Cine va exploata zăcămintele de gaze și țiței din sudul țării

Anticoruptie.md
17/04/2024
gazetadesud.md

Executivul a decis în cadrul ședinței de de miercuri, 17 aprilie, transmiterea dreptului de folosință asupra zăcămintelor de hidrocarburi (țiței ,,Văleni” și gaze naturale ,,Victorovca”) Întreprinderii de Stat ”Expediția Hidro-Geologică din Moldova” (EHGeoM). Entitatea va asigura exercitarea monopolului statului în domeniul cercetării geologice și exploatării resurselor de țiței și gaze naturale.

Conform hotărârii, Guvernul oferă dreptul de transmitere în folosință a zăcămintelor de hidrocarburi în scop de cercetare geologică și/sau exploatare geologică entității care asigură exercitarea monopolului statului în domeniul cercetării geologice, în cazul de față Î.S. ”Expediția Hidro-Geologică din Moldova”. 

Totodată, ministrul Mediului a fost împuternicit să încheie contracte de transmitere în folosință a sectoarelor de subsol în vederea cercetării și exploatării resurselor de țiței și gaze naturale (țiței ,,Văleni" și gaze naturale ,,Victorovca") cu EHGeoM, iar Administrațiile Publice Locale din Cahul și Cantemir vor avea misiunea de coordonare a proceselor de atribuire a terenurilor.

„Prin decizia de astăzi, reafirmăm - resursele subterane aparțin statului iar exploatarea zăcămintelor de gaze și țiței din sudul țării se va face în interes de profit pentru țară și cu reducere la minim a impactului asupra mediului”, a menționat în ședința Guvernului, directorul general al Agenției Proprietății Publice (APP), Roman Cojuhari. 

Î.S. „EHGeoM” va folosi, pe un termen de 5 ani cu posibilitatea prelungirii acestui termen, sectorul de subsol atribuit pentru cercetare geologică și reevaluare a zăcămintelor; extragerea și valorificarea hidrocarburilor din zăcământ.

Potrivit notei informative a hotărârii adoptate, exploatarea/valorificarea zăcământului de țiței ”Văleni” și a zăcământului de gaze naturale ”Victorovca” a început încă în 1996 când au fost efectuate primele extrageri de către Compania de explorare a resurselor ”Redeco” LTD din SUA.

Din 2006 aceste zăcăminte sunt exploatate de către SRL „Valiexchimp”. Din 2017 respectiva companie este în proces de insolvabilitate, aflându-se în procedura planului și continuă să extragă și să comercializeze petrol și gaze naturale fără a achita nimic în bugetul statului. Deși contractul de concesiune a expirat încă în 2017, așa zisa ”exploatare” a zăcămintelor, fără niciun control din partea autorităților competente, continuă.

Conform informației de pe site-ul Agenției pentru Geologie și Resurse Minerale din 01.01.2023, la balanța de stat a rezervelor de substanțe minerale utile sunt 19 zăcăminte, dintre care un zăcământ de petrol (Văleni) și un zăcământ de gaz combustibil (Victorovca). Aceeași sursă indică faptul că cantitatea de rezerve de balanță restante, de petrol, constituie 611,5 mii tone, pe parcursul anului 2022 au fost extrase 4,652 mii tone. Rezerva de gaze naturale, conform aceleiași surse, constituie 341,8 mln. m3 și pe parcursul anului 2022 au fost extrași 0,092 mln.m3 .

Anticoruptie.md
17/04/2024




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii