Circumscripția nr. 34, Anenii Noi: Cine sunt și ce avere declară candidații electorali

Mariana Colun
20/02/2019
Infografic: Angela Ivanesi

În circumscripția nr. 34, Anenii Noi, în cursa electorală s-au înscris cinci candidați. Primul în buletinul de vot este ministrul Afacerilor Interne, democratul Alexandru Jizdan. El este urmat de reprezentantul PSRM, Alexandr Mațarin, candidatul Partidului Șor, Alexei Gorodinskii, Gheorghe Balan, înaintat de blocul electoral ACUM și comunistul Veaceslav Bondari.

Alexandru Jizdan. Foto: gov.md

Primul în buletinul de vot în circumscripția nr. 34 este ministrul de Interne, reprezentantul PDM, Alexandru Jizdan. Conform profilului realizat în cadrul Campaniei pentru un Parlament Curat, Alexandru Jizdan a absolvit Academia de Poliție „Ștefan cel Mare” în 1997, după care și-a construit cariera în structurile Ministerului Afacerilor Interne. Potrivit CV-ului publicat pe pagina oficială a instituției, prima funcție a lui Alexandru Jizdan a fost cea de inspector în Direcţia de combatere a crimei organizate şi corupţiei a Inspectoratului General de Poliție, Chişinău. Peste cinci ani, treptat, a fost avansat la funcția de șef al acestei direcții, post pe care l-a ocupat doar o lună. Ulterior, Alexandru Jizdan a fost angajat la Direcţia generală a poliţiei judiciare, unde a ocupat diferite funcții: șef de serviciu, șef de secție, inspector superior pentru cazuri excepționale. În 2006, candidatul PDM ajunge la Departamentul servicii operative al MAI, pe care l-a condus în perioada 2008 – 2010. Din 2010 până în 2014 a fost șeful Direcţiei generale servicii operative a Departamentului de poliţie. Peste un an, din 2015 până în 2016, a ocupat funcția de șef-adjunct al Serviciului de Informații și Securitate. De la SIS, în ianuarie 2016, Alexandru Jizdan s-a întors la Ministerul Afacerilor Interne, de această dată la șefia instituției.

Cariera lui Alexandru Jizdan la Ministerul de Interne a fost marcată de controverse. El a demisionat din funcția de șef al Departamentului Servicii Operative al MAI în contextul scandalului „Pădurea Domnească”. Alexandru Jizdan a fost suspectat că ar fi interzis comisarului din Fălești să raporteze incidentul de la vânătoarea la care au participat mai mulți demnitari și care s-a soldat cu moartea unui bărbat. În 2013, la audierile din cadrul Comisiei parlamentare de anchetă instituită în acest caz, politicianul a respins acuzațiile. Atunci el a rămas să activeze în cadrul structurilor MAI.

În 2015, atunci când Alexandru Jizdan a fost propus la funcția de director adjunct al SIS, RISE Moldova a publicat mai multe înregistrări din care reieșea că ministrul degrevat a fost un apropiat al lui Renato Usatîi, președintele Partidului Nostru. Renato Usatîi declara într-o discuție cu jurnaliștii de investigație că l-a plătit pe Alexandru Jizdan pentru anumite servicii. Înregistrările datează din iunie 2013 și au fost făcute publice în cursul investigației pentru filmul documentar „Asasin în Lege”. Alte detalii din biografia lui Alexandru Jizdan, citiți aici.

Potrivit declarației de avere depuse de Alexandru Jizdan la Comisia Electorala Centrală (CEC), în perioada 2017-2018, politicianul a avut un salariu de 604 mii de lei și o pensie de peste 160 de mii de lei. Soția sa a avut un salariu de 186 de mii de lei. Familia Jizdan are în proprietate două terenuri aflate în circuitul civil, o casă cu o suprafață de 331 de metri pătrați, în suburbia Codru a Capitalei, care i-a fost transmisă în folosință în 2015. Valoarea locuinței, indicată de Alexandru Jizdan, este de peste un milion de lei. În 2016, RISE Moldova a publicat o anchetă potrivit căreia această casă din or. Codru era trecută pe numele socrilor lui Alexandru Jizdan. Până atunci demnitarul nu a arătat-o în declarațiile de avere, deși, potrivit jurnaliștilor de la RISE, ministrul degrevat locuia de cinci ani în acest imobil. Alexandru Jizdan a refuzat atunci să răspundă la întrebările jurnaliștilor RISE despre această casă. 

Alexandru Mațarin. Foto: socialistii.md

Familia politicianului mai are în proprietate un apartament de 71 de metri pătrați, cumpărat în anul 2000, cu o valoare de peste 400 de mii de lei, și încă o casă cu o suprafață de 108 metri pătrați și cu o valoare de 31 de mii de lei, dar și un alt bun imobil de 28 de metri pătrați. Familia Jizdan are în proprietate două automobile: Volkswagen Golf, cumpărat în 2013 cu 167 de mii de lei, și un Land Rover Discovery, cumpărat în 2015 cu 406 mii de lei.  

Alexandru Mațarin, președintele fracțiunii PSRM din Consiliul Raional Anenii Noi, se regăsește în buletinul de vot sub numărul 2. Potrivit datelor de pe site-ul Comisiei Electorale Centrale, Mațarin este economist de profesie, iar în prezent este director adjunct al unei filiale a Victoriabank. În declarația de avere și interese personale pentru ultimii doi ani, Alexandru Mațarin declară venituri de 405 mii de lei din salariul său și al soției, indemnizațiile de consilier și din vânzarea unui automobil. El a mai raportat trei terenuri intravilane și un automobil de model Dacia, cumpărat anul trecut cu 60 de mii de lei. Potrivit documentului prezentat la CEC, candidatul nu are nicio locuință.

Alexei Gorodinskii. Foto: Facebook.com

Următorul în buletinul de vot este candidatul Partidului Șor, Alexei Gorodinskii. Acesta este profesor, în prezent însă activează în calitate de director comercial la Întreprinderea Individuală Maria Gorodinski. În declarația depusă la CEC, candidatul arată că a câștigat doar 22 de mii de lei în ultimii doi ani. El are în proprietate două terenuri intravilane, un spațiu comercial și două automobile: un Mercedes cumpărat în 2006 cu 12 mii de lei și o Toyota RAV4, procurată nou-nouță anul trecut, contra sumei de 529 de mii de lei. Alexei Gorodinskii oficial nu are nicio locuință.

Gheorghe Balan. Foto: CIJM

Sub numărul patru în buletinul de vot la Anenii Noi se regăsește Gheorghe Balan, fost judecător, înaintat de blocul electoral ACUM. Gheorghe Balan a fost demis din sistem la 20 aprilie 2018, la solicitarea Colegiului Disciplinar, care a intentat pe numele magistratului un dosar disciplinar, în baza unei sesizări a Serviciului de Informații și Securitate, care a dat curs unei plângeri depuse de către primarul și un grup de consilieri din satul Puhăceni, raionul Anenii Noi, localitatea de baștină a soției judecătorului. Aceștia au invocat că magistratul ar fi participat la adunările organizației teritoriale a Platformei DA. În ședința din 16 octombrie CSM a respins contestația judecătorului Gheorghe Balan depusă împotriva hotărârii Colegiului Disciplinar din 20 aprilie 2018. Ulterior, chiar dacă Gheorghe Balan a contestat la Curtea Supremă de Justiție decizia CSM, iar cauza este pendinte, președintele Igor Dodon a semnat decretul de demitere. În cadrul Adunării Generale a Judecătorilor din martie 2017, Gheorghe Balan a ținut un discurs în termeni duri despre derapajele din ultimul timp din justiție.

Conform declarației de venit și interese personale pentru 2017 și 2018, în ultimii doi ani candidatul a avut venituri oficiale de 279 de mii de lei din salariu. El mai raportează cinci loturi arabile, un apartamen și au automobil.

Veaceslav Bondari. Foto: interese.md

Veaceslav Bondari, înaintat de PCRM, este ultimul nume din buletinul de vot în circumscripția Anenii Noi. Bondari este primar al oraşului Anenii Noi din luna iulie 2015. Anterior, între 2010 şi 2014, a fost deputat în Parlamentul Republicii Moldova, iar între 1997-2010, şef al Inspectoratului fiscal Anenii Noi. Bondari este prim secretar al Comitetului Raional Anenii Noi al Partidului Comuniştilor din Republica Moldova și membru al Comitetului Central al PCRM. Alte detalii din biografia lui Veaceslav Bondari aflați în articolul realizat în cadrul Campaniei pentru un Parlament Curat. În declarația de avere pentru ultimii doi ani, comunistul a declarat venituri în mărime de 302 mii de lei din salariul său și al soției. El a mai trecut pe hârtie două terenuri agricole și unul extravilan, un apartament de 62,4 metri pătrați și o vilă. În 2010, Bondari și-a cumpărat un Renault Kangoo în valoare de 32 de mii de lei. La bancă el păstrează 10 mii de dolari.

Acest articol apare în cadrul proiectului Promovarea votului informat şi conştient la alegerile parlamentare prin campania de monitorizare şi informare „Pentru un Parlament Curat 2018”, implementat de ADEPT, API, CAPC şi CIJM cu susținerea financiară a Fundației Soros-Moldova/Departamentul Buna Guvernare. Acțiunile întreprinse în cadrul proiectul țin de responsabilitatea implementatorilor și nu reflectă neapărat poziția Fundației Soros-Moldova. Infograficul a fost realizat cu susținerea Fundației Soros-Moldova.

Mariana Colun
20/02/2019




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii