Hărţuire continuă pentru o investigaţie: Procurorii, obligaţi să pornească dosar penal pe jurnaliştii de la CIJM care au realizat ancheta despre averea procurorului Igor Popa

Anticorupţie.md
31/01/2022
CIJM

Judecătoria Chişinău a anulat ordonanţa de neîncepere a urmăririi penale emisă de Procuratura municipiului Chişinău în privinţa autorilor şi a Centrului de Investigaţii Jurnalistice din Republica Moldova (CIJM) care au realizat şi publicat ancheta  „VIDEO // Divorțul fictiv și averea tăinuită a procurorului Igor Popa”. În baza acestei anchete, s-a autosezat Procuratura Anticorupţie care a intentat pe numele procurorului Popa două dosare penale, pentru fals în declaraţii şi îmbogăţire ilicită, primul fiind transmis în judecată.

Decizia a fost luată de magistratul Victor Răţoi de la oficiul Ciocana al Judecătoriei Chişinău, care se află nu departe de sediul Procuraturii unde Igor Popa a fost şef până la reţinerea sa de către procurorii anticorupţie. Nimeni din cadrul CIJM nu a fost invitat la şedinţa de judecată, iar despre decizia luată de instanţă am aflat întâmplător de la un procuror.

Plângerea admisă de Victor Răţoi a fost depusă de fosta avocată Ala Popa, consoarta procurorului Igor Popa, care a contestat decizia procurorilor de a nu porni dosar penal pe jurnalişti.

Ala Popa s-a adresat la poliţie în noiembrie 2020, invocând „culegerea ilegală și răspândirea neautorizată de către Centrul de Investigații Jurnalistice  a informaților despre viața personală. Fosta avocată a argumentat că activistul Anatol Mătăsaru şi jurnalista Julieta Saviţchi au filmat la poarta unde locuieşte, apoi CIJM a publicat ancheta. Poliția a pornit un proces penal în cadrul căruia a audiat-o pe Ala Popa în calitate de victimă, a mai audiat niște gardieni de la cartierul rezidențial unde locuiește aceasta și cu care au contactat în procesul documentării reporterii CIJM. În paralel polițiștii care s-au ocupat de caz au solicitat deciziile Centrului Natțional pentru Protecția Datelor cu Caracter Personal. 

Procesul penal cu nr. 20200101462 din 4 noiembrie 2020 a durat aproape un an, fiind examinat prin prisma prevederilor art. 177 din Codul Penal, conform căruia legiuitorul stabilește răspunderea penală pentru „încălcarea inviolabilității vieții personale”, adică „culegerea ilegală sau răspândirea cu bună-știință a informațiilor, ocrotite de lege, despre viața personală, ce constituie secret personal sau familial al altei persoane, fără consimțământul ei. De remarcat că pe durata procesului penal polițiștii și-au făcut munca fără să ceară explicații de la CIJM.   

La 20 septembrie 2021, procurorul Sergiu Harea de la Procuratura Centru a semnat ordonanța de neîncepre a urmaririi penale în cazul Centrului de Investigații jurnalistce. El a acceptat raportul cu propunerea de a nu începe urmărirea penală, prezentat de ofițerul de urmărire penală al Secției urmărire penală a Inspectoratului de poliție Centru al Direcției de poliție a municipiul Chișinău, Mihaela Crulicovschi.

Motivul pentru a nu porni urmărirea penală în cadrul procesului penal nr. 20200101462 a fost că „fapta nu întrunește elementele infracțiunii”. Astfel, procesul penal împotriva Centrului de Investigații Jurnalistice a fost clasat. Mai jos publicăm textul Ordonanței de clasare a procesului penal.

Echipa CIJM nu cunoaşte motivele pentru care instanţa i-a obligat pe procuror să pornească dosar penal pentru realizarea şi publicarea investigaţiei.

Ancheta despre cum a recurs Igor Popa la un divorț fictiv pentru a nu declara proprietățile pe care nu le-a putut acoperi cu salariul său de la procuratură s-a transformat pentru Centrul de Investigații Jurnalistice, autoarea anchetei și un activist civic, într-o luptă de câțiva ani cu instituțiile de stat și cu soția acuzatorului pentru a ne apăra drepturile. Ala Popa ne-a hărțuit la propriu chiar de la primele documentări pe care le-am făcut. A scris plângeri la mai multe instituții de stat, la Consiliul de Presă, la Poliție și Procuratură, ne-a acționat în judecată. Unele instituții au dat curs plângerilor soției procurorului la etapa când abia documentam cazul. Altele au pornit procese penale și chiar dosare penale.

Igor Popa a fost reţinut pe 9 noiembrie. Procuratura Anticorupţie a pornit dosarul penal pe numele lui Igor Popa în baza unei investigaţii jurnalistice pe Portalul Anticoruptie.md despre locuinţa sa de lux dintr-un bloc select din Chişinău.

Igor Popa a fost subiectul mai multor anchete jurnalistice. În perioada guvernării comuniste, acesta a fost învinuit de fabricarea dosarelor şi că a dispus judecarea tinerilor protestatari în comisariatele de poliţie.

În perioada guvernării condusă de Vladimir Plahotniuc, procurorul Igor Popa a fost avansat în funcţia de procuror general adjunct.

Anticorupţie.md
31/01/2022




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii