Opinie CAPC// Referendumul are menirea de a evita dezbaterea în Parlament a proiectului de revizuire a Constituției

Anticoruptie.md
25/04/2024
facebook.com/capcmd

Pe lângă scopul oficial se poate admite că desfășurarea referendumului privind declararea integrării în Uniunea Europeană drept obiectiv strategic al Republicii Moldova are menirea de a evita dezbaterea și supunerea votului în Parlament a proiectului de lege pentru revizuirea Constituției. Este opinia experților Centrului de Analiză și Prevenire a Corupției (CAPC) exprimată în raportul de expertiză la proiectul Hotărârii Parlamentului privind desfășurarea referendumului republican constituțional. 

Experții CAPC relevă în raportul prezentat că, „pe lângă scopul oficial, se poate admite că propunerea respectivă are menirea de a evita dezbaterea și supunerea votului în Parlament a proiectului de lege pentru revizuirea Constituției și utilizarea mecanismului referendumului republican (popular) pentru promovarea obiectivului politic de integrare a Republicii Moldova în Uniunea Europeană”.

„Propunerea de modificare a Constituției prin referendum republican constituțional respectă formal criteriile de procedură deduse/confirmate anterior de către Curtea Constituțională, dar eludează calea parlamentară clasică de dezbatere și examinare a unui proiect de lege constituțională, ceea ce afectează esența principiilor protecției rigide a stabilității Constituției și principiile democrației parlamentare autentice”, precizează autorii raportului.

Experții CAPC invocă mai multe îngrijorări legate de conceptul și procedura de promovare a proiectului, inclusiv pe partea ce ține de necesitatea și posibilitatea modificării Preambulului Constituției Republicii Moldova, un subiect care nu a fost cercetat și argumentat suficient.

„Propunerea de modificare a Preambulului Constituției constituie o novație absolută pentru regimul constituțional al Republicii Moldova și nu este suficient de argumentată și exhaustiv formulată, iar textul respectiv ar putea fi inclus ca preambul al Legii de modificare, nu al Preambulului Constituției însăși, care a fost formulat și înscris la o anumită etapă istorică, politică și socială, cu 30 de ani în urmă”, menționează CAPC.

De altfel, în raportul se menționează despre faptul că textul propus în proiectul Legii de modificare a Constituției nu a fost dezbătut anterior suficient și plenar, derogă sub anumite aspecte de la prevederile (principiile) generale ale Constituției și introduce elemente constituționale noi, care însă prezintă anumite ambiguități, Potrivit experților, „nu este suficient de clar ce se înțelege prin textele ”aderare” și ”legi interne””.

Inclusiv, desfășurarea referendumului republican constituțional nu este fundamentată financiar, iar în procesul de organizare și desfășurare a referendumului urmează a fi respectate mai multe principii și proceduri care să excludă încălcări și prejudicii de ordin general sau particular, susține sursa citată. 

Precizăm că referendumul constituțional privind aderarea Republicii Moldova la Uniunea Europeană a fost inițiat de șefa statului, Maia Sandu, și se va desfășura în ziua alegerilor prezidențiale. Scopul acestuia și al modificării Constituției este declararea aspirațiilor de integrare europeană, stabilirea direcției de orientare spre spațiul valoric european, precum și stabilirea integrării europene drept obiectiv strategic pentru Republica Moldova.

Pe 21 martie 2024, Parlamentul a adoptat Declarația cu privire la integrarea europeană a Republicii Moldova, care stabilește că integrarea și aderarea europeană este proiect de prioritate națională al Republicii Moldova. În data de 16 aprilie curent, Curtea Constituțională a avizat pozitiv inițiativa Parlamentului privind organizarea referendumului constituțional și a alegerilor prezidențiale pe 20 octombrie curent.

 

Anticoruptie.md
25/04/2024




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii