Integritate

Nina Costiuc, candidată independentă pentru funcția de primar al satului Budești: traseism politic şi ilegalități depistate de Curtea de Conturi

Foto: europalibera.org
Autor: Julieta Savițchi
12/10/2019 7002

Nina Costiuc se află la cârma satului Budeşti de aproape 25 de ani, având la activ 6 mandate de primar. La scrutinul din 20 octombrie candidează independent.

Şi-a început cariera profesională la 19 ani în calitate de secretară în sovietul sătesc din Budești. Între timp a absolvit Colegiul Financiar-bancar din Chișinău și Institutul de drept din Moscova. Din 1989 până în 1985 a fost președintă a Sovietului sătesc Budești. Ulterior, a fost secretara organizației primare a PCUS din Budești. O perioadă a fost directoarea sovhozului din satul Horodca, raionul Ialoveni. În 1995 a revenit în sat și a câștigat alegerile pentru funcția de primar de Budești.

În perioada anilor 1999-2016 a fost membru al delegației Republicii Moldova în Congresul Puterilor Locale și regionale al Consiliului Europei. În prezent, este președinte de onoare în cadrul Congresului Autorităților Locale din Moldova (CALM).

Traseism politic

Nina Costiuc a făcut parte aproape din toate partidele politice care s-au aflat la guvernare începând cu anul 1995, când a ajuns în fotoliul de primăriță. De exemplu, în 2003 a câştigat alegerile pe listele Alianței Moldova Noastră, iar în 2007 a fost candidata Partidului Comuniștilor. După schimbarea guvernării, în vara anului 2009, a aderat la PLDM.  În noiembrie 2015, după arestarea lui Filat, părăsește formațiunea și aderă la PDM.

Primărița de Budești a explicat în repetate rânduri că aderă la partidele aflate la guvernare pentru a putea atrage mai multe mijloace financiare pentru dezvoltarea localității.

La alegerile parlamentare din februarie 2019, Nina Costiuc a fost candidata PDM pe circumscripția uninominală nr.32, dar a pierdut în favoarea candidatului Blocului ACUM, Mihai Popșoi.

În perioada campaniei electorale din iarna trecută, Nina Costiuc a declarat că va părăsi PDM dacă acesta nu va forma o majoritate parlamentară.

Nina Costiuc s-a arătat foarte indignată că nu a ajuns deputat, i-a acuzat pe alegători că „și-au dat votul pentru un necunoscut”.   

„Deconspirată” de Curtea de Conturi

Activitatea Ninei Costiuc a fost și este pe larg mediatizată de mass-media. Primăria Budești a câștigat mai multe proiecte-pilot finanțate din afara țării pentru amenajarea și dezvoltarea localității Budești. Primărița s-a lăudat cu realizările sale: apeductul, sistemul de canalizare, reparația drumurilor și a clădirilor de menire social, iluminatul public.

În același timp, Curtea de Conturi a depistat nereguli în activitatea administraţiei publice locale din Budești.

Astfel, potrivit unui raport de audit pentru anul 2017, Primăria  Budești nu a implementat sistemul de management financiar și control și nu a emis Declarația privind buna guvernare pe anul 2017. Unele carențe și neconformități constatate în cadrul auditului și expuse în Raportul de audit sunt consecințe ale neimplementării sistemului de management financiar și control.

Donațiile generoase

Conform declarației de avere și interese personale pentru ultimii doi ani, Nina Costiuc a avut venituri de 382 de mii de lei din salariu și pensii. Femeia a mai raportat un teren agricol de 20 de ari și două automobile, de 30 de mii, respectiv 50 de mii de lei.

În aprilie 2018, Nina Costiuc a donat fiului ei aproape întreaga avere: două case de locuit, trei imobile și două terenuri.

Nu există informații despre tragerea la răspundere penală sau contravențională a candidatului.

Acest articol apare în cadrul campaniei Promovarea votului informat şi conștient la alegerile locale generale 2019, implementat de CIJM şi API, cu susținerea financiară a Fundației Soros-Moldova/Departamentul Buna Guvernare. Acțiunile întreprinse în cadrul proiectului țin de responsabilitatea implementatorilor și nu reflectă neapărat poziția Fundației Soros-Moldova.

Investigaţii din aceeaşi categorie:

Articolul precedent la aceeaşi temă

Articolul următor la aceeaşi temă

Materialele de pe platforma www.anticoruptie.md pot fi preluate în limita a 1.000 de semne. În cazul paginilor web, în mod obligatoriu, trebuie indicată sursa şi linkul direct la articol. În cazul publicațiilor tipărite, posturilor de radio și televiziunilor va fi indicată sursa. Preluarea integrală este permisă doar în condiţiile unui acord prealabil cu Centrul de Investigații Jurnalistice. Articolele publicate pe portalul www.anticoruptie.md sunt protejate de Legea privind dreptul de autor și drepturile conexe.

Comentarii