Social

Cernoziomul moldovenesc, vândut la felie

Sursa: CIJM
Autor: Mihaela Cibotaru
04/12/2023 9817

Aproximativ 15 la sută din terenurile arabile ale cetățenilor moldoveni nu le mai aparțin. Bucată cu bucată, acestea sunt cumpărate de cetățeni străini care, în lipsa unor pârghii legale, își asumă riscul să investească în agricultura din Republica Moldova apelând la firme locale sau persoane de încredere. În timp ce unii experți declară că ponderea capitalului străin pe sol moldovenesc n-are șanse să dea rădăcini, alții bat un semnal de alarmă și spun că în câțiva ani moldovenii s-ar putea transforma din stăpâni în argați la ei acasă. Există și o a treia voce care subliniază că cei care au bani să-i „planteze” în cernoziomul moldovenesc încearcă să evite o altă greblă ascuțită, și anume fărâmițarea excesivă a suprafețelor arabile. Pentru a-și consolida un teren, au de negociat nu numai eventuale tranzacții de vânzare/cumpărare, dar și de schimb. Iar de la tocmeală până în instanță e doar un mic pas.

Schimb... fără nimic în schimb

De mai mulți ani, un grup de proprietari de pământuri din raionul Briceni încearcă să-și întoarcă pământurile care... le aparțin. Oamenii dețin toate actele de proprietate pe pământ, se folosesc de acesta, au achitat impozitele în fiecare an, dar la un moment dat au aflat că aceleași loturi sunt înregistrate la Cadastru pe numele unei întreprinderi. Anii, trec, oamenii așteaptă o decizie definitivă privind dreptul de proprietate asupra pământului lor și își pun speranța în justiție, dar incertitudinea persistă atât timp cât Serviciul Cadastral nu le confirmă că ei sunt singurii proprietari. La începutul lunii iulie, întreprinderea, care susține că este proprietara loturilor de pământ, le-a adresat o scrisoare în care le cere să elibereze terenul. Mai mult, reprezentanții acesteia s-au adresat în judecată, astfel încercând să-i scoată de pe pământuri. Acum, oamenii riscă să rămână fără pământ. Unul dintre proprietarii de loturi a scris o sesizare pe Anticoruptie.md.

Valerii Jitari toată viața și-a asigurat traiul din prelucrarea pământului. Pe lângă grădina din jurul casei, el deținea și două cote de pământ în afara satului Mihăileni, unde locuiește, pe care voia să le dăruiască fiilor săi. Prin 2010, i s-a propus să-și vândă terenurile, dar așa cum nu a vrut, a primit o ofertă de schimb de cote cu o întreprindere, care avea loturi de pământ în aceeași zonă.

„Ei au mult pământ acolo și cotele noastre erau cumva printre ale lor și ne-au propus să facem schimb de cote, ca ei să-și poată uni pământurile”, spune Valerii Jitari. Tranzacțiile cu două cote pe care le deținea au fost făcute la sfârșitul anului 2010 și începutul anului 2011 și două loturi de pământ de cca 3 ha au fost înregistrate pe fiii săi. „Unul dintre fii era minor și am înregistrat așa, ca atunci când va împlini majoratul să fie al lui. Pământurile erau în paragină, noi le-am curățat și am început să semănăm pe ele. În fiecare an am achitat impozitele”, spune gospodarul.

Un singur teren... patru proprietari

„Prin 2015 sau 2016 la mine au venit de la Anticorupție de la Bălți, să mă întrebe dacă am documente pe pământ – le-am arătat actele, totul înregistrat la notar, totul legal”, spune omul. Atunci el a aflat că la Serviciul Cadastral cele două loturi de pământ sunt înregistrate pe o întreprindere și de atunci nu-și găsește liniștea. „Cum e posibil așa ceva? Este pământul nostru, dacă eu dețin documentele pe pământ din anul 2011, cum se poate că pământul a fost înregistrat pe altcineva fără ca eu să cunosc? Eu nu am vândut pământul și nici nu l-aș vinde vreodată. Eu nu fac afaceri cu loturi, eu mă hrănesc prelucrând pământul”, spune Valerii Jitari. În scurt timp, el a aflat că în aceeași situație mai sunt alte 3 persoane din sat, care nu au vrut să vândă loturile de pământ, dar au acceptat să facă schimb de loturi cu aceeași întreprindere.

Valerii Jitari spune că atunci registratoarea de la Oficiul Cadastral Teritorial Briceni, Djema Gojinețchi, a venit în Mihăileni și s-a întâlnit cu oamenii la Primărie și a recunoscut că ea a comis eroarea la introducerea datelor în Registrul electronic și le-a promis că va corecta această eroare, însă el așa și nu a avut certitudinea că subiectul s-a epuizat. Valerii Jitari a încercat să găsească pe cineva care să-l ajute, să-i spună care este calea legală pe care trebuie să meargă pentru a fi sigur că la pământul lui nu pretinde nimeni. „Am mers la un avocat din Briceni, dar el a ținut documentele și nu a făcut nimic, nu ne-a ajutat”, spune Valerii.

El a reușit să afle că, din momentul în care a cumpărat loturile de pământ, acestea au schimbat câțiva proprietari. Conform certificatului eliberat de Serviciul Cadastral, în 2011 lotul este înregistrat pe numele Jitari, în baza contractului de vânzare/cumpărare, vânzători fiind SRL „Mavicom-Nord”, care era în proces de insolvabilitate. În anul 2014, lotul este înregistrat pe SRL „Crown” din Edineț, în baza unei încheieri a executorului judecătoresc, peste doar 2 săptămâni, pe 18.12.2014, lotul a fost vândut către SRL „Eco-Mondial” din aceeași localitate, iar în noiembrie 2015, peste aproape un an, a fost iar vândut către întreprinderea „Girosol-Agro”. Peste 8 ani, în 2023, anume „Girosol-Agro”, a anunțat că este proprietara lotului de pământ.

 

O greșeală. De 5 ori.

Îngrozit de perspectiva de a-și pierde pământul, Valerii Jitari s-a adresat la procuratură. În 2018, el a primit răspuns de la Procuratura Anticorupție, oficiul Nord, care a stabilit că Djema Gojinețchi, „fiind persoană cu funcție de răspundere în cadrul OTC Briceni filiala ÎS „Cadastru” responsabilă de înregistrarea în Registrul bunurilor imobile” a săvârșit fapta de „înregistrare incorectă în registrul electronic al bunurilor imobile a terenurilor care în consecință au fost înstrăinate la alte persoane juridice, astfel cauzând daune materiale persoanelor vizate”. Ea ar fi aplicat parafa de înregistrare pe contractul prezentat de Jitari, însă în Registrul bunurilor imobile (formă electronică) a indicat ca proprietar SRL „Favoris-Grup”. Aceeași greșeală a fost comisă și în cazul celorlalți proprietari de loturi, când la înregistrarea drepturilor de proprietate, făcută în diferite perioade, drept proprietar în sistemul electronic a fost indicată aceeași întreprindere.

În 2015, când cei 5 proprietari de pământ s-au adresat cu cereri privind situația lor, Djema Gojinețchi a făcut corectări în registru, indicându-i pe ei ca proprietari ai loturilor, în locul întreprinderii indicate cu câțiva ani mai devreme. Procuratura notează că ea nu a fost sancționată disciplinar pentru înscrierea eronată a loturilor pe Crown, deoarece a expirat termenul de prescripție, prevăzut de Codul Muncii, însă i-a fost aplicată sancțiunea disciplinară pentru modificarea neîntemeiată, în 2015, a „înscrierilor în filele stinse ale registrului bunurilor imobile”. „Conform art. 22 din Legea cadastrului bunurilor imobile, în varianta în vigoare în anul 2015, registrul pe fișier de hârtie prevala registrul în format electronic”, scrie în Ordonanța procuraturii. În urma cercetării, Procuratura a constatat că, prin acțiunile sale, registratorul OCT Briceni Gojinețchi Djema nu a încălcat prevederile Codului penal, ea nu a avut un interes unic, ci a săvârșit 5 fapte diferite, în perioade diferite și a încetat urmărirea penală în privința ei.

„Ea a greșit, dar noi cum rămânem? Acum iese că întreprinderea a rămas și cu loturile pe care le-am dat noi la schimb, dar și cu ale noastre, pentru care am documente?”, se întreabă confuz Valerii Jitari.

 

O altă vicitmă, aceeași schemă

Iulia Șerșun, în vârstă de 70 de ani, este în aceeași situație. „Am acceptat să facem schimb de loturi, iar acum trebuie să demonstrăm că pământul nostru este al nostru”, se plânge femeia, „Aceasta sunt eu și vedeți cum trăiesc, nu trăim bogat. Bogăția noastră este pământul. Soțul meu de zeci de ani este orb și toată gospodăria și pământurile le prelucrăm singuri – eu și feciorii”, spune femeia, care a trebuit să ia un credit pentru a putea achita serviciile avocatului.

În 2023, reprezentantul SRL „Girosol-Agro” a venit în satul Mihăileni pentru a-și delimita loturile de pământ. Atunci, povestește Valerii Jitari, și reprezentantul primăriei a venit la fața locului și au stopat executarea oricăror lucrări. Autoritatea locală confirmă că, de mai mulți ani, lotul de pământ este prelucrat de Jitari, care achită și impozitele pentru acesta.

„Cunoaștem că de mai mulți ani pământul aparține lui Jitari, dar nu știm cum a trecut pământul în alte mâini. Familia Jitari a avut mici loturi pe care le-au vândut și au cumpărat în schimb un teren integral, dar ce s-a întâmplat mai apoi nu cunoaștem”, spune Aurica Ceropita, responsabila de la Primăria Mihăileni. Ea menționează că până în acest an, întreprinderea care pretinde că este proprietar al lotului „nu s-a interesat de acest pământ și nu a întrebat unde este, doar în acest an a apărut”. Aurica Ceropita a mai adăugat că doar în ultimii trei ani, în luna ianuarie, Cadastru transmite primăriilor informații actualizare privind proprietarii pământurilor pe teritoriile administrate de acestea și administrațiile locale pot vedea dacă s-au produs careva schimbări.

„E dubios că mai multe persoane s-au pomenit în situație similară...”

Mai mulți specialiști cu care am discutat în procesul de investigare a materialului au spus că felul în care au derulat lucrurile ar indica asupra faptului că la mijloc ar fi o schemă, în urma căreia oamenii riscă să rămână fără pământ.

Igor Cristal, expertul Congresului Autorităților Locale din Moldova, consideră că lucrurile par să fie clare, în situația în care persoana deține actele pe pământ și poate demonstra dreptul de proprietate și, de mai mulți ani, se folosește nestingherit de acesta. El notează că e dubios că mai multe persoane s-au pomenit în situație similară, riscând să rămână fără proprietate, după ce au convenit să facă schimb de loturi cu întreprinderea. Totodată, el notează că tranzacția a fost făcută prin contract de vânzare-cumpărare și nu prin contract de schimb de bunuri, în care să fie indicate exact bunurile supuse schimbului. Expertul subliniază că proprietarii trebuie să dea dovadă de maximă diligență și responsabilitate în privința proprietății sale, inclusiv în tranzacțiile cu aceasta. „Nici statul, nici administrația locală, nu poate interveni în exercitarea dreptului de proprietate al persoanei, prespectiv ei îi aparține toată responsabilitatea”, subliniază expertul.

Compensații (ex)proprietarului pentru greșeala registratorului 

Și Agenția Servicii Publice (ASP) recunoaște că la baza situației create cu cele cinci loturi de pământ din preajma satului Mihăileni este greșeala registratorului cadastral, care a înregistrat eronat bunurile după o întreprindere. Instituția a stabilit că dreptul de proprietate asupra acestora „a fost eronat înregistrat de către registrator după SRL „Crown”, în temeiul Încheierii executorului judecătoresc nr. 151-44/2014 din 03.12.2014, prin care s-a transmis creditorului SRL „Crown” în contul achitării datoriei, imobilele ce aparțin cu drept de proprietate debitorului SRL „Favoris Grup”. Ulterior, terenurile au fost înstrăinate consecutiv terțelor persoane, în temeiul actelor autentificate notarial”.

Autoritatea subliniază că persoanele interesate își pot recupera dreptul de proprietate și obține rectificarea registrului bunurilor imobile doar înaintând o acțiune în instanță. Totodată, dacă bunul imobil nu poate fi recuperat, persoana care a fost prejudiciată în urma unei „înscrieri sau modificării incorecte în registrul bunurilor imobile, săvîrșite cu vinovăție de către registrator, beneficiază de o compensație”, care se achită din Fondul de garanție, în temeiul unei hotărârii judecătorești.

Autoritățile au modificat periodic cadrul legislativ și normativ pentru a reglementa mai bine diverse aspecte ale domeniului funciar. Un șir de modificări adoptate în 2019 includ și obligativitatea autentificării contractelor de vânzare-cumpărare a pământului, excepție fiind terenurile agricole proprietate privată cu suprafața de până la 0,25 ha, încât și aici micii proprietari rămân mai puțin protejați.

La întrebarea privind numărul cazurilor în care loturile de pământuri sunt disputate de mai mulți proprietari, ASP spune că știe doar despre cele cinci loturi din Mihăileni, dar menționează că „înscrierile eronate se identifică fie în cazul unor adresări ale cetățenilor, fie în cazul unor verificări sporadice interne. Pe parcursul anului 2022, în cadrul verificărilor nu a au fost identificate asemenea cazuri”.

„Procuratura este organul care trebuie să cerceteze de ce o întreprindere se trezește peste noapte cu niște loturi de pământ scrise eronat pe numele ei...”

În situația în care persoana are un contract de vânzare cumpărare a loturilor de pământ, a prelucrat pământul din momentul procurării și a achitat toate impozitele pentru acesta, singurul detaliu diferit este înregistrarea făcută în sistemul electronic al Cadastru, însă „înregistrarea la Cadastru nu poate fi determinanta în dreptul de proprietate”, consideră expertul Centrului de Investigații Jurnalistice din Moldova, juristul Sergiu Bozianu.

„Procuratura este organul care trebuie să cerceteze de ce o întreprindere se trezește peste noapte cu niște loturi de pământ scrise eronat pe numele ei – fapt recunoscut de Agenția Servicii Publice, dar ulterior le vinde. Cum întreprinderea putea să nu conteste faptul că pe ea s-au înregistrat anumite proprietăți, asupra cărora nu are acte?”.  

Juristul consideră că, reieșind din informațiile de care dispunem, se poate presupune că la mijloc este o schemă, în rezultatul căreia oamenii au fost deposedați de bunurile lor. Lucrurile arată „prea perfect” pentru ca aceasta să fie o greșeală. Totodată, dacă lucrurile sunt lăsate așa cum sunt, se creează un pericol al precedentului, subliniază Bozianu.

Trei zile și... începutul războiului în instanță

La începutul lui iulie 2023, SRL „Girosol-Agro”, compania care figurează drept posesor al lotului de pământ asupra căruia deține documente de proprietate Valerii Jitari, îl acuză pe acesta de „deposedare ilegală” și creare de obstacole în folosirea lotului de pământ și i-a cerut să elibereze, în decurs de trei zile, pământurile sale.

Faptul că întreprinderea nu dă în arendă cele cinci loturi ar fi fost depistat în cadrul unei inventarieri a terenurilor companiei, la începutul anului 2023, ne-a comunicat inginerul cadastru al „Girosol-Agro”, Oleg Zabica. „Pe documente compania este proprietar de mai mult de cinci ani de zile, dar de facto, nu le deținea”, ne-a spus el, iar atunci când a încercat, la fața locului, să pună hotarele în teren, a fost avertizat că nu va fi lăsat să o facă, respectiv compania s-a adresat în judecată.

Disperați și confunzi, cei cinci proprietari de pământ s-au adresat din nou după asistența unui avocat. Avocatul Ghenadie Odobescu, care se ocupă de situația celor 5 proprietari de pământ, notează că în toate cazurile este aplicată aceeași schemă. „Omul cumpără pământul și în câțiva ani pământul se înregistrează pe o întreprindere, de pe întreprindere, prin vânzare-cumpărare, pământul trece pe altă firmă, iar a treia firmă îi spune omului să elibereze pământul”, constată avocatul. Atunci când avocatul a început a studia cazul celor cinci proprietari ai loturilor de pământ, încă două persoane, tot din satul Mihăileni, s-au adresat la el cu situații similare legate de loturile lor.

Pe 11 septembrie curent însă, Judecătoria Edineț a admis pretențiile srl-ului, iar cei cinci proprietari, alături de apărătorul lor, au în față o luptă grea în instanță.

Parcelarea excesivă, teren pentru... abuzuri

După destrămarea URSS, țăranii moldoveni au primit cote mici din pământurile care aparțineau cândva colhozurilor. Astfel, din aproape 400 de gospodării colective, care gestionau terenurile, ciornoziomul moldovenesc s-a pomenit împărțit în circa 2,7 milioane de parcele. Mulți deținători și-au vândut cotele, alții le dau în arendă liderilor din localități, iar unele loturi, odată înfloritoare și roditoare, sunt lăsate pur și simplu neprelucrate. Totuși, datele Biroului Național de Statistică arată că suprafețele terenurilor deținute de gospodăriile țărănești s-au redus de la 609,7 mii ha până la 586,9 mii hectare doar în perioada anilor 2019-2022. Și gospodăriile populației au pierdut în suprafețe de teren, în această perioadă - de la 335,9 la 331,8 mii ha. Totodată, datele acumulate arată reducerea ponderii suprafeței terenurilor agricole sub 10 ha în suprafața totală a terenurilor agricole deținute de gospodăriile țărănești – de la 73,6%, în 2019, la 65,3%, în 2022.

De altă parte, experții spun că agenții economici mari vor continuă să cumpere masiv pământuri arabile, inclusiv pentru faptul că prețul de achiziție este unul cât se poate de atractiv și va crește considerabil odată cu inițierea negocierilor de aderare a Republicii Moldova la Uniunea Europeană. Totodată, asociațiile de fermieri avertizează că acest „comerț cu cernoziomul moldovenesc” ar putea fi un teren deschis pentru... speculanți.

Odată cu integrarea Republicii Moldova în Uniunea Europeană (UE) în mod evident se vor schimba prețurile la terenuri agricole și acestea vor crește mult, așa cum s-a întâmplat și cu alte țări, inclusiv România, susține Alexandr Slusari, directorul executiv al Asociației Forța Fermierilor.

„Prețul la terenuri agricole este într-o creștere lentă, iar după aderarea Moldovei la UE este inevitabil și normal că prețul va crește și mai mult și totul depinde de cum vor gestiona autoritățile această situație. Riscul major, despre care putem spune reieșind și din exemplul României, este cumpărarea terenurilor agricole în scop de speculații – pentru a le vinde în câțiva ani cu un preț mai mare”, spune expertul.

Alexandr Slusari susține că nu sunt informații oficiale despre suprafețele de terenuri care ar aparține cetățenilor străini, însă nu crede că aceștia ar fi foarte interesați de procurarea terenurilor în Republica Moldova.

„Pentru afaceri este nevoie de terenuri foarte mari, care acum pot fi procurate doar prin persoane interpuse, ceea ce este foarte riscant pentru investitorii străini. Cetățenii străini care vor să investească în Republica Moldova nu trebuie neapărat să procure terenuri, ei pot să le ia în arendă pentru 49 de ani și să-și dezvolte afaceri”, consideră expertul. Respectiv, în cazul în care legislația ar fi modificată și cetățenii străini ar putea procura terenuri în Moldova, aici se vor îndrepta nu investitorii, ci speculanții dornici ce a-și majora veniturile, punctează expertul.

Experții notează că prețul mediu pentru un hectar de teren arabil în Republica Moldova este mic, comparativ cu cel înregistrat în Uniunea Europeană, ceea ce poate prezenta o perspectivă de creștere a prețurilor și în Moldova, odată cu apropierea țării de spațiul comunitar.

În UE, în 2021, prețul unui hectar de teren arabil a variat de la un minim de 3 661 de euro în Croația până la 47 290 de euro în Luxemburg. Totodată, diferența de prețuri poate fi și mai mare, cum ar fi, de exemplu Țările de Jos, unde, în 2020, a fost înregistrat prețul mediu de 71 225 de euro pentru un hectar de teren arabil.

Potrivit unei analize a prețurilor terenurilor agricole, realizate anual de Agrobiznes.md, portal specializat pe domeniul agriculturii, un lot de pământ în Republica Moldova poate varia între minimul de 15 de mii de lei și 100 de mii de lei per hectar.

Anticorupție a discutat cu Tatiana Caraman, care a efectuat o analiză a prețurilor terenurilor agricole din cele trei regiuni ale Republicii Moldova. În condițiile în care informații oficiale privind prețul terenurilor agricole nu sunt sau sunt greu de obținut, jurnalista a discutat cu producătorii agricoli și i-a întrebat cu ce prețuri se operează atunci când se discută vânzarea terenurilor. „Am discutat cu mai mulți fermieri mijlocii, care au terenuri în jur de 1000 de hectare, din toate regiunile republicii și avem răspunsurile privind ofertele de preț de la ei”, spune jurnalista.

Ea a specificat că prețul poate varia în funcție de ofertele existente și este influențat de mai multe criterii precum bonitatea, amplasarea terenului, accesul la irigare, dacă a fost sau nu prelucrat, infrastructura, căile de acces. 

Conform analizei în teren, în anul curent în raionul Briceni, în funcție de localitate, prețul unui hectar de teren agricol variază de la 60-100 de mii de lei moldovenești, cele mai mari prețuri fiind înregistrate în localități cum ar fi Larga.

În zona de nord, raionul Drochia, pentru o cotă de 1,25-1,3 hectare de pământ se solicită circa 60 de mii de lei. În raionul Soroca, prețul pentru o cotă este de circa 40-100 de mii de lei, iar cel mai mult costă terenul care are acces la irigare, ajungând și la peste 115 mii de lei pentru o cotă. Și în raionul Dondușeni, pentru o cotă de 1,2 ha de pământ se cere de la 60 de mii de lei până la 100 de mii de lei.

De la 30 de mii de lei până la 80 de mii de lei este costul unui ha de pământ din raionul Edineț, iar un producător agricol din satul Cupcini a menționat că în această localitate se solicită 70-80 de mii de lei pentru un hectar. Și la Glodeni prețul variază mult în funcție de bonitatea terenului și aspectele menționate anterior, astfel că o cotă (1,2-1,7 hectare de teren) poate fi cumpărată cu un preț ce variază de la 80 la 120 de mii de lei moldovenești. 

La Hâncești, prețul per ha variază de la 40-50 de mii de lei, în timp ce la Căușeni un hectar costă de la 25-35 de mii de lei, deși unii fermieri au spus că în anumite zone prețul poate ajunge și până la 100 000 de lei per ha. Aneta Ganenco, președinta Asociației obștești „Pomușoarele Moldovei”, susține că în raioanele Rezina, Șoldănești, prețul pentru o cotă, care are 1,16-,26 ha, ajunge să coste 20-24 de mii de lei. Aceasta a mai adăugat că, în anul curent, prețul a mai crescut puțin și a ajuns la 25-26 de mii de lei pentru un ha. 

În raionul Orhei, producătorii au spus că un hectar costă în jur de 100 de mii de lei. 60-80 de mii de lei este prețul unui hectar de teren agricol în raionul Leova, iar în satul Colonița din municipiul Chișinău un ha ajunge și la 15-100 de mii de Euro. 

În Cahul, după cum am menționat producătorii agricoli, prețul unui hectar de teren agricol este de circa 15-20 de mii de lei, dar acesta variază în dependență de bonitate și amplasare, astfel că poate ajunge și până la 50 de mii de lei/ha.

O analiză similară realizată de Agrobiznes.md în 2021, constata că în zona de nord a țării, prețul pentru o cotă de teren agricol ajunge până la 70-80 de mii de lei (45-50 de mii de lei pe hectar).

În zona Dondușeni, Drochia prețul este de aproximativ 45 de mii de lei per hectar.

În raionul Briceni prețul unei cote de teren este de 60-80 de mii de lei (un hectar 40-53 de mii de lei). La Soroca prețul unui hectar de teren este de aproximativ 50-60 de mii de lei. Cele mai mari prețuri sunt oferite pentru terenurile amplasate în apropierea râului Nistru, acestea terenuri pot fi irigate, respectiv, se vând cu prețuri de până la 100-150 de mii de lei per hectar. În zona raionului Florești prețul unui hectar este de aproximativ 25-35 de mii de lei. Prețul unui hectar de teren agricol la Ialoveni variază de la 60 la 100 de mii de lei, însă vânzările sunt realizate rar după un an anevoios. 

În raionul Telenești prețul oferit per cotă este de 80 de mii de lei (pentru o cotă echivalentă a aproximativ 2,2 hectare). Respectiv, prețul per hectar este de puțin peste 35 de mii de lei. În raionul Leova, terenul arabil se vinde cu prețul 15-25 de mii de lei. Terenurile pentru cultivarea viței de vie se vând cu 30-40 de mii de lei pe hectar.

În zona de sud (Basarabeasca, Comrat) se oferă prețul maxim de 20-30 de mii de lei per hectar. Totuși, odată cu creșterea prețului până la 30 de mii de lei, s-au redus tranzacțiile.

Grafica -CIJM

„Gajarea pământurilor este posibilă și, de facto, străinul este proprietarul acestui pământ...”

Legislația actuală a Republicii Moldova interzice cetățenilor străini să dețină în proprietate terenuri. Autoritățile nu dispun de statistici privind terenurile de pământ arabil deținute de străini, însă, potrivit unor date neoficiale de care dispune Asociația Investitorilor Străini, cca 15% din terenurile agricole ar fi în proprietatea cetățenilor străini.

În condițiile în care legea le-a închis ușa, terenurile sunt procurate de aceștia prin modalități legale, care ocolesc interdicția, acționând prin fondarea rețelelor de companii locale sau o pot face prin cetățeni moldoveni.

„Dacă un agent economic străin fondează o companie în Republica Moldova și această companie, fiind una locală, chiar dacă e cu capital integral străin, fondează o altă companie și aceasta, a treia companie, este un agent economic sută la sută moldovenesc, care are dreptul să cumpere pământ”, explica Alexander Koss, președintele asociației, într-un interviu, în 2019.

O altă modalitate prin care cetățenii străini interesați de terenurile moldovenești le pot procura, este să apeleze la cetățeni moldoveni, care să procure terenuri pe bani împrumutați de la străini. 

„Pentru a garanta întoarcerea împrumutului, ei pun în gaj terenurile achiziționate. Gajarea pământurilor este posibilă și, de facto, străinul este proprietarul acestui pământ”, spunea omul de afaceri. Anticoruptie a solicitat opinia lui Alexander Koss privind afacerile cu pământ în Republica Moldova pentru cetățenii străini și va reveni cu date actualizate.

Potrivit Cadastrului funciar, Republica Moldova are cca 2 mln de hectare de terenuri agricole. Cel mai mare proprietar de pământ în Republica Moldova este statul, cu 236.278 de hectare și autoritățile publice locale, care dețin 33.120,49 de hectare. Totodată, cea mai mare parte din terenurile agricole – 746.437 de hectare sunt prelucrate de SRL-uri, care arendează cca 87% din aceste terenuri și doar 100 mii de terenuri le aparțin. Alte 378.887 de hectare sunt prelucrate de gospodării țărănești, o treime dintre care au terenuri de sub un hectar și 207.237 de hectare sunt prelucrate de persoanele fizice.

 

Investigația a fost realizată în cadrul Proiectului „Consolidarea unei rețele de jurnaliști de investigație în Republica Moldova și creșterea capacității acestora de a investiga cazurile de corupție”, desfășurat de Centrul de Investigații Jurnalistice și Asociația Presei Independente, cu suportul proiectului „Consolidarea Statului de Drept și a Mecanismelor Anticorupție în Republica Moldova”, cofinanțat de Uniunea Europeană, Ministerul Federal German pentru Cooperare Economică și Dezvoltare (BMZ), Guvernul Marii Britanii, și implementat de Agenția de Cooperare Internațională a Germaniei (GIZ).

Investigaţii din aceeaşi categorie:

Articolul precedent la aceeaşi temă

Articolul următor la aceeaşi temă

Materialele de pe platforma www.anticoruptie.md pot fi preluate în limita a 1.000 de semne. În cazul paginilor web, în mod obligatoriu, trebuie indicată sursa şi linkul direct la articol. În cazul publicațiilor tipărite, posturilor de radio și televiziunilor va fi indicată sursa. Preluarea integrală este permisă doar în condiţiile unui acord prealabil cu Centrul de Investigații Jurnalistice. Articolele publicate pe portalul www.anticoruptie.md sunt protejate de Legea privind dreptul de autor și drepturile conexe.

Comentarii