INTERVIU Video // Doctorul Ivan Cîvîrjîc: „Chiar dacă la începutul pandemiei am fost aplaudați, țara se întoarce cu spatele la medici”

Irina Odobescu
2022-03-05 12:20:00
Foto: CIJM

Sistemul medical din Republica Moldova a fost prins nepregătit pentru pandemia de Covid-19, așa cum nu a fost gata de această „luptă” nici un sistem medical din lume. Am discutat cu șeful secției Reanimare a Spitalului de Urgență, Ivan Cîvîrjîc, despre cum au făcut și continuă să facă față acestei nemiloase pandemii medii și întreg personalul medical. Medicul ne-a vorbit și despre profilul pacienților covid, vaccinare, motivarea medicilor să rămână să muncească acasă și cum a trecut medicul prin infecție. Doctorul susține că vaccinarea ar trebui să fie obligatorie, iar statul să depună efort ca tinerii specialiști să rămână să muncească în Republica Moldova după studii.

Anticoruptie.md: - Dle Cîvîrjîc, după părerea dvs, sistemul medical a fost pregătit pentru pandemia de COVID-19?

Ivan Cîvîrjîc: - Trebuie să înțelegem că sistemul medical este un tot întreg. Specialiștii sunt pe primul loc într-un sistem medical, urmează spațiile, echipamentele medicale și farmaciile. Se începe totul de la medici, pentru că poate să existe o multitudine de medicamente și echipamente, farmacii, dar fără specialiștii care să lucreze, nicidecum. Nici un sistem medical din lume nu a fost pregătit pentru pandemie. În 2020 ne uitam cu groază la ce se întâmpla în Italia. Ulterior situația s-a transportat și la noi. Sistemul medical din Republica Moldova nu era pregătit pentru pandemie, dar cu timpul lucrurile ușor s-au schimbat. Sigur că au venit investiții și suport din străinătate - echipamente și suport financiar. Echipamentul tehnic a contat nespus de mult. La capitolul medicamente mai avem restanțe. Problema rămâne pentru că suntem o țară mică și nu suntem atractivi pentru piață.

La spectul specialiștilor există probleme și rămân a fi. Covid-ul nu a crescut numărul de doctori și asistente medicale pe parcursul unui an jumătate de pandemie. Covid-ul necesită mult personal medical în secțiile de terapie intensivă și în celelalte secții. Toate pentru că doctorii trebuie să lucreze în echipamente de protecție și pacienții Covid au nevoie de atenție permanentă. Pacientul infectat cu Covid nu poate fi lăsat nesupravegheat două ore, de exemplu, pentru că el poate, din păcate, să decedeze dacă nu are supravegherea continuă. Pacienții din terapie sunt din grupul celor mai complicați pacienți, pentru că au insuficiență de oxigen.

Numărul de specialiști nu a crescut în spitale, dar nu trebuie să uităm că mai sunt și alți pacienții cu alte probleme de sănătate – traumatologice, chirurgicale, terapeutice. Au fost delegați doctori care să muncească în secțiile Covid, dar avem și alți pacienți care au nevoie de supraveghere.

Anticoruptie.md: - De ce pleacă specialiștii din domeniul Sănătății din Moldova și cum poate fi oprit acest fenomen?

Ivan Cîvîrjîc: - Cea mai mare problemă a sistemului nostru medical sunt specialiștii, care din păcate nu a fost rezolvată pe parcursul pandemiei și nu se va rezolva. Chiar dacă am fost aplaudați la începutul pandemiei, țara se întoarce cu spatele la medici. Și nu numai țara, ci și conducerea de sus. Mulți tineri pleacă din Republica Moldova la absolvire și aceasta este un semn de alarmă. Din păcate statul nu rezolvă nicidecum această plecare. Este evident că tinerii pleacă pentru că vor o viață mai frumoasă și un viitor. Ei vor un viitor mai bun pentru copiii lor. Din păcate, tot ce a făcut statul până acum a fost să demonstreze că nu are nevoie de specialiști acasă. Statul nu arată că are nevoie de oameni tineri aici. Un medic după absolvire, la angajarea are 250 de euro salariu, dar în România are 2.000 de euro. Specialiștii pleacă, pentru că în țară văd drumuri nereparate, corupție, lipsa de atenție pentru specialitatea lui, oamenii care-l scuipă în spate.

Anticoruptie.md: - Cum s-a schimbat profilul pacienților din secțiile Covid de-a lungul pandemiei?

Ivan Cîvîrjîc: - De la început noi nu știam cu ce luptăm. După o lună am elaborat un protocol instituțional pentru taratament Covid. După un an și jumătate el a fost reînoit, iar acum suntem la a VI-a revizie a acestui protocol. Cea mai mare bătaie de cap ne-a dat-o tulpina Delta de la mijlocul verii 2021. Problema cea mai mare a fost că starea de sănătatea a pacienților se agrava foarte repede în comparație cu tulpinile precedente. Am luat niște măsuri mai agresive în plan de tratament, mult mai timpuriu ca să nu pierdem timpul. În cazul tulpinii Delta foarte mult contează timpul.

Anticoruptie.md: - Care este raportul pacienților vaccinați și infectați și al celor nevaccinați care ajung pe patul de spital? 

Ivan Cîvîrjîc: - Noi avem pacienți vaccinați unici în terapie intensivă. Din 50 de pacienți unul sau doi sunt vaccinați. Pacienții care sunt vaccinați mult mai rar ajung în terapie intensivă și mult mai rar fac insuficență respiratorie care necesită susținere mult mai mare.

Anticoruptie.md: - Ce ar trebui să facă autoritățile ca să încurajeze cetățenii să se vaccineze? 

Ivan Cîvîrjîc: - Noi trebuie să înțelegem că fiecare pas agresiv al autorităților noastre stârnește și agresiune din partea oamenilor. Toate pentru că anumite lucruri pe care autoritățel le fac, contrazic anumite lucruri pe care le spun. Și aici apare neîncrederea populației, neîncredea populațiie în sistemul medical care are foarte multe probleme. Mai este și neîncrederea în autorități și lipsa unei societăți bine educate. Teoriile conspirație vin din lipsa unei viziuni clare a lumii și din lipsă de intelectualitate. A crede teoria că vaccinul are ca scop implantarea unui cip cu scop de a te manipula, asta înseamnă că omul nu a învățat la școală biologia, chimia, fizica – lucruri elementare. Totodată sunt și rețelele de socializare unde orice om poate să se dea cu opinia și să nege lucrurile pe care le spune un specialist cu zeci de ani experiență. Covidul a făcut ce nu  au reușit alte infecții – suprainformarea. Este multă informație pusă în fața oamenilor și aceasta obosește. Suprainformarea și pe doctori îi obosește. Eu nu mai urmăresc statisticile Covid, pentru că eu le înțeleg în funcție de câte paturi libere sunt în terapia intensivă.

Anticoruptie.md: - Rata de vaccinare este totuși încă scăzută, iar numărul de infectări nu a scăzut prea mult. Care ar putea fi măsurile care ar ajuta stabilizarea situației?

Ivan Cîvîrjîc: - Populația nu înțelege lucruri simple. Asigurarea medicală a unui caz de Covid este făcută din partea statului, indiferent dacă persoana este asigurată sau nu. Adică statul își asumă achitarea tratamentului dacă ești spitalizat. Vaccinarea este o chestiune facultativă. Dacă ești un antivax și cu vehemență negi faptul că este nevoie să te vaccinezi și lași pe seama statului și a oamenilor care achită impozite să-ți plătească serviciul medical din cauza că ai refuzat să te vaccinezi din anumite principii neclare, atunci mă întreb care e măsura statului.

Eu sunt de acord ca oamenii care au Covid să fie asigurați din partea statului, dar faptul că statul nu face vaccinarea obligatorie, aduce o sumedenie de probleme. Pedeapsa este foarte simplă – munca în folosul societății care se practică în toată lumea. Dacă nu vrei să te vaccinezi, ai fost prin fără mască de protecție în locuri în care acest lucru este obligatoriu, ai făcut anumite probleme în societate – ai muncă în folosul societății.

Noi am avut o practică câțiva ani în urmă când șoferii prinși în stare de ebrietate la volan transportau pacienții din departamentul de urgență în sala de operație. Credeți-mă că așa muncă în folosul societății are rezultate. Eu am văzut ochii acestor oameni care văd pacienți ajunși pe masa de operație după ce au fost loviți de șoferi în stare de ebrietate. Oamenii nu înțeleg, pânu nu se ciocnesc cu realitatea.

Anticoruptie.md: - Cum ați trecut peste infecția Covid și cât de repede ați revenit la muncă?  

Ivan Cîvîrjîc: - Am suportat Covid-ul fără complicații, dar am pierdut mirosul și gustul. Eu sunt tânăr și nu am anumite probleme de sănătatea asociate care să facă ca infecția să treacă într-o formă mai grea. Dar pacienții care sunt în grupa de risc, au anumite probleme de sănătate asociate este evident că suportă mult mai greu infecția.

Anticoruptie.md: - Cum crdeți, ar trebui ca infectarea cu Covid-19 la locul de muncă, pentru medici, să fie înclusă în lista bolilor profesionale?

Ivan Cîvîrjîc: - Nu, pentru că după această idee putem să includem o multitudine de nozologii. Medicul zilnic se întâlnește cu multe probleme contagioase - infecții bacteriene, infecții micotice, infecții virale. Nu-i corect ca să fie inclusă ca și boală asociată serviciului Covid-ul, nu-i corect nici față de societate și nici față de nozologie medicală

Irina Odobescu
2022-03-05 12:20:00

Comentarii