Integritate

Candidaţii la şefia Procuraturii Anticorupţie: merite şi „schelete” din dulap

Autor: Julieta Saviţchi
29/04/2022 12849

Pentru şefia Procuraturii Anticorupţie se vor bate cinci candidați. Lista doritorilor să ajungă în fruntea Procuraturii Anticorupţie ne aduce unele surprize. În premieră, la o funcţie de conducere din Procuratură candidează o persoană din diasporă. A fost neaşteptată şi înscrierea în cursă a fostului şef interimar al Procuraturii Anticorupţie care şi-a dat demisia după arestarea procurorului general. Pentru şefia la Anticorupţie „se vor bate” încă un procuror şi un avocat, precum şi un candidat care de mai mulţi ani încearcă, fără succes, să câştige măcar un concurs pentru o funcţie publică. Viitorul şef al Procuraturii Anticorupţie urmează să fie selectat din lista celor cinci candidaţi de o Comisie specială din 5 membri, dintre care 3 sunt experţi din afara ţării. Echipa portalului Anticoruptie.md i-a documentat pe toți cei cinci candidați și vă spune cine sunt ei, ce averi și interese au și ce „schelete” ascund în dulapuri.  

Veronica Dragalin a plecat împreună cu părinţii din Republica Moldova încă din fragedă copilărie, după clasa întâia. Clasa a doua o continuă în Italia, iar clasele a treia şi a patra le termină în Germania. Când avea 11 ani, Veronica Dragalin ajunge cu familia în Statele Unite ale Americii. Acolo, mama sa, Elena Dragalin, se marchează printr-o activitate fructuoasă în consolidarea relaţiilor moldo-americane. Basarabeanca a fondat Moldova-AID care organizează anual forul cunoscut sub denumirea Convenția moldo-americană, cu participarea delegaţilor din partea instituțiilor guvernamentale americane și din Republica Moldova, precum şi a reprezentanţilor diasporei moldoveneşti în SUA.

Veronica Dragalin                

Foto: Facebook

Veronica Dragalin indică în CV că în 2008 a absolvit facultatea de biologie şi chimie la Universitaea din Durham, Carolina de Nord, iar în 2011, facultatea de drept la Universitatea din Virginia.

Ulterior, Veronica Dragalin a avut o carieră proeminentă, ajungând în cele din urmă procuroră adjunctă a Statelor Unite ale Americii în secția de corupție publică și drepturi civile din biroul procurorului american din districtul central al Californiei.

Candidata este deţinătoarea a mai multe premii obţinute pe parcursul carierei sale, cum ar fi premiul „Cazul Anului” din partea Biroului Alcool, Tutun, Arme și Explozibili  şi Premiul Directorului FBI. Este nominalizată la Premiul Național pentru Tânărul Avocat Federal şi la Premiul Procuror de Prim Rang pentru femeile din forțele federale de justiție.

Pe lângă limba maternă, româna, Viorica Dragalin vorbeşte încă cinci limbi: engleza, spaniola, rusa, germana şi italiana.

Procurorul Adrian Bordianu a fost desemnat, în iunie 2021, să asigure interimatul funcţiei de şef al Procuraturii Anticorupţie. Ordinul de numire a lui Bordianu în funcţia respectivă a fost semnat de către procurorul general Alexandr Stoianoglo și, în scurt timp, a fost prezentat angajaţilor din Procuratura Anticorupţie. Totodată, Bordianu a fost nevoit să renunțe la mandatul de membru al Consiliului Superior al Procurorilor (CSP).

Adrian Bordianu                        

Foto: IPN

Adrian Bordianu a lucrat în Procuratura raionului Sângerei, începând cu 2010. Peste șase ani, în iulie 2016, a fost transferat în Procuratura raionului Criuleni. Începând cu 1 ianuarie 2018, a intrat în exercitarea mandatului de membru al CSP. Pe durata activităţii sale, Bordianu nu s-a remarcat prin gestionarea unor dosare de rezonanţă. 

Adrian Bordianu a declarat pentru anul 2020 venituri din salariul de membru al CSP de 342.984 de lei. Pentru orele predate la Institutul Naţional al Justiţiei, a fost remunerat cu 5.600 de lei. Alte 98.400 de lei le-a primit omul legii pentru compensarea cheltuielilor de detaşare.

În 2021 veniturile candidatului au sporit considerabil: 485.129 lei au constituit veniturile salariale, 8926 lei i-a obţinut din activitatea didactică, iar 77.069 de lei au servit îndemnizaţiile pentru incapacitate temporară de muncă şi detaşare la o altă funcţie.

Adrian Bordianu nu a raportat în proprietate imobile. Conform Declaraţiei de avere şi interese personale, locuieşte cu chirie, din marie 2019, într-un apartament cu suprafaţa de 72 de metri pătraţi. Procurorul achită pentru chirie 73.800 de lei pe an.

 El mai declară în proprietate trei mijloace de transport. Ultimul, Toyota Avensis, a fost procurat în 2019 cu 8.655 de euro.

În octombrie 2021, a fost acuzat de procurorii anticorupţie că ar fi încercat să-l influenţeze pe Victor Furtună, procurorul desemnat de Consiliul Superior al Magistraturii, ca să renunţe la investigarea procurorului general Alexandr Stoianoglo.

Într-o înregistrare audio a unei discuţii dintre Bordianu şi Furtună, în posesia căreia a intrat portalul Anticorupţie.md, primul îl anunţă că există o cerere de recuzare în privinţa sa în legătură cu dosarul Stoianiglo şi i-a cerut să prezinte explicaţii în scris.

Victor Furtună a refuzat să se conformeze, motivând că a fost desemnat de către Consiliul Superior al Procurorilor ca să-l investigheze pe Stoianoglo şi, în acest caz, nu îi este procuror ierarhic superior. Furtună i-a solicitat lui Bordianu ca să îi dea indicaţii în scris ca să prezinte explicaţii în legătură cu cererea de recuzare. Bordianu i-a refuzat pe un ton ridicat şi i-a spus lui Furtună că nu are încredere în el.

Precizăm că Victor Furtună s-a plâns pe Bordianu la CSP că acesta ar fi făcut presiuni asupra sa începând cu ziua când a fost desemnat să examineze denunţul depus de deputatul Lilian Carp pe numele lui Stoianoglo. Una dintre pretinsele presiuni reclamate de Furtună a fost şi faptul că nu i-a fost atribuit un număr de înregistrare la dosarul pornit pe numele procurorului general.

Adrian Bordianu a respins acuzaţiile subalternului său, Victor Furtună, că ar face presiuni la investigarea dosarului penal şi a declarat pentru Portalul Anticorupţie.md că a primit o cerere de recuzare a procurorului Victor Furtună de la avocatul lui Stoianoglo, Vasile Gafton.

Fostul şef al Procuraturii Anticorupţie a declarat că a fost nevoit să înceapă examinarea cererii de recuzare, deoarece, la acel moment când conducerea Procuraturii Generale era suspendată, el era singurul procuror ierarhic superior, care era în drept să examineze cererea de recuzare a lui Furtună.

Octavian Iachimovschi lucrează în Procuratura Anticorupție începând cu 14 iunie 2011. El a fost adjunctul fostului şef al Procuraturii Anticorupţie, dar a fost demis de Stoianoglo pe motiv că trebuie să se concentreze pe dosarul cu privire la frauda bancară.

Octavian Iachimovschi

Foto:CIJM

Pentru a deconspira mai multe scheme de corupție și delapidare a banilor publici, încălcări ale drepturilor omului avem nevoie de susținere. Ne poți ajuta cu o contribuție pentru echipa Centrului de Investigații Jurnalistice din Moldova prin Patreon sau poți redirecționa anual 2% din impozitul pe venit, pentru jurnalismul de investigație, cod fiscal al Centrului de Investigații Jurnalistice – 1019620008889.

 

Pe parcursul carierei acest procuror a fost ajutat de către mama sa, care i-a donat în 2013 aproape 14.000 de euro, în 2014 – peste 8.000 de euro, în 2015 – 5.000 de euro. În Declarația de avere pentru 2016, procurorul a indicat că a împrumutat de la mama sa 4.000 de euro. În 2017, a avut parte doar de donațiile de la cumetria copilului său, care au constituit 2.500 de euro și 55.000 de lei.

În 2018, omul legii nu a beneficiat de donații și a împrumutat 62.000 de lei de la o persoană fizică, bani pe care urma să îi restituie până la finele anului 2019. Tot în 2019, Iachimovschi a trebuit să restituie un credit de 25.000 de lei, contractat în 2017 de la o bancă comercială, iar până în 2028 urmează să restituie un credit de 175.000 de lei. Datoriile însă nu l-au împiedicat pe omul legii să îşi procure, în 2019, un automobil de model Honda Civic, care l-ar fi costat 87.700 de lei.

Candidatul la şefia Procuraturii Anticorupţie rămâne înglodat în datorii. În 2020, acesta s-a împrumutat cu 890.000 de lei de la o bancă comercială, iar în 2021, a mai luat un credit de 140.000 de lei de la o altă bancă.

În 2020, Iachimovschi şi-a procurat o casă de locuit cu suprafaţa de peste 100 de metri pătraţi, cu valoarea de piaţă de 1.046.643 lei. În 2021, procurorul a mai realizat o achiziţie importantă, un apartament pentru care a achitat 769.320 de lei. Anul trecut, omul legii a vândut un alt apartament, pentru care a încasat 855.956 de lei.

O altă achiziţie a procurorului din anul trecut este şi automobilul de model Ranault Megane, pentru care a achitat suma de 6500 de euro.

Procurorul a raportat pentru anul trecut venituri din salariu de 343.979 de lei, îndemnizaţii de la CNAS de 223.308 de lei, iar din activitatea didactică, de 79.200 de lei.

Octavian Iachimovschi este procurorul care a condus urmărirea penală în dosarul judecătorului din Telenești, Gheorghe Popa. Magistratul a fost achitat definitiv de către Curtea Supremă de Justiție, a fost repus în funcție şi a solicitat de la stat despăgubiri de peste un milion de lei.

La finele anului 2019 numele lui Iachimovschi a figurat într-un scandal în urma unei petreceri cu ocazia sărbătorilor de iarnă. Acesta a petrecut-o pe o colegă, în stare de ebrietate, să urce într-un taxi în care se aflau doi bărbaţi necunoscuţi. Cei doi au forţat fata să meargă cu ei şi au violat-o.

Despre candidatul Victor Brînză nu se cunosc prea multe. Se ştie că a lucrat o perioadă în Procuratura Anticorupţie, iar în 2013 a obţinut licenţa de avocat.

În 2011, Victor Brînză, în calitate de procuror, a gestionat scandalosul dosar al mitei de la Consiliul Coordonator al Audiovizualului (CCA). În 2015, fostul preşedinte al CCA, Gheorghe Gorincioi a fost condamnat, la 4 ani cu suspendare, pentru corupţie după ce în ianuarie 2011, împreună cu fostul şef al Direcţiei Administrative a CCA, Terente Cherdivară, au estorcat de la un agent economic 110 mii de lei pentru a nu iniţia controale de verificare a calităţii mărfurilor şi volumului serviciilor îndeplinite, în rezultatul executării contractului de achiziţii semnat cu CCA. Ulterior, Gorincioi s-a sinucis.

Surse din anturajul lui Brînză susţin că acesta ar fi abandonat sistemul din cauza lui Ruslan Popov care în 2013 a fost numit şef interimar la Procuratura Anticorupţie şi i-ar fi persecutat pe mai mulţi procurori.

Oleg Potîrniche este specialist coordonator la Agenția Servicii Publice. Anterior,a fost șef adjunct în cadrul Diгесției juridice a Agenției Rezerve МаtегiаIе а Guvernului. A fost lector superior la ULIM, anchetator în Procuratură, după care a activat în calitate de specialist principal în probleme juridice la Federația Sindicatelor din Comunicații. Ulterior, timp de 12 ani, a fost șef al Diгесției juridice din cadrul Întreprinderii de Stat Calea Ferată din Moldova.

În ultimii ani Potîrniche s-a remarcat pentru implicarea, fără succes, în mai multe concursuri pentru diferite funcţii publice, inclusiv de judecător constituţional. El a mai a candidat la funcția de șef al direcției management intituțional din cadrul Ministerului Educației, Culturii și Cercetării,  a funcția de asistent judiciar în cadrul Curții Constituționale, la funcţiile de consultant principal în Direcţia analiză, monitorizare și evaluare a politicilor și cea de șef al direcției management instituțional al Ministerului Sănătăţii, a pretins la mai multe funcţii în cadrul instituţiei prezidenţiale,  Cancelariei de Stat  şi oficiului  Avocatului Poporului.

Acest articol este realizat în cadrul proiectului „Consolidarea statului de drept şi asigurarea transparenţei sistemului judecătoresc”, implementat de A.O. „Juriştii pentru drepturile omului” cu suportul National Endowment for Democracy, care nu influenţează în niciun fel subiectul şi conţinutul investigaţiilor publicate. 

 

 

Investigaţii din aceeaşi categorie:

Articolul precedent la aceeaşi temă

Articolul următor la aceeaşi temă

Materialele de pe platforma www.anticoruptie.md pot fi preluate în limita a 1.000 de semne. În cazul paginilor web, în mod obligatoriu, trebuie indicată sursa şi linkul direct la articol. În cazul publicațiilor tipărite, posturilor de radio și televiziunilor va fi indicată sursa. Preluarea integrală este permisă doar în condiţiile unui acord prealabil cu Centrul de Investigații Jurnalistice. Articolele publicate pe portalul www.anticoruptie.md sunt protejate de Legea privind dreptul de autor și drepturile conexe.

Comentarii