VIDEO// Examinarea cererilor de acordare privilegiată a licenţelor de avocat pentru judecători şi procurori, amânată după intrarea în vigoare a legii care interzice acest lucru. Care a fost motivul

Julieta Saviţchi
25/01/2022
Sediul UAM Poză: CIJM

Comisia de licenţiere a Ununii Avocaţilor din Moldova (UAM) a amânat şedinţa programată pentru marţi în cadul căreea urmau să fie examinate aproape 70 de cereri de accedere în avocatură, majoritatea fiind semnată de actuali şi foşti judecători sau procurori. Motivul l-a constituit lipsa de cvorum, la şedinţă prezentându-se 7 din ce 11 membri ai Comisiei de licenţiere.

Chiar dacă amendamentele la Legea cu privire la avocatură, prin care a fost anulat privelegiul absolvenţilor Institutului Naţional al Justiţiei să obţină licenţă de apărător fără examene, a intrat în vigoare de marţi, Comisia de licenţiere va examina toate dosarele depuse anterior. „Toate dosarele vor fi examinate. Apoi vom lua o decizie în Comisie. Ne vom conduce strict delege. În Dispoziţiile finale şi tranzitorii este stipulat că aceste modificări au putere retroactivă. Dar va decide Comisia”, ne-a declarat Adrian Tăbârţă, preşedintele Comisiei de licenţiere a UAM.

Legea cu privire la Avocatură, votată de fostul Parlament la 14 iunie 2021, permitea accederea în breasla apărătorilor, fără examene, a celor care au absolvit Institutul Naţional al Justiţiei şi care au lucrat cel puţin 6 ani în sistem. Prevederea respectivă a fost anulată, vineri, de către Parlament, iar marţi a intrat în vigoare după ce a fost publicată în Monitorul Oficial.

Președinta Comisiei Juridice a Parlamentului, Olesea Stamate, şi ministrul Justiţiei, Sergiu Litvinenco, au optat public ca licențele de avocat să fie eliberate doar în baza modificărilor la lege.

Amintim că 49 din foşti şi actuali procurori, precum opt magistraţi au depus cereri pentru obţinerea licenţei de avocat fără ca să susţină examene. Mai bine de jumătate dintre candidaţi au figurat în anchete jurnalistice sau au statut în dosare penale, majoritatea din ele fiind pornite pentru infracţiuni de corupţie.

Julieta Saviţchi
25/01/2022




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii