VIDEO // Funcționar al Primăriei Chișinău: „Pichetarea instituțiilor statului sunt acțiuni spontane de protest”. Chișinăuienii sunt nemulțimiți

Julieta Savițchi
10/06/2019
anticoruptie.md

Organizatorii acțiunilor de pichetare a instituțiilor statului de către susținătorii PDM, care se desfășoară a treia zi, nu au depus notificări la administrația publică locală. În acest timp mai mulți locuitori ai Chișinăului și-au exprimat indignarea că la aceste acțiuni nu este asigurată ordinea publică și salubrizarea.

Valeriu Bogdan, șeful Direcției Asistență Juridică a Primăriei Chișinău, ne-a declarat că acțiunile de pichetare a instituțiilor statului sunt manifestații spontane de protest. În acest caz, conform Legii privind întrunirile, a subliniat el, acțiunile de protest se desfășoară fără depunerea notificărilor. Totodată, funcționarul a declarat că pe parcursul acestei zile Primăria va întreprinde toate măsurile pentru buna desfășurare a protestelor.

Precizăm că au fost înregistrate mai multe cazuri de comportament agresiv din partea celor care pichetează instituțiile statului. De exemplu, locatarii celor trei blocuri din vecinătatea Postului Public de Televiziune Moldova 1 au solicitat duminică intervenția poliției după ce curtea le-a fost invadată de cei care au venit să picheteze instituția. Oamenii s-au arătat nemulțumiți că protestatarii au făcut noaptea gălăgie, au lăsat mizerie în curte și și-au făcut necesitățile fiziologice pe unde au apucat. După intervenția poliției, sub pereții Postului public de televiziune au apărut două cabine WC.

În ziua de duminică, în fața Postului public de televiziune s-au adunat peste 400 de persoane. Majoritatea din aceștia au fost aduși organizat din diferite raioane ale țării. Mai mulți dintre ei ne-au declarat că au fost organizați de către reprezentanții Partidului Șor și urmează să fie remunerați la plecare cu câte 500 de lei. Un bărbat din satul Cucioaia, raionul Telenești, ne-a comunicat că urma să stea la Televiziunea publică până la ora 19.00, dar au fost lăsați până la ora 23.00 ca „să reușească să-i aducă pe alții”.

Oamenii s-au arătat mulțumiți de felul cum au fost tratați de organizatori: „Ni s-a adus mâncare și apă în exces”, însă au oferit declarații contradictorii privind scopul pichetării Televiziunii Publice. „Nu ne place ce a făcut președintele”, „Vrem și noi oleacă de libertate”, „S-au unit și au trădat țara pe timp de noapte”, „Vor să se unească cu România”, au declarat ei.

Majoritatea protestatarilor au fost evacuați abia spre miezul nopții, cu 21 de microbuze, urmate de câteva mașini de lux ale organizatorilor. În fața Televiziunii Publice au rămas în jur de o sută de persoane, care au dormit în corturi sau pe iarbă.

Precizăm că pe parcursul celor două zile de pichetare a instituțiilor statului nu au fost observați polițiști. Natalia Stati, ofițerul de presă al Inspectoratului de Poliție al municipiului Chișinău, ne-a declarat că în aceste zile poliția se află în regim de alertă și este gata să asigure ordinea publică, însă polițiștii nu au stat să îi supravegheze pe cei care pichetează instituțiile statului. „Polițiștii intervin doar atunci când sunt solicitați”, a precizat Stati.

Vladislav Gribincea, președintele Centrului de Resurse Juridice din Moldova, ne-a declarat că administrația publică locală era obligată să se informeze și să asigure ordine publică, indiferent dacă au anunțat Primăria despre întrunire. „Reprezentanții Primăriei trebuie să se informeze despre organizatorii protestului, scopul întrunirii și să se asigure că totul decurge conform legii”, a declarat Gribincea.

Julieta Savițchi
10/06/2019




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii