Yak Vdoma Hub Bucharest la Chișinău // Centrul de Investigații Jurnalistice găzduiește un training cu jurnaliști ucraineni

CIJM
11/04/2024
Sursa: CIJM

Centrul de Investigații Jurnalistice (CIJM) găzduiește o sesiune de instruire cu participarea jurnaliștilor ucraineni relocați temporar în România. Schimbul de experiență și excelență vizează consecințele pe termen lung ale războiului pe care l-a declanșat Rusia în Ucraina, și anume distrugerea ecosistemului. Totodată, jurnaliștii de investigație au discutat despre o altă armă folosită de Kremlin, și anume dezinformarea. Instruirea „Jurnaliștii ucraineni împotriva propagandei și dezinformării pe timp de război” este organizată de Centrul de Investigații Jurnalistice (CIJM) și Yak Vdoma Hub București, cu sprijinul CFI Agence Française de Développement Médias.

Ecocidul, dezinformarea și alte aspecte legate de războiul de agresiune purtat de Federația Rusă în Ucraina și impactul acestuia asupra regiunii Mării Negre sunt abordare în cadrul sesiunii de instruire cu participarea a două jurnaliste din Ucraina, Viktoria Kopenko și Iryna Avramenko.

În deschiderea sesiunii, Cornelia Cozonac, președintele Centrului de Investigații Jurnalistice a accentuat faptul că experiența colegilor din Ucraina, informațiile de care dispun, investigațiile pe care le-au realizat până acum reprezintă o sursă importantă pentru jurnaliștii din Republica Moldova, care își doresc să exploareze acest subiect.

Cele două jurnaliste, care au fost nevoite să se refugieze din Ucraina în România au împărtășit cu colegii din Republica Moldova experiența lor și cunoștințele acumulate în urma monitorizărilor efectuate încă de la începutul războiului.

Coordonatoarea proiectului Yak Vdoma Hub Bucharest, Angela Grămadă, a menționat că hub-ul a fost deschis în anul 2022 și a găzduit deja 22 de jurnaliști ucraineni.

„Inițial, ne-am propus să oferim un spațiu sigur pentru jurnaliștii ucraineni, iar ulterior am adăugat mai multe elemente, deoarece am văzut că munca lor are impact grație conținutului pe care-l prezintă în investigațiile lor”, a spus Grămadă.  

Participanții la instruire discută și despre modul în care contextul de securitate afectează spațiul informațional și realitățile din țările vecine, în special România și Republica Moldova.

 

 

CIJM
11/04/2024




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii