Asistenții personali din municipiul Chișinău, cu salarii din bugetul național

Anticoruptie.md
17/04/2024
Captură video

Salariile celor peste 2000 de asistenți personali din municipiul Chișinău vor fi achitate de Guvern. O decizie în acest sens a fost aprobată miercuri de Executiv. Astfel, s-a pus capăt disensiunilor, care au durat câteva luni de zile, dintre primăria Chișinău și ministerul de resort.

Cabinetul de miniștri a aprobat crearea Serviciului social „Asistență personală” cu specializare înaltă în cadrul Agenției pentru Gestionarea Serviciilor Sociale cu Specializare Înaltă (AGSSSÎ). Numărul de angajați ai Agenției a fost majorat de la 10, în prezent, până la 2202, dintre care 2155 sunt asistenți personali. AGSSSÎ va presta serviciul respectiv, în cazul în care acesta nu va fi asigurat de către autoritățile administrației publice locale. 

Problema salarizării asistenților personali din capitală a apărut la sfârșitul anului trecut, atunci când municipalitatea a decis să concedieze mai mulți asistenți personali și să reducă cu 50% salariile celor rămași. Decizia a fost motivată de municipalitate prin faptul că Guvernul și ministerele de resort au lipsit într-o formă discriminatorie chișinăuienii și locuitorii UTA Găgăuzia de finanțare din bugetul de stat pentru programele sociale ce au ca scop remunerarea asistenților personali.  

De altă parte, ministerul Muncii și Protecției Sociale a condamnat disponibilizările asistenților personali efectuate contrar procedurilor legale de către Primăria mun. Chișinău. Potrivit sursei citate, „primăria mun. Chișinău dispune de resursele financiare necesare pentru a asigura finanțarea deplină a asistenților personali din cadrul Serviciului Asistență Personală”.

Anticoruptie.md
17/04/2024




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii