DOC// „Contracte cu statul de sute de mii de euro”. De ce judecătoarea Mariana Ursachi nu vrea să fie evaluată de avocatul Andrei Bivol

Viorica Mija
12/04/2024
Colaj CIJM

Biroul de avocați Bivol Soțchi & Partners, din care face parte vicepreședintele Comisiei Vetting, Andrei Bivol, are semnate cu Guvernul contracte de sute de mii de euro, iar această circumstanță ar ridica semne de întrebare privind obiectivitatea sa. Așa își motivează cererea repetată de recuzare magistrata Curții Supreme de Justiție (CSJ) Mariana Ursachi (Pitic), momentan supusă evaluării, dar anterior criticată de exponenții puterii după ce a anulat, împreună cu doi dintre colegii săi, 21 de decizii ale Comisiei Pre-Vetting, în august 2023. Portalul Anticoruptie.md a obținut o copie a cererii de recuzare depusă de magistrată în data de 17 ianuarie, în care își exprimă temerile privind nepărtinirea lui Bivol. De altă parte, Comisia menționează, în motivarea refuzului, că activitatea  profesională a membrului său nu poate în niciun fel afecta exercițiul evaluării. După publicarea articolului, Biroul Soțchi & Partners a expediat Centrului de Investigații Jurnalistice o scrisoare în care menționează că, din 19 mai 2023, avocatul Andrei Bivol nu mai face parte din birou, iar contractele încheiate cu statul au fost preluate de cabinetul Avocatului Andrei Bivol. 

La 17 ianuarie, Ursachi a depus a doua cerere de recuzare a lui Andrei Bivol, de data aceasta invocând faptul că ar exista suspiciuni în privința obiectivității sale, așa cum acesta reprezintă interesele Guvernului în mai multe procese. Anterior, magistrata menționa ca motiv de recuzare faptul că, în anul 2017, a fost judecător raportor într-o cauză în care Andrei Bivol a reprezentat apărarea și a pierdut procesul.

Ursachi scrie că Biroul Asociat de Avocați Bivol Soțchi & Partners, din care face parte Andrei Bivol, i-au fost atribuite de către Guvern 4 contracte, în sumă totală de 410 mii dolari.

De altă parte, Comisia Vetting menționează că astfel de contracte nu ar crea niciun raport de subordonare, iar abordarea este una subiectivă. Mai mult, se menționeză că aceste contracte au fost atribuite de comisia de selecție înainte de numirea lui Andrei Bivol.

„În calitatea sa de avocat, dl Bivol poate exercita orice activitate remunerată, cu excepția funcțiilor publice și a funcțiilor de demnitate publică, astfel cum acestea sunt identificate în mod expres de legislația Republicii Moldova. Activitatea în cadrul Comisiei nu este o astfel de funcție. În plus, dl Bivol are obligația, în temeiul Legii nr. 1260/2002 cu privire la avocatură, să nu admită conflicte de interese. Aceeași obligație este reflectată în Statutul profesiei de avocat, aprobat de Congresul Uniunii Avocaților din Republica Moldova. În cele din urmă, Comisia notează că în cadrul unui contract de asistență juridică nu se creează niciun raport de subordonare”, se arată în motivarea refuzului, semnată de 4 membri ai Comisiei Vetting.

Judecătoarea, care a fost criticată de reprezentanții puterii, inclusiv premierul Dorin Recean,  după ce a participat la luarea deciziei privind anularea a 21 de decizii de nepromovare emise de Comisia Pre-Vetting, crede că există riscul ca Bivol să dea dovadă de părtinire, în încercarea de a păstra relații bune de colaborare cu reprezentanții puterii.

Aceste motive se cuprind în cererea repetată, pe care o publicăm cu excepția a două puncte care conțin detalii de ordin personal.

 

Opinia exprimată de megistrată nu este împărtășită și de Comisia Vetting.

„Ursachi nu a demonstrat că Bivol are o prejudecată subiectivă. O astfel de părtinire nu este stabilită prin faptul că acesta a semnat, în calitate de vicepreședinte, decizia din 10 ianuarie 2024, prin care a respins cererea de audiere în ședință închisă. Nici părtinirea subiectivă nu este demonstrată de faptul că biroului de avocați al lui Bivol i-au fost atribuite contracte de servicii juridice în ultimii ani de către Guvern”, se menționează în decizia de neadmitere a acțiunii.

În octombrie 2023, Mariana Ursachi (Pitic), cunoscută și pentru faptul că a declarat mașina Porsche Cayenne cu 11 mii lei, a obținut o decizie favorabilă în litigiul cu Autoritatea Națională de Integritate (ANI). Colegiul civil, comercial și de contencios administrativ al Curții de Apel Chișinău a dispus anularea actului de constatare emis de ANI.

UPDATE:

Biroul Soțchi & Partners a expediat Centrului de Investigații Jurnalistice o scrisoare în care menționează că, din 19 mai 2023, avocatul Andrei Bivol nu mai face parte din birou, iar contractele încheiate cu statul au fost preluate de cabinetul Avocatului Andrei Bivol. În scrisoare nu se face referință la circumstanțele care au dus la plecarea avocatului, momentan vicepreședinte al Comisiei Vetting. Cert este faptul că, deși statul a încheiat contractele cu Biroul de avocați Bivol Soțchi & Partners, acestea vor fi gestionate de altă entitate.

 

Acest articol este realizat în cadrul proiectului „Încurajarea Transparenței Judiciare prin Instrumente Digitale”, implementat de A.O. „Juriştii pentru drepturile omului” cu suportul National Endowment for Democracy, care nu influenţează în niciun fel subiectul şi conţinutul investigaţiilor publicat.

 

Viorica Mija
12/04/2024




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii