Victor Orîndaș, judecătorul care a scăpat liber în dosarul „Spălătoria rusească”, s-ar afla în SUA. Litigiul acestuia cu CSM, la Curtea Constituțională

Anastasia Nani
05/10/2016
Victor Orîndaş. Foto: Jurnal.md

Victor Orîndaș, de la Judecătoria Comercială de Circumscripție, unul dintre cei 16 judecători ajunși în vizorul procurorilor Anticorupție în dosarul „Spălătoria rusească”, se află în continuare la libertate, reușind să plece peste hotare înainte de reținerea colegilor săi. Viorel Morari, șeful Procuraturii Anticorupție, susține că oamenii legii au întreprins măsuri de căutare și că magistratul s-ar afla în SUA. Solicitat pe rețelele de socializare de reporterii Anticoruptie.md, Victor Orîndaș a refuzat să ne ofere comentarii. Între timp, litigiul acestuia cu Consiliul Superior al Magistraturii, care l-a declarat incompatibil cu funcția de judecător, a ajuns la Curtea Constituțională. 

La 31 mai, membrii Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) au emis o nouă hotărâre prin care au propus șefului statului să-l demită pe Victor Orîndaș din funcție de judecător pentru că ar fi incompatibil cu funcția de magistrat. Decizia a fost luată după ce membrii CSM au examinat în ședință închisă avizul consultativ al Serviciului de Informații și Securitate (SIS) în privința magistratului. La aceeași ședință, membrii CSM au respins cererea lui Victor Orîndaș prin care el a solicitat să fie eliberat din funcție în baza propriei cereri de demisie. 

În iunie, magistratul a contestat hotărârile CSM, precum și avizul consultativ al SIS la Curtea Supremă de Justiție. Victor Orîndaș a invocat în apărarea sa că în noiembrie 2015 a fost deja declarat incompatibil cu funcția de judecător, iar CSM a făcut o propunere similară șefului statului, doar că în februarie 2016 hotărârea a fost anulată de Curtea Supremă de Justiție. Prin urmare, judecătorul susținea că avea dreptul să demisioneze în baza propriei cereri pentru că, la 16 mai 2016, atunci când a depus solicitarea, nu avea vreo sancțiune disciplinară. 

Acum trei săptămâni, magistrații Curții Supreme de Justiție au emis o încheiere prin care au dat curs cererii depuse de Ariadna Dodi, avocata lui Victor Orîndaş, cu privire la ridicarea unei excepţii de neconstituționalitate. Apărătoarea a cerut să fie efectuat controlul constituţionalităţii unei prevederi din Legea privind verificarea titularilor şi candidaţilor la funcţii publice potrivit căreia „în cazul în care titularul, candidatul la funcţia publică refuză efectuarea verificării suplimentare, se aplică în modul corespunzător prevederile art.9 alin.(4) şi (5)”, adică „refuzul candidatului la funcţia publică de a fi verificat are ca efect neangajarea lui în funcţie” sau „în cazul în care titularul funcţiei publice nu consimte să fie verificat, persoana/organul care are competenţa legală de numire în funcţie va dispune eliberarea acestuia din funcţie”. 

Examinarea cazului la CSJ va fi reluată după ce se va expune Curtea Constituțională. Între timp, CSM a găsit un alt motiv să-l sancționeze disciplinar pe Victor Orîndaș și anume pentru faptul că judecătorul nu s-a prezentat la serviciu. În martie 2016, magistratului i-a fost acordat concediu neplătit pentru 90 de zile. Din iunie, când a expirat concediul, judecătorul nu s-a mai prezentat la serviciu. 

Anterior, el declara că problemele sale ar fi început după ce a fost presat şi influenţat de colegul său Ion Ţurcan, de la Judecătoria sectorului Centru al Capitalei, să ia decizii convenabile acestuia în câteva dosare: cele privind lichidarea organizațiilor neguvernamentale Falun Dafa şi Falun Gong Moldova, precum şi în dosarul Banca de Economii împotriva Proacvacom SRL, Nuntius SRL cu privire la creditul neperformant în sumă de 1,8 milioane de euro. 

La fel, magistratul a declarat că ar fi fost hărțuit de angajații SIS. „Afirmaţiile domnului Orîndaş în ceea ce priveşte acţiunile neconforme legii ale reprezentanţilor SIS au fost verificate, acestea dovedindu-se a fi nefondate şi contradictorii”, se arăta într-un răspuns expediat Anticoruptie.md de către SIS

Anterior, Victor Orîndaş a fost vizat în cadrul unei anchete a Ziarului Național realizată în parteneriat cu Centrul de Investigaţii Jurnalistice care arată că, din 2010, prin intermediul sistemului judecătoresc din Republica Moldova, au fost spălate 18 miliarde de dolari. Potrivit investigaţiei, magistratul se află pe locul doi la numărul de ordonanțe semnate în cazul spălărilor de bani. El a emis trei ordonanțe care au vizat suma totală de 1,48 miliarde de dolari. 

La 20 septembrie, Consiliul Superior al Magistraturii a dat acordul ca 16 actuali și foști judecători, implicați în spălarea a circa 18 miliarde de dolari din Federația Rusă prin sistemul judecătoresc din Republica Moldova, să fie cercetați penal la solicitarea procurorului general interimar Eduard Harunjen. Decizia a fost luată în cadrul unei ședințe închise. 

Lista foștilor și actualilor magistrați implicați în «Spălătoria rusească», ajunși pe mâna procurorilor Anticorupție

Anastasia Nani
05/10/2016




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii