Experții ISW despre pactul Șor-Putin: „Blocul Pobeda este cartea destabilizării jucată de Kremlin în Republica Moldova”

Viorica Mija
24/04/2024

Crearea blocului electoral Victoria la Moscova face parte din eforturile Kremlinului de a destabiliza societatea moldovenească, de a ataca guvernul democratic al Moldovei și de a împiedica aderarea Moldovei la Uniunea Europeană. Este opinia expusă de către experții Institutului pentru Studiul Răzbiului (ISW) care urmăresc constant situația din regiune.

„Autoritățile moldovenești au confiscat peste un milion de dolari de la politicienii moldoveni din opoziție legați de Kremlin pe aeroportul din Chișinău în noaptea de 22 spre 23 aprilie, iar politicienii din opoziție intenționau probabil să folosească mituirea protestatarilor și a alegătorilor. Oamenii legii moldoveni au efectuat peste 150 de percheziții, majoritatea la aeroportul din Chișinău și la unele locuințe personale, după ce au primit informații că politicienii din opoziție care se întorceau de la întâlnirea din 21 aprilie de la Moscova, care a dus la crearea blocului electoral pro-rus Victoria Moldovenească, făceau contrabandă cu bani în Moldova”, se arată în studiu.

Experții consideră că banii erau predestinați organizării unor acțiuni de destabilizare în Republica Moldova și finanțării partidelor politice conduse de afiliați ai lui Ilan Șor, supus sancțiunilor internaționale și condamnat în Republlica Moldova la 15 ani de închisoare pentru escrocherii în proporții deosebit de mari în dosarul Frauda bancară.

„Șor ar fi plătit demonstranți pentru a protesta împotriva președintei Maia Sandu, în 2022, iar autoritățile moldovenești investighează Partidul Șor pentru mituirea alegătorilor în timpul alegerilor din Găgăuzia din 2023. Autoritățile moldovenești au reținut, de asemenea, membri ai parlamentului moldovean care ar fi luat mită de la afiliații lui Șor. ISW a evaluat anterior că crearea blocului electoral Victoria ar permite Kremlinului să se concentreze asupra unui efort politic unificat ca parte a acțiunilor sale de a destabiliza societatea moldovenească, de a ataca guvernul democratic al Moldovei și de a împiedica aderarea Moldovei la Uniunea Europeană”, conchid experții ISW.

În noaptea de luni spre marți, mai mulți cetățeni moldoveni au încercat să introducă în mijloace financiare în proporții deosebite de mari, care depășeau limită juridică. În total, forțele de ordine au comunicat că au ridicat de la aceste persoane, care s-au dovedit a fie curieri, suma de peste 20,4 milioane de lei în dolari, euro și ruble rusești. Operațiunea de contrabandă a fost destructurată după ce fugarul Ilan Șor i-a reunit la Moscova pe liderii partidelor pe cale îi patronează pentru a crea blocul politic de opoziție Victoria/Pobeda.  

Viorica Mija
24/04/2024




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii