Circumscripția nr. 7, Soroca: Trecutul și averea celor șapte concurenți electorali

Mariana Colun
07/02/2019
Infografic: Angela Ivanesi

În circumscripția nr. 7, Soroca, s-au înscris în lupta pentru un fotoliu în Parlament șapte concurenți electorali: Victor Său (PDM), Alla Pilipețcaia (PSRM), Elena Bodnarenco (PCRM), Alexandru Cimbriciuc (candidat independent), Maxim Melnic (Partidul Șor), Larisa Ungurean (blocul electoral ACUM) și Anastasia Televca (Partidul Nostru).

Victor Său. Foto: odn.md

Primul în buletinul de vot în circumscripția nr. 7 este candidatul PDM, Victor Său, primar al orașului Soroca. Potrivit profilului realizat în cadrul Campaniei pentru un Parlament Curat, timp de patru ani Victor Său a activat în calitate de antreprenor în orașul Sîktîvkar, din Federația Rusă, iar apoi, din 1997 până în anul 2007, a gestionat firma proprie, Navisor SRL. La alegerile locale din anul 2007, a transmis afacerea soției sale, el candidând pentru funcția de primar al orașului. Atunci figura pe lista Partidului Naţional Liberal (PNL). La următoarele alegeri locale, din anul 2011, a candidat din nou pentru un mandat de primar. De data aceasta pe lista Partidului Liberal Democrat (PLDM). Atunci însă a pierdut în fața Elenei Bodnarenco, candidată din partea comuniștilor. Victor Său a fost propus de liberal-democrați în calitate de președinte al raionului Soroca. La alegerile locale din anul 2015, a candidat din nou la funcția de primar și a revenit la conducerea orașului. Și de această dată a mers în alegeri cu liberal-democrații. În anul 2017 a părăsit PLDM, precizând că este candidat independent. Deși Victor Său a declarat pentru portalul Tribuna că nu intenționează să se mai afilieze unui partid în acest mandat de primar, la alegerile parlamentare candidează fiind susținut de PDM. 

În perioada când conducea raionul Soroca Victor Său a admis un conflict de interese. Potrivit portalului Moldova Curată, în anul 2013, Consiliul Raional (CR) Soroca a cumpărat benzină în valoare de peste 326 de mii de lei de la firma administrată de soţia primarului, Navisor SRL. În același timp, potrivit portalului Moldova Curată, în anul 2017, Primăria oraşului Soroca a încheiat un contract de prestări servicii cu această firmă. Alesul local nu vedea un eventual conflict de interese în acest caz şi motiva că aceasta ar fi singurul agent economic din oraş care prestează astfel de servicii.

În declarația de avere și interese personale pentru 2017, Victor Său a indicat venituri de 201 mii de lei, din salariul său și al soției, arenda unui spațiu, pensie și bursă. Său a mai trecut pe hârtie un lot intravilan, un apartament care i-a fost donat, precum și două automobile, unul dintre care îl are în folosință. Candidatul democraților păstrează la bancă 210 mii de lei.

Alla Pilipețcaia. Foto: ziarulnostru.info

Alla Pilipețcaia, președinta organizației teritoriale a PRSM în raionul Soroca și directoarea companiei Debut-Sor SRL din Soroca, specializată în producerea mezelurilor, este candidata PSRM la funcția de deputat în circumscripția Soroca și se regăsește în buletinul de vot pe poziția a doua. În ultimii trei ani, inclusiv de când Pilipețcaia este consilier orășenesc în primăria Soroca, firma condusă de aceasta a câștigat zece licitații în raionul Soroca, în valoare totală de peste 800 de mii de lei.

Alla Pilipețcaia a declarat, pentru ultimii doi ani, venituri de 422 de mii de lei din salariul său și al soțului și din pensie. Peste jumătate de milion de lei au intrat în bugetul familiei ca dividende din cadrul firmei Debut-Sor SRL. Socialista a mai raportat două terenuri intravilane, o casă de locuit și alte cinci imobile „locative”, fără a preciza despre ce fel de imobile este vorba.

Elena Bodnarenco. Foto: comunist.md

Următoarea în buletinul de vot este reprezentanta Partidului Comuniștilor, Elena Bodnarenco, membră a fracțiunii PCRM în Parlament. Portalul Anticorupție.md a scris că, în ianuarie 2016, ea s-a aflat în centrul unui scandal mediatic după ce a afirmat în cadrul unui interviu pentru ziarul regional „Observatorul de Nord” că cei 14 parlamentari care la sfârşitul anului 2015 au părăsit fracţiunea PCRM şi au creat Platforma social-democratică „Pentru Moldova” ar fi primit bani sau ar fi fost şantajaţi cu dosare penale. Până a veni în Parlament a fost primară a oraşului Soroca. Din această postură a figurat într-un raport al Curţii de Conturi. În document se arată că, prin dispoziția acesteia au fost înstrăinate 3 apartamente de serviciu, la prețul de 1200 de lei fiecare, în timp ce prețul de piață este mult mai mare. De menționat că, în perioada supusă auditului, Direcția Teritorială Inspectare Financiară Bălți a efectuat inspectarea financiară a activității economico-financiare a Î.M. „DGLC Soroca” (pe perioada 2009-2012), în rezultatul căreia s-a constatat o gestionare neregulamentară a mijloacelor financiare la retribuirea muncii, achitări neîntemeiate în lipsa documentelor primare, diminuarea plății pentru chirie etc”.

Într-o notă adresată unui ziar care a publicat aceste constatări ale Curții de Conturi, Elena Bodnarenco a declarat că Primăria nu se ocupă de vânzarea apartamentelor și că cele trei locuințe au fost privatizate de oamenii care locuiesc acolo, în baza documentelor pe care aceștia le dețineau.

Pentru ultimii doi ani, Elena Bodnarenco a raportat încasări în valoare de 326 de mii de lei din salariu și indemnizațiile de deputat. Bodnarenco este parlamentara care nu are în proprietate imobile şi maşini.

Alexandru Cimbriciuc. Foto: tribuna.md

Sub numărul patru în buletinul de vot se regăsește Alexandru Cimbriciuc, candidat independent. Între 2009 și 2014 Cimbriciuc a fost deputat, după care, în martie 2015, a fost numit viceministru al Apărării, funcție pe care a deținut-o timp de un an. Acesta a fondat compania de pază Ciuan Pu SRL, înregistrată la Soroca. Anterior, Cimbriciuc a fost învinuit de unii deputaţi din Parlament că ar favoriza firmele de pază după ce devenise deputat, lansând o iniţiativă legislativă care prevedea modificarea limitei de vârstă pentru cei care vor să se angajeze în structurile de pază, de la 21 de ani, la 18. Pentru alte detalii din biografia candidatului independent, citiți profilul acestuia, realizat în cadrul Campaniei pentru un Parlament Curat.

În declarația de avere și interese personale pentru 2017-2018, depusă la CEC, Alexandru Cimbriciuc a raportat venituri de 64 de mii de lei din salariu și indemnizații. La capitolele „bunuri imobile” și „bunuri mobile”, în loc să indice terenurile, clădirile și autoturismele care îi aparțin, Cimbriciuc a scris „Au fost declarate anterior”.

Maxim Melnic. Foto: Facebook.com

În ultima declarație de avere a lui Alexandru Cimbriciuc disponibilă pe site-ul Autorității Naționale de Integritate, cea pentru 2016, acesta a raportat două terenuri agricole, o casă de locuit de 260,9 metri pătrați, evaluată la peste 818 mii de lei, precum și o construcție de 245 de metri pătrați, cu o valoare de peste 521 de mii de lei. Atunci Cimbriciuc avea în posesie un Range Rover. În 2017, candidatul independent a contractat un credit în valoare de 100.000 de lei, cu o rată a dobânzii de 12%.

Exponentul Partidului Șor, Maxim Melnic, va lupta pentru un loc în Parlament de pe poziția a cincea. Potrivit profilului realizat în cadrul Campaniei pentru un Parlament Curat, Melnic este șef de direcție la SA Regia Apă Canal, Soroca. Până în ianuarie 2018, când a devenit membru al Partidului Şor, a figurat în câteva partide: PLDM, Partidul Forţa Poporului şi PPEM. Maxim Melnic este co-fondator a două companii din or. Soroca – SRL Sor-Imobil și SRL Publicația Periodică Sor–Reclama, aceasta din urmă fiind înregistrată în 2010, având ca gen de activitate editarea ziarelor.

Maxim Melnic a încasat în ultimii doi ani 466 de mii de lei, din salariu și indemnizații. Candidatul Partidului Șor a mai trecut pe hârtie un teren, un apartament de 65,3 metri pătrați și un automobil evaluat la 100 de mii de lei.

Larisa Ungurean. Foto: acum.md

Larisa Ungurean, înaintată de blocul electoral ACUM, este următoarea în buletinul de vot. Ea este perofesoară de geografie și biologie, fiind președinte al organizației Sindicale Locale a Liceului „Constantin Stere”, dar și președinte al Organizației Teritoriale Soroca a Partidului Acțiune și Solidaritate. În ultimii doi ani Larisa Ungurean a adunat 281 de mii de lei din salarii și drepturi de proprietate intelectuală. Ea a mai trecut pe hârtie un teren pentru construcții și o grădină, o casă de locuit și un automobil de model Opel Vectra, pe care l-a cumpărat cu 40 mii de lei. 

Anastasia Televca, candidata Partidului Nostru, este ultimul nume de pe buletinul de vot în circumscripția nr. 7, Soroca. Ea este ales local în cadrul Consiliului Orășenesc Soroca. Potrivit declarației de avere prezentate la CEC, în 2017-2018 Anastasia Televca a avut venituri oficiale de 35 de mii de lei. La fel ca și Elena Bodnarenco, reprezentanta Partidului Nostru nu are în proprietate bunuri imobile sau mașini.

Acest articol apare în cadrul proiectului Promovarea votului informat şi conştient la alegerile parlamentare prin campania de monitorizare şi informare „Pentru un Parlament Curat 2018”, implementat de ADEPT, API, CAPC şi CIJM cu susținerea financiară a Fundației Soros-Moldova/Departamentul Buna Guvernare. Acțiunile întreprinse în cadrul proiectul țin de responsabilitatea implementatorilor și nu reflectă neapărat poziția Fundației Soros-Moldova. Infograficul a fost realizat cu susținerea Fundației Soros-Moldova.

Mariana Colun
07/02/2019




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii