VIDEO// Ex-deputatul Andrei Baștovoi a fost eliberat din închisoare înainte de termen

Julieta Savițchi
20/12/2018

Fostul deputat în primul Parlament al Republicii Moldova și unul dintre semnatarii Declarației de Independență, Andrei Baştovoi, a fost eliberat miercuri seara din detenție, cu trei luni înainte de termen.  El a fost condamnat în 2013, la 9 ani de puşcărie, fiind învinuit de delapidări de fonduri pe când era vicepreşedinte al companiei petroliere Ascom-Group și de comandarea unui dublu omor. Denunțul a fost făcut de omul de afaceri Anatol Stat, proprietarul companiei Ascom-Grup. Baștovoi a pledat nevinovat și s-a declarat victimă a unor intrigi.

Andrei Baştovoi  a depus cerere de suspendare a executării pedepsei încă în luna ianuarie, iar Judecătoria Chișinău i-a respins demersul. Avocații au contestat decizia în Curtea de Apel Chișinău.

În același dosar cu Andrei Baștovoi a fost condamnat la 8 ani de închisoare și fiul său, Valentin. Ulterior, Curtea de Apel Chişinău le-a redus pedeapsa la 7,5 şi, respectiv, 7 ani de detenţie. Dosarul a fost purtat din instanţă în instanţă mai bine de trei ani.

Andrei Baștovoi a declarat pentru Anticoruptie.md că dorește să-și îmbrățișeze mai întâi rudele, apoi își va găsi o ocupație.  

Soţia lui Andrei Baştovoi  a decedat  în ianuarie 2016 după ce s-a intoxicat cu gaz în propria casă. Lui Andrei și Valentin Baștovoi li s-a permis să participle la funerarii, fiind păziți de escortă.

Mai mulţi lideri de opinie, au declarat  că acest dosar este unul fabricat. Anterior, un grup de experţi de la Bucureşti a stabilit că organele judiciare de la Chişinău au admis mai multe omisiuni în cazul lui Andrei Baştovoi şi l-au condamnat pe cunoscutul om de afaceri, în lipsa unor probe clare. Potrivit specialiştilor de peste Prut, magistraţii moldoveni nu au permis să fie prezentate probe ce ar fi venit în apărarea lui Andrei Baştovoi şi le-au administrat numai pe cele ale acuzării.

În 2016, CEDO i-a dat câștig de cauză lui Andrei Baștovoi care a reclamat condițiile de detenție din Penitenciarul nr.13.  

Julieta Savițchi
20/12/2018




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii