Ziua Internațională Anticorupție // Portalul Anticoruptie.md, nominalizat pentru investigații în baza cărora s-a autosesizat Autoritatea Națională de Integritate

Irina Odobescu
09/12/2020

Portalul Anticoruptie.md, al Centrului de Investigații Jurnalistice, se numără printre premianții Autorității Naționale de Integritate, la categoria investigații jurnalistice, în baza cărora au fost pornite controale ale inspectorilor de integritate. ANI a dispus acordarea unor diplome de gratitudine pe trei categorii de activitate pentru partenerii externi de dezvoltare, societatea civilă și jurnaliștii de investigație, cu ocazia Zilei Internaționale Anticorupție, care se marchează la 9 decembrie.

Anticorupție.md, Ziarul de Gardă, Moldova Curată, Nord News au fost aleși la categoria Cele mai sonore investigații în baza cărora ANI s-a autosesizat, a inițiat proceduri de control și a emis acte de constatare. Diplomele au fost elaborate în semn de recunoștință pentru acțiunile întreprinse de cei nominalizați pe domeniul de prevenire și combatere a corupției

La categoria „Parteneriat și dezvoltare”, ANI a acordat diplome de gratitudine unor consilieri ai Delegației Uniunii Europene în Republica Moldova, Oficiului Consiliului Europei la Chișinău și implementatorilor Proiectului GIZ Moldova pentru suportul acordat în dezvoltarea capacităților instituției. La categoria „Critică constructivă” au fost oferite diplome de gratitudine pentru cele mai obiective monitorizări realizate an de an de către - Transparency International Moldova, Centrul de Resurse Juridice din Moldova, Asociația Presei Independente și Institutului pentru Dezvoltare și Inițiative Sociale.

Pe parcursul anului 2020 Autoritatea Națională de Integritate s-a autosesizat în baza a mai multor anchete de presă realizate de echipa Centrului de Investigații Jurnalistice, publicate pe portalul Anticoruptie.md. Unele anchete au fost pornite în baza sesizărilor parvenite de la cetățeni pe Harta Corupției a portalului Anticoruptie.md. 

Trei anchete jurnalistice l-au vizat pe procurorul general adjunct Ruslan Popov, care nu și-a declarat toată averea și afacerea pe care o gestionează din umbră, aceasta fiind înscrisă pe numele tatălui său - „VIDEO // Latifundiarul de la șefia Procuraturii Generale” și „Părinții „milionari” ai procurorului Popov”. 

O altă anchetă a Centrului de Investigații Jurnalistice arăta că șeful oficiului Ciocana al Procuraturii Chișinău, Igor Popa, locuiește într-un apartament de lux din centrul Chișinăului, care nu se regăsește în declarația de avere și interese a oficialului, la fel ca și alte bunuri pe care acesta le folosește. Controlul a fost inițiat în primă fază în urma sesizării președintei ANI, Rodica Antoci.

Autoritatea Națională de Integritate (ANI) s-a autosesizat și a inițiat verificarea averilor mai multor procurori din Procuratura pentru Combaterea Crimei Organizate și Cazuri Speciale (PCCOCS), vizați în ancheta portalului Anticoruptie.md al Centrului de Investigații Jurnalistice Donații și proprietăți de bănuți: Cum se descurcă procurorii de la PCCOCS. În anchetă se arată cum mai mulți procurori au diminuat prețurile la imobile și automobile sau își justifică proprietățile prin donații.

O altă anchetă l-a vizat pe vicepreședinte raionului Criuleni, Oleg Ogor, care s-a căpătuit cu 170 de mii de lei din fondul de rezervă al raionului în perioada stării de urgență din primăvară pentru firma familiei a oferit cazare pentru medicii care lucrau în secțai de covid a spitalului raional - „Pricopseală pe timp de pandemie”. Ogor a admis și alte incompatibilități despre care a scris portalul Anticoruptie.md în urma unei sesizări pe Harta Corupției.  Autoritatea Națională de Integritate a constatat încălcarea regimului juridic al incompatibilităților de către vicepreședintele raionului Criuleni, Oleg Ogor - „Incompatibilitatea funcțiilor unui demnitar de la Criuleni, anunțată de jurnaliștii CIJM, a fost constatată oficial de ANI”. 

Autoritatea Națională de Integritate a mai constatat încălcarea regimului juridic al incompatibilităților de către șefa Direcției Educație a raionului Criuleni, Ala Ungurean, caz semnalat de portalul Anticoruptie.md, la fel în urma unei sesizări pe Harta Corupției -„Incompatibilitatea funcțiilor unei funcționare de la Criuleni, anunțată de jurnaliștii CIJM, a fost constatată oficial de ANI” 

Funcționari de la Criuleni vizați în achetele CIJM au fost demiși - „Trei funcționari din raionul Criuleni, vizați în anchetele CIJM, au fost demiși” . 

Cea mai proaspătă anchetă în baza căreia s-a autosesizat ANI îl vizează pe șeful adjunct al Procuraturii municipiului Chișinău, Adrian Popenco, care locuiește într-o casă dintrun cartier de lux din localitatea Dumbrava, lângă Capitală, și conduce de trei ani un Mercedes de ultima generație, proprietăți despre care omul legii susține că nu îi aparțin. Citiți aici ancheta „VIDEO // Șeful de la Procuratura Chișinău care trăiește din mila rudelor” 

Irina Odobescu
09/12/2020




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii