Mașinile de lux din parcarea Parlamentului

Anticoruptie.md
18/04/2024
colaj CIJM

După ce au analizat declarațiile de avere și interese personale ale deputaților din Parlamentul Republicii Moldova pentru anul 2023, experții Promo-LEX au prezentat o serie de infografice relevante pentru portofoliul financiar al acestora. Infograficele arată că aleșii poporului dau prioritate mașinilor noi și nu celor cu mulți kilometri la bord. 

Urmare a analizei efectuate, experții au identificat în declarațiile de avere și interese personale a doi legiuitori unele schimbări la capitolul bunuri mobile. Deputatul fracțiunii Blocul Comuniștilor și Socialiștilor (BCS), Adrian Albu, a indicat în declarație că și-a achiziționat anul trecut un nou automobil. Acesta a evitat să indice modelul exact al mașinii limitându-se doar la denumirea brandului „Volvo”. Automobilul este fabricat în 2023 și a fost achiziționat cu prețul de 50.172 euro, pe când prețul de piață este de 78.390 euro. Deputatul a încheiat un contract de leasing pe care trebuie să-l încheie în anul 2027.

Aceasta nu este unica mașină a familiei. O alta a fost achiziționată în 2018. Este vorba de o „Skoda Superb”, produsă în anul cumpărării, pentru care a achitat 526.000 lei. 

Și în declarația colegului de fracțiune, deputatului BCS, Vladimir Odnostalko, au fost identificate schimbări. Acesta și-a achiziționat un automobil „Dacia Duster” pentru care a scos din buzunar 20.000 de euro, dar a și contractat un credit de 9.000 de euro. Beneficiarul în acte al mașinii este soția. 

Experții Promo-LEX au realizat infografice și cu achizițiile din anii precedenți făcute de deputați, care au fost mai multe. În 2022, cinci aleși au poporului au făcut loc în garaj pentru noile mașini, iar în 2021 - șase. Un deputat se regăsește în ambele liste. Este vorba de deputatul partidului de guvernare Ion Șpac. Dacă în 2021 și-a cumpărat un Mercedes Benz Vito 119 CDI cu 56.000 de euro, în 2022 a adus în garajul familiei un vehicul motorizat pentru care a achitat 127 mii lei. Ambele vehicule au fost achiziționate în anul producerii. 

 

Anticoruptie.md
18/04/2024




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii