Începe vettingul judecătorilor Curții de Apel Chișinău. Câți magistrați vor fi evaluați și ce informații trebuie să pregătească

Anticoruptie.md
12/04/2024
colaj CIJM

40 de judecători de la Curtea de Apel Chișinău au recepționat notificările Comisiei Vetting și au fost informați despre inițierea procedurilor de evaluare. Aceștia sunt rugați să prezinte Comisiei formularul de Declarație de a avea și de interese personale pentru ultimii 5 ani, precum și formularul de Declarație privind lista persoanelor apropiate din sistemul judiciar, al procuraturii și din serviciul public, în termen de 20 de zile de la data expedierii notificării de către Comisie.

Magistrații vor fi evaluați din perspectiva criteriilor de integritate financiară și etică, stabilitate de Legea nr. 252/2023. La capitolul financiar, membrii comisiei vor analiza diferența dintre avere, cheltuieli și venituri din ultimii 12 ani, nereguli fiscale și impozite neplătite în ultimii 10 ani. Totodată vor fi examinate și aspectele etice ale magistraților. Vor fi evaluate situațiile de incompatibilități și conflicte de interese și comportamente arbitrare contrare legii și sanționate de CEDO în ultimii 10 ani, dar și încălcarea regulilor de etică și conduită profesională în ultimii cinci ani. 

„În sprijinul subiecților care urmează să fie supuși verificărilor, Comisia a furnizat modele clare și exemple de completare a formularelor, inclusiv o Declarație pentru 5 ani precompletată, cu date fictive incluse. Aceste instrumente au fost concepute pentru a asigurarea corectă a cerințelor și pentru a facilita procesul de completare a documentelor”, se menționează în comunicatul Comisiei Vetting.

De asemenea, judecătorii au primit și formularul Chestionarului de Etică, care se completează obligatoriu în acest caz. 

Lista judecătorilor Curții de Apel Chișinău care vor fi supuși evaluării:

Comisia îndeamnă cetățenii și reprezentanții mass-media să transmită comisiei spre examinare informații relevante despre judecătorii supuși procesului de evaluare la adresa de e-mail a Secretariatului: [email protected]

Anticoruptie.md
12/04/2024




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii