VIDEO// Prins cu mâţa în sac. Cum un procuror a păcălit CSP

Julieta Saviţchi
28/03/2023
Captură

Şeful interimar al Procuraturii raionului Dubăsari, Nicolae Geru, a minţit Consiliul Superior al Procurorilor (CSP)în timpul audierilor pentru desemnarea în funcţie. Omul legii a spus că a declarat la Fisc creşterea de capital în urma vinderii automobilului, în realitate a făcut acest lucru după audieri, în urma unei sesizări depuse de către un membru al CSP.

În 2021, Nicolae Geru a vândut cu 354.000 lei un automobil de model Toyota, pe pare l-a declarat pe parcursul mai multor ani la preţul de 48 de mii de lei.

La şedinţa CSP din 2 martie 2021, când a fost votat să asigure interimatul funcţiei de şef al Procuraturii Dubăsari, omul legii a spus că a raportat creşterea de capital de 306.000 lei pentru anul 2021.

În aceeaşi zi, un membru CSP a solicitat o confirmare în acest sens de Fisc. În răspunsul oferit de CSP, Inspectoratul Fiscal a confirmat că Nicolae Geru a raportat creşterea de capital din 2021 la 16 martie 2023.

Anterior, Nicolae Geru a fost subiectul unui scandal mediatic. În mai 2015, când deţinea funcţia de şef al Procuraturii sectorului Centru din Chişinău, prin deciziile Consiliului oraşului Codru, localitate aflată în coasta Chişinăului, familia procurorului Nicolae Geru a primit un teren cu o suprafaţă de aproape 6 ari pe str. Andrei Vînaru, într-un sector de elită al localităţii, unde deţin imobile alţi foşti sau actuali procurori. În aceeaşi zi, de un teren cu o suprafaţă similară a beneficiat şi familia Dulgheru. Bunul imobil a fost înregistrat pe numele familiei fratelui lui Ion Dulgheru, Andrei, şi el procuror, pe atunci în cadrul Procuraturii Râşcani din Chişinău.

Potrivit informaţiilor cadastrale, în aceeaşi zi, la 21 august 2015, familiilor Dulgheru şi Geru le-au fost eliberate titlurile de autentificare a dreptului deţinătorilor de teren. Conform preţurilor de piaţă, lotul familiei Geru ar valora aproximativ un milion de lei (50 de mii de euro), iar cel al familiei Dulgheru între 400 şi 500 de mii de lei (20-25 mii de euro).

 

Julieta Saviţchi
28/03/2023




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii