Fost angajat al Administrației Naționale a Penitenciarelor cu afacere în agricultură. Profilul lui Gheorghe Cotorobai, principalul suspect în cazul omorului tinerei din Orhei

Ilie Gulca
22/04/2024
Gheorghe Cotorobai. Foto: Facebook.com

Principalul suspect în cazul omorului tinerei din Orhei, Gheorghe Cotorobai, a fost ajutor de șef de grup în cadrul Penitenciarului Nr. 10 Goian, Secția Siguranță și regim, care deține și o societate agricolă. Penitenciarul Nr. 10 Goian este un centru pentru deținerea minorilor aflat în subordinea Administrației Naționale a Penitenciarelor (ANP).

Un angajat al Penitenciarului Nr. 10 Goian din municipiul Chișinău a spus reporterului Portarului Anticoruptie.md că Gheorghe Cotorobai nu mai lucrează „de mult” în această închisoare. Angajatul penitenciarului nu a putut să spună dacă suspectul în cazul omorului tinerei din Orhei a admis abuzuri în timpul serviciului său sau alte ilegalități. 

El era responsabil în cadrul Penitenciarului Nr. 10 Goian de instruirea efectivului din subordine pentru exercitarea obligaţiilor de funcţie şi pentru neintrarea în relaţii neregulamentare cu deţinuţii, cu rudele sau cu persoanele cunoscute acestora; evidenţa informaţiei de serviciu, prezentarea ei în termenele stabilite de lege în Secţia de gardă ANP; asigurarea și menținerea regimul de detenție; respectarea strictă a deţinerii separate a diferitor categorii de deţinuţi.

Conform declarației de avere și interese personale depusă pentru anul 2021, Gheorghe Cotorobai (45 de ani) este propietarul a 36 de terenuri agricole și al unei societăți agricole – SRL GNV Cotorobai – înregistrate în Suhuluceni. În anul 2020, el a declarat drept venit obținut din această societate – 27.750 de lei.    

Gheorghe Cotorobai este principalul suspect în cazul tinerei de 19 ani dispărută pe 12 aprilie 2024 în municipiul Orhei. Corpul ei neînsuflețit a fost găsit pe 20 aprilie 2024 în extravilanul satului Chițcanii Vechi, raionul Telenești, potrivit Procuraturii Generale.

Pe 12 aprilie 2024, Inspectoratul de poliție Orhei a fost sesizat despre dispariția unei tinere de 19 ani, însărcinată în luna a șasea, care ar fi urcat într-un automobil pe strada 31 august 1989 din mun. Orhei și a plecat într-o direcție necunoscută. Pe 15 aprilie 2024, oamenii legii au deschis o cauză penală pe faptul răpirii unei persoane.

Angajații Procuraturii raionului Orhei și membrii grupului de urmărire penală din cadrul Inspectoratului de poliție Orhei și al Inspectoratului Național de Investigații al Inspectoratului General al Poliție au stabilit identitatea șoferului în automobilul căruia a urcat tânăra de 19 ani în seara de 12 aprilie 2024.

Pe 16 aprilie 2024, Gheorghe Cotorobai a fost reținut și plasat în arest pentru 30 de zile. El nu își recunoaște vina și nu cooperează cu organul de urmărire penală.

La 20 aprilie 2024, polițiști din subdiviziunile Inspectoratului General al Poliției și membri ai societății civile au intensificat căutările fetei de 19 ani dispărute, în special pe teritoriile din extravilanul s. Chițcanii Vechi, raionul Telenești.

Corpul neînsuflețit al tinerei de 19 ani a fost găsit într-o fâșie forestieră din extravilanul s. Chițcanii Vechi, raionul Telenești, la 21 de kilometri distanță de domiciliul persoanei arestate.

În aceeași zi, Procuratura raionului Orhei a pornit urmărirea penală pentru omorul intențional al unei femei gravide.

Ilie Gulca
22/04/2024




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii