VIDEO // PD îl acuză dur pe Dodon, după ce acesta a refuzat să dizolve Parlamentul: A insistat asupra federalizării Moldovei și a primit bani din Federația Rusă

Julieta Savițchi
08/06/2019
Anticoruptie.md

Președintele Igor Dodon ar fi condiționat la negocierile cu PDM federalizarea Republicii Moldova și ar fi primit între 700.000 și 800.000 de dolari în fiecare lună din Federația Rusă pentru finanțarea PSRM. Acuzațiile au fost aduse de către conducerea PDM, care l-a numit pe Dodon trădător de patrie. Presa afiliată PD a difuzat câteva înregistrări video, care ar fi fost făcute în cadrul negocierilor de vineri, 7 iunie, dintre Igor Dodon și Vladimir Plahotniuc. La rândul său, șeful statului a declarat presei că aceste înregistrări ar fi fost făcute cu doi ani în urmă și că sunt utilizate pentru a face presiuni asupra sa. 

În înregistrările video, difuzate de posturile de televiziune afiliate liderului PDM, apar Igor Dodon, Vlad Plahotniuc și Andrian Candu. Șeful statului i-a transmis lui Plahotniuc mesajul lui Putin, care îl invită la Moscova pentru discuții, sub garanția sa personală. Dodon i-a promis lui Plahotniuc că îi vor fi clasate toate dosarele penale pornite în Rusia dacă va accepta planul de federalizare.

Igor Dodon a mai cerut inițierea discuțiilor în formatul RM–UE–Rusia, modificarea Acordului de Asociere și a celui de Liber schimb, modificarea Constituției conform căreia șeful statului să fie ales de Legislativ și ca următorul președinte să fie membru al PSRM. Dodon a mai solicitat funcțiile de vicepremier pentru Integrare, precum și funcțiile de miniștri de Interne, Apărare, Finanțe, Externe și Educație. Dodon a solicitat competențe suplimentare, inclusiv controlul asupra Guvernului.

În alt video Igor Dodon îi spune lui Vladimir Plahotniuc că primea 700.000 – un milion de dolari pe lună de la ruși, doar că de la 1 aprilie finanțarea a fost oprită. Dodon spune că l-a întrebat la 6 iunie pe vicepremierul Federației Ruse, Dmitri Kozak, ce să facă mai departe. La rândul său, Kozak i-ar fi promis că va vorbi cu Vladimir Plahotniuc, ca să dea bani pentru PSRM.   

După ce posturile TV asociate PDM au făcut publice aceste înregistrări, Andrian Candu l-a acuzat public pe Dodon de trădare de patrie și a cerut demisia sa.

De cealaltă parte, președintele Dodon a declarat că înregistrările au fost făcute cu doi ani în urmă și că nu va ceda presiunilor exercitate de PDM.

Julieta Savițchi
08/06/2019




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii