Integritate

Profil electoral: Ivan Scripnic, candidatul Blocului ACUM la funcția de primar al comunei Ciorescu

Foto: Facebook.com
Autor: Mariana Colun
05/10/2019 8220

Ivan Scripnic este candidatul Blocului electoral ACUM pentru funcția de primar al comunei Ciorescu. El s-a înregistrat în cursa electorală pentru a obține cel de-al treilea mandat de edil al localității. La începutul lunii septembrie curent, Scripnic a fost pus sub învinuire într-un dosar penal deschis pentru abuz de serviciu. Candidatul nu-și recunoaște vina și spune că ar fi vorba despre un dosar politic.

Ivan Scripnic este primarul comunei Ciorescu începând cu 2011, când a câștigat alegerile din al doilea tur de scrutin, fiind sprijinit de Partidul Liberal Democrat. În 2015, Scripnic a câștigat alegerile din primul tur, cu un scor de 76,55% din sufragii. La alegerile din 20 octombrie, Scripnic candidează din partea Blocului Electoral ACUM Platforma DA și PAS. între 1992 și 1996 a activat în calitate de director al Întreprinderii Individuale Comerț. Ulterior, timp de șase ani a fost directorul Sigara SRL, iar începând cu 2002 până în 2011 a fost directorul Asu-Trans SRL

Omisiunile din declarațiile de avere

Pe parcursul anilor, Ivan Scripnic a introdus informații incomplete în declarațiile sale de avere. În declarația cu privire la venituri și proprietate pentru 2012, Ivan Scripnic a indicat venituri de 64 de mii de lei din salariul de primar, trei loturi intravilane, dobândite în 1997, 2005, respectiv, 2009 și unul extravilan, achiziționat în 2002. Suprafața totală a terenurilor se cifrează la 53 de ari. Candidatul a mai raportat două case de locuit, de 45,3, respectiv 233,6 metri pătrați, obținute în 2005. Valoarea totală a imobilelor se ridică la 1.192.000 de lei. Ivan Scripnic a trecut pe hârtie și două Mercedesuri cumpărate în 2009, precum și calitatea de fondator al companiei ASU-Trans SRL.

În declarația de avere pentru 2013, Scripnic a trecut salariul de primar în mărime de 84 de mii de lei, precum și alte 41 de mii, obținute drept prejudiciu material, prin decizia Curții Supreme de Justiție. În plus față de declarația completată un an mai devreme, primarul de la Ciorescu a mai trecut un teren intravilan de 2,3 hectare, dobândit încă în 2004 și neraportat anterior, o remorcă și un Audi 100, obținute în 1997, pe care de asemenea a omis să le menționeze în 2012.

În declarațiile de avere pentru 2014, respectiv pentru 2015, primarul de la Ciorescu a raportat venituri de 92, respectiv 97 de mii de lei, celelalte informații rămânând neschimbate.

Anul 2016 este primul în care Ivan Scripnic a raportat și veniturile soției. Astfel, veniturile totale ale celor doi soți au constituit în acel an 185 de mii de lei. La capitolul terenuri, pe lângă cele indicate anterior, a mai raportat două, cu suprafața de un ar, respectiv 15 ari, cumpărate în 2010, respectiv 2012. În același timp Scripnic a mai trecut pe hârtie un Audi Q5, înregistrat pe numele soției, cumpărat în 2014 și neraportat anterior. De asemenea, primarul de la Ciorescu a indicat pentru prima dată calitatea de fondatoare a soției sale într-un SRL specializat în servicii - Visalio-Lux SRL, înființat în 2007.

Venituri de 230 de mii din salariul său și al soției a raportat Scripnic pentru 2017, celelalte informații privind proprietățile rămânând neschimbate.

În declarația de avere și interese personale pentru 2018, Ivan Scripnic a raportat venituri totale de 276 de mii de lei. Celelalte informații privind proprietățile au rămas neschimbate. În plus au fost indicate alte trei imobile - o casă de locuit de 141,5 metri pătrați, un spațiu de 56,2 metri pătrați și un garaj de 35,6 metri pătrați. Valoarea acestor bunuri se cifrează la 1.144.000 de lei.

Proiectul privind gestionarea deșeurilor, compromis

Într-o anchetă a Centrului de Investigații Jurnalistice din martie 2017, jurnaliștii scriau că Primăria Ciorescu a beneficiat de un milion de lei din Fondul Ecologic Național, pentru prelucrarea și reciclarea deșeurilor din mase plastice, încă în 2013, doar că proiectul așa și nu a văzut lumina zilei. „Primarul Ivan Scripnic a explicat reporterilor CIJM că administrația s-a gândit să redirecționeze banii pentru reabilitarea rețelei de canalizare și renovarea stației de epurare din localitate. „E o problemă mare cu apele menajere, cu stația de epurare, o situație nu chiar plăcută. Am considerat-o prioritară și am solicitat redirecționarea banilor. În proiectul inițial era vorba nu de gestionare directă, ci de un parteneriat public-privat. Noi am făcut o analiză și am concluzionat că avea să ne încâlcim tare. Ne-am gândit să mergem pe două proiecte, dar Fondul Ecologic finanțează doar un singur proiect și avea să îngropăm ceva mai important, de aceea am renunțat la ideea inițială. Un milion de lei i-am investit în rețeaua de canalizare - 24 de km de rețea, și în primăvară urmează renovarea completă a stației de epurare”, a explicat primarul”, potrivit anchetei. Gestionarea deșeurilor în continuare se face conform formulei vechi, a mai menționat Scripnic. „Se acumulează cu mașina specializată la Regia Comunal-Locativă Ciorescu și se evacuează la gunoiștea de la periferia localității, într-o mină de piatră părăsită, e de prin anii ‘90. Planificăm pe viitor să rezolvăm și această problemă, dar nu există nimic clar pe hârtie, doar niște propuneri și discuții, dar până la implementare mai este”, le-a declarat Ivan Scripnic jurnaliștilor. 

Dosarul penal pentru abuz de serviciu

La 1 octombrie, portalul deschide.md, cu referire la surse din cadrul Centrului Național Anticorupție, a scris că Ivan Scripnic a fost pus sub învinuire într-un dosar penal pentru abuz de serviciu. Potrivit sursei citate, dosarul pe numele lui Scripnic a fost deschis în luna mai curent, însă a fost pus sub învinuire la data de 6 septembrie. Primarul de la Ciorescu a menționat că de la deschiderea dosarului ordonanța de punere sub învinuire ar fi fost amânată de patru ori. 

Într-un răspuns al CNA la solicitarea reporterilor CIJM, se arată că dosarul penal pe numele lui Ivan Scripnic a fost deschis la 21 mai 2019, pentru abuz de serviciu. La 5 august, la cauza respectivă a fost conexată o altă cauză penală, pentru trafic de influență. Oamenii legii au stabilit că, începând cu luna septembrie 2018, compania ITNS. NET SRL, specializată în prestarea serviciilor de internet şi televiziune, a depus setul de documente necesare pentru a obține autorizaţii de la primăria com. Ciorescu, mun. Chişinău pentru demararea lucrărilor de construcție şi de suspendare a cablurilor optice pe pilonii existenți ai ÎCS RED Union Fenosa SA.

„Abuzând de poziţia sa oficială, folosind fără vreo justificare rezonabilă şi în mod abuziv pârghiile legale, folosindu-se de tertipuri juridice manifestate prin adresări vădit neîntemeiate către Agenția de Supraveghere Tehnică, Inspectoratul de Poliţie Râşcani, Agenţia Naţională pentru Reglementare în Comunicaţii Electronice şi Tehnologia Informaţiei, Agenția de Supraveghere Tehnică, Ministerul Economiei și Infrastructurii, primarul Ivan Scripnic a tergiversat mai bine de 10 luni examinarea solicitărilor legale ale ITNS. NET SRL, blocând activitatea întreprinderii de a desfăşura activitatea economică pe teritoriul comunei. Totodată, la solicitarea ilegală a primarului com. Ciorescu, directorul ITNS. Net SRL a fost constrâns să demonteze cablul de fibră optică pe o lungime de peste 20 km instalat anterior pe stâlpii Î.C.S. Red Union Fenosa S.A. în baza unui contract de chirie a stâlpilor. În acest caz, prejudiciul cauzat se cifrează la 238.803 lei”, se arată în răspunsul CNA.

Potrivit Centrului Național Anticorupție, la 7 mai 2019, directorul ITNS. NET SRL s-a întâlnit cu finul de cununie al primarului de la Ciorescu, care susţinea că are influenţă asupra persoanelor publice din cadrul primăriei Ciorescu şi că, în schimbul cedării afacerii în domeniul comunicaţiilor electronice deţinute de firma afiliată acestuia, Enver GroupSRL în comuna Peresecina, raionul Orhei, şi anume dreptul de prestarea a serviciilor TV şi Internet la un număr total de 1.400 de abonaţi la un preţ de 1.000.000 lei, va asigura deblocarea proiectului ITNS. Net SRL iniţiat în comuna Ciorescu. După ce directorul companiei a acceptat și tranzacția a avut loc, ar fi „dispărut” și problemele firmei la Ciorescu.

Contactat de jurnaliștii de la portalul deschide.md, primarul a subliniat că nu-și recunoaște vina și a lăsat să se înțeleagă că ar fi vorba despre o presiune din partea PSRM, pentru a-l ajuta în preajma alegerilor pe candidatul lor de la Ciorescu, care poartă același nume.

Acest articol apare în cadrul campaniei Promovarea votului informat şi conștient la alegerile locale generale 2019, implementat de CIJM şi API, cu susținerea financiară a Fundației Soros-Moldova/Departamentul Buna Guvernare. Acțiunile întreprinse în cadrul proiectului țin de responsabilitatea implementatorilor și nu reflectă neapărat poziția Fundației Soros-Moldova.

Investigaţii din aceeaşi categorie:

Articolul precedent la aceeaşi temă

Articolul următor la aceeaşi temă

Materialele de pe platforma www.anticoruptie.md pot fi preluate în limita a 1.000 de semne. În cazul paginilor web, în mod obligatoriu, trebuie indicată sursa şi linkul direct la articol. În cazul publicațiilor tipărite, posturilor de radio și televiziunilor va fi indicată sursa. Preluarea integrală este permisă doar în condiţiile unui acord prealabil cu Centrul de Investigații Jurnalistice. Articolele publicate pe portalul www.anticoruptie.md sunt protejate de Legea privind dreptul de autor și drepturile conexe.

Comentarii