VIDEO// Scandal continuu pe strada Mateevici: După eșuarea scenariului cu muzică funerară, locatarii au început a fi hărțuiți de autorități

Julieta Savițchi
23/05/2020

După ce au fost terorizate timp de mai multe luni cu muzică funerară, cele trei familii de pe strada Mateevici din Chișinău spun că au început a fi hărțuite de autorități. Pretura Centru i-a impus să demoleze câteva construcții, în pofida faptului că cetățenii au contestat în instanță decizia pretorului. Locatarilor le-a fost lezat dreptul la justiție, spun juriștii pe care i-am solicitat să se expună asupra cazului, iar situația dată riscă să devină un precedent periculos pentru mai mulți locuitori ai capitalei. 

La indicația pretorului sectorului Centru al capitalei, Pavel Rusu, locatarii de pe Mateevici 40 au fost impuși să demoleze o șură, un foișor pentru copii și un beci vechi.

 

Funcționarii Preturii Centru au venit joi la prima oră, însoțiți de polițiști și de câțiva muncitor înarmați cu topoare și târnăcoape, pentru a începe lucrările de demolare. Andrei Stavinschi, unul dintre locuitorii de pe strada Mateevici 40, le-a prezentat oficialilor de la Pretură dovada că dispoziția de demolare a fost contestată în instanța de judecată, ceea ce presupune suspendarea executării dispoziției pretorului.

În replica, Ion Bubulici, șeful Serviciul de arhitectură al Preturii Centru, a declarat că atât timp cât nu există o decizie definitiv a instanței de judecată, dispoziția pretorului trebuie executată. „Dar a fost starea de urgenșă, instanțele nu au lucrat. Nu puteam să aduc judecătorul la lucru și să-l impun să examineze plângerea noastră”, a ripostat Stavinschi.

Polițiștii au declarat că au fost invitați la fața locului ca să asigure ordinea publică, dar i-au prevenit pe locatari că dacă se vor opune autorităților ar putea fi reținuți și amendați.

Locatarii l-au invitat pe avocatul Ștefan Balmuș care a încercat să le explice reprezentanților Preturii că excutarea actelor  emise de autorități sunt suspendate, conform legii, dacă au fost contestate, până la o decizie definitivă a instanței. Argumentul apărătorului nu i-a convins pe funcționari care au insistat că dispoziția pretorului este primordială.

„Voi depune o plângere penală în procuratură. Este un abuz din partea funcționarilor publici. Nimeni nu a anulat dreptul cetățenilor la justiție. S-a format un precedent periculos, când funcționarii pot să facă ce vor și să ingnoreze puterea judecătorească”, ne-a declarat avocatul.

În cele din urmă, locatarii au decis să efectueze singuri lucrările de demolare. În primul rând, pentru a păstra materialele de construcție, în al doilea rând, pentru a nu fi impuși să achite lucrările de demolare. ”Instalasem în curte un foișor din lemn unde se jucau copiii. Au venit cu topoarele și l-au distrus, apoi ne-au cerut să achităm cinci mii de lei pentru demolare”, a explicat Stavinschi.

Locuitorii de pe strada Mateevici 40 consideră că acțiunile Preturii ar face parte din scenariul pus la cale de către un om de afaceri influent, ginerele fostei șefe a direcției privatizare a municipiului Chișinău, Raisa Timofei, pentru a-i determina să-și vândă locuințele la prețuri derizorii. Oamenii ne-au comunicat că problemele au început în 2016, când Raisa Timofei a procurat trei apartamente amplasate în curtea respectivă. Timofei le-ar fi propus noilor vecini să-i vândă locuințele, dar a fost refuzată.

„Raisa Timofei ne-a amenințat că dacă nu dorim de bună voie, vom ceda locuințele de nevoie. Astfel, în unul din apartamente a fost dat în chirie unei familii numeroase, de vreo 30 de persoane. Făceau gălăgie, mizerie în curte. Ulterior, poliția i-a arestat pe mai mulți dintre ei, fiind suspectați de furturi, tâlhării, trafic de droguri. Apoi, Timofei a perfectat proprietățile pe numele ginerelui său, Vasile Lesnic. Din câte știm, acesta vrea să construiască pe acest teren un bloc multietajat. Era frumos, era verde în ogradă, acum e un dezastru”, ne-a declarat Natalia Busuioc, proprietara unui imobil de pe strada Mateevici 40.

Amintim că reporterii Anticorupție,md au realizat anterior un reportaj despre faptul că locuitorii din curtea respective erau terorizați să asculte non-stop muzică funebră. La o zi de la publicarea reportjului, muzica care venea din unul din apartamentele lui Lisnic a fost oprită.

Julieta Savițchi
23/05/2020




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii