de viespi care lucrează împotriva Republicii Moldova și se vor înteți minciunile. Unii vor discuta această inițiativă prin prisma libertății de exprimare. Dreptul la libera exprimare este o valoare incontestabilă și stă la baza dezvoltării democratice pe care o dorim cu toții, însă libertatea de exprimare nu poate fi un paravan pentru minciună și intoxicare”, a precizat Maia Sandu. 

La zece zile distanță proiectul a fost votat în prima lectură de aleșii poporului.

Centrul va fi condus de un director, numit în funcție de Parlament, la propunerea Președintelui Republicii Moldova, pe un termen de 5 ani, cu posibilitatea numirii pentru un alt mandat. Selectarea directorului Centrului se va face în baza unui concurs public, anunţat și organizat de Președintele Republicii Moldova, în conformitate cu regulamentul aprobat prin decret. În exercitarea atribuţiilor sale, directorul va fi asistat de un adjunct, numit în funcţie de Preşedintele Republicii Moldova, la propunerea directorului Centrului.

Colegiul Centrului va fi compus din 11 membri, în a cărui componenţă intră directorul, directorul adjunct, persoane cu funcţii de conducere din cadrul Centrului, un reprezentant desemnat de Președintele Republicii Moldova, un reprezentant desemnat de Parlament, un reprezentant desemnat de Guvern și 3 reprezentanți ai societății civile, selectați de către Centru. Componenţa Colegiului se aprobă prin decret al Preşedintelui Republicii Moldova, la propunerea directorului Centrului.

 

Investigaţii din aceeaşi categorie:

Articolul precedent la aceeaşi temă

Articolul următor la aceeaşi temă

Materialele de pe platforma www.anticoruptie.md pot fi preluate în limita a 1.000 de semne. În cazul paginilor web, în mod obligatoriu, trebuie indicată sursa şi linkul direct la articol. În cazul publicațiilor tipărite, posturilor de radio și televiziunilor va fi indicată sursa. Preluarea integrală este permisă doar în condiţiile unui acord prealabil cu Centrul de Investigații Jurnalistice. Articolele publicate pe portalul www.anticoruptie.md sunt protejate de Legea privind dreptul de autor și drepturile conexe.

Comentarii