Justiţie

Mașină de 3000 de lei și casă cu blazon de familie// Ex-procurorul șef al raionului Hâncești, Maxim Gropa, nu a convins magistrații  

Colaj CIJM (FOTO -JURNAL TV, procuror.magistrat.md)
Autor: Viorica Mija
12/07/2023 16497

Procurorul șef suspendat al raionului Hâncești, Maxim Gropa, în 2019 concurentul lui Alexandr Stoianoglo la fotoliul de procuror general, a pierdut în primă instanță litigiul împotriva Procuraturii Generale. Acuzatorul  a cerut anularea ordinului procurorului general interimar, Dumitru Robu, prin care a fost suspendat din funcție. În februarie 2022, Maxim Gropa a fost reținut pentru îmbogățire ilicită și fals în declarația de avere, iar o lună mai târziu Consiliul Superior al Procurorilor (CSP) a aprobat demersul lui Robu. Conform portalului vreauinfo.md, în luna iunie curent, 11 acuzatori rămâneau cu statutul de suspendați penal de la exercitarea atribuțiilor de serviciu.   

Judecătoria Chișinău, sediul Rîșcani, a respins ca fiind neîntemeiată cererea procurorului șef suspendat al raoinului Hîncești, Maxim Gropa. Acuzatorul a solicitat anularea ordinului procurorului general iterimar privind suspendarea sa din funcție și inițierea urmăririi penale pentru suspiciuni de îmbogățire ilicită și fals în declarații, considerând-o abuzivă și lipsită de substanță probatorie. Gropa are la dispoziție 30 de zile pentru a o contesta în instanța ierarhic superioară.

În februarie 2022, procurorii anticorupție au efectuat percheziții în biroul lui Gropa, după ce i-au fost prezentate învinuirile de îmbogățire ilicită și fals în declarația de avere. În documente, Gropa a indicat o pătrime dintr-un apartament și un automobil cumpărat cu 3000 de lei. ”De fapt, el are două apartamente și o casă etajată, înregistrată pe numele tatălui său”, se arăta în comunicatul Procuraturii Anticorupție.

În ultima sa declarație de avere și interese publicată pe site-ul Autorității Naționale de Integritate (ANI), cea din 2021, Maxim Gropa a declarat venituri de la locul de muncă de bază, Procuratura Generală, de peste 338 de mii de lei și salariul soției, de aproape 193 de mii de lei. Din activitatea științifică, acuzatorul a câștigat alți peste 25 de mii de lei. Gropa declară un teren cu suprafața de 0,0612 ha, abitație din anul 2021, o vilă cu suprafața de 122,9 m.p., abitație din anul 2021 și un apartament cu suprafața de 71,6 m.p., 1/4 cotă-parte în valoare de 390 584 Lei, în proprietate din anul 1989. Garajul declarat al lui Maxim Gropa cuprindea un autoturism de model Mitsubishi Pajera (anul fabricației 2008), în posesie din anul 2021, și un Opel Zafira, în valoare de 3 000 lei, în proprietate din anul 2010.

În cazul lui Gropa, procurorii anticorupție au efectuat șapte percheziții – la domiciliul în care locuiește de fapt – o casă la sol cu două nivele înregistrată pe numele tatălui său și neinclusă în declarația de avere. Descinderile au cuprins două apartamente deținute de procuror, biroul de serviciu și trei automobile – un automobil înregistrat pe numele procurorului și utilizat de soția acestuia, un alt automobil înregistrat pe numele tatălui procurorului și utilizat de el, precum și automobilul de serviciu. În urma efectuării perchezițiilor au fost predate benevol unele documente care se referă la bunurile mobile și imobile deținute de către procuror.

Jurnal TV a publicat imagini cu imobilul etajat al acuzatorului. Casa din Durlești a procurorului este înconjurată cu un gard de aproape doi metri înălțime. Pe unul dintre pereții casei procurorului este gravată litera G, un fel de blazon al familiei Gropa și un însemn al statutului pe care și-l atribuie.

O lună mai târziu, Consiliul Superior al Procurorilor a admis demersul procurorului general interimar și a eliberat acordul „în vederea suspendării din funcţia de procuror-șef al Procuraturii raionului Hîncești a domnului Maxim Gropa”.

„A admite demersul Procurorului General interimar și a elibera acordul în vederea suspendării din funcţia de procuror-șef al Procuraturii raionului Hîncești a domnului Maxim Gropa. A remite prezenta hotărâre Procurorului General interimar, pentru organizarea procedurilor administrative corespunzătoare. A remite copia de pe prezenta hotărâre procurorului care exercită urmărirea penală pentru anexare la cauza penală, iar domnului Maxim Gropa, pentru informare”, se arată în hotărâre.

Maxim Gropa a fost concurentul procurorului general suspendat Alexandr Stoianoglo în concursul pentru desemnarea candidatului pentru funcţia de procuror general, care s-a desfășurat în toamna anului 2019. Ulterior, a fost numit de Stoianoglo şef interimar al Procuraturii Hânceşti, după care a aplicat şi la concursul pentru ocuparea acestei funcții.

Gropa a ajuns în atenția presei cu dosarul pornit pe numele autorității criminale Vladimir Moscalciuc, alias Makena, finalizat în 2012 cu condamnarea lui Moscalciuc și încă a cinci complici din gruparea sa. În acest dosar au fost puși sub învinuire și 15 angajați din sistemul penitenciar. Ana Ursachi, avocata unor persoane implicate în dosar, nota că acuzarea celor 15 angajați din cadrul DIP ar fi fost o răzbunare personală a procurorului Maxim Gropa.

În 2013, Maxim Gropa a intentat un alt dosar penal pe numele lui Moscalciuc și a membrilor grupării sale, pentru șantaj și maltratarea deținuților. Dosarul se află de mai bine de trei ani în instanța de fond. Martorii, majoritatea deținuți, refuză să facă declarații în instanță pe motiv că procurorii nu le-au garantat protecție.

Conform informaţiilor plasate pe pagina „Juriştii pentru drepturile omului”, acțiunile procurorului Gropa Maxim au fost obiect de examinare la CtEDO. Est vorba despre dosarul Caracet contra Moldovei, hotărârea din 16/02/2016: violarea art. 3 CEDO – detenția reclamantului în condiții inumane, violarea art. 5 § 3 CEDO – lipsa motivelor relevante și suficiente pentru aplicarea arestului preventiv. Curtea a considerat că forța fizică aplicată împotriva reclamantului nu a fost strict necesară și nu a survenit ca o consecință a comportamentului reclamantului. Totodată, detenția preventivă pentru mai mult de paisprezece luni și jumătate nu a fost bazată pe motive relevante și suficiente.

Conform portalului vreauinfo.md, la data de 21 iunie 2023, 30 de procurori erau suspendați din funcție. În majoritatea cazurilor este vorba despre aflarea acestora în concediu pentru îngrijirea copilului. În 11 cazuri însă, procurorii au fost suspendați penal din funcții. Printre aceștia se regăsește și Maxim Gropa. Informația a fost oferită portalului de către Procuratura Generală.

Informatia a fost utilizată și pentru completarea si actualizarea Bazei de date a procurorilor Republicii Moldova, www.procuror.magistrat.md, proiect implementat de A.O. „Juristii pentru Drepturile Omului”.

Acest material este realizat în cadrul campaniei de promovare organizată de către A.O. „Juriștii pentru Drepturile Omului” și este parte a proiectului „Presa în sprijinul democrației, incluziunii și responsabilității în Moldova” (MEDIA-M), finanțat de USAID, Ambasada Britanică și implementat de Internews în Moldova și Freedom House, care are ca scop promovarea dezvoltării mass media independente și profesioniste, și crearea unui sector media mai rezistent la presiunile politice și economice. Conținutul acestui material nu reflectă în mod necesar viziunea Ambasadei Britanice, USAID sau a Guvernului Statelor Unite.

Investigaţii din aceeaşi categorie:

Articolul precedent la aceeaşi temă

Articolul următor la aceeaşi temă

Materialele de pe platforma www.anticoruptie.md pot fi preluate în limita a 1.000 de semne. În cazul paginilor web, în mod obligatoriu, trebuie indicată sursa şi linkul direct la articol. În cazul publicațiilor tipărite, posturilor de radio și televiziunilor va fi indicată sursa. Preluarea integrală este permisă doar în condiţiile unui acord prealabil cu Centrul de Investigații Jurnalistice. Articolele publicate pe portalul www.anticoruptie.md sunt protejate de Legea privind dreptul de autor și drepturile conexe.

Comentarii