VIDEO // Curtea Constituțională s-a răzgândit // Și-a anulat ultimele hotărâri din 7-9 iunie

Anticoruptie.md
15/06/2019

Curtea Constituțională și-a anulat sâmbătă hotărârile din 7-9 iunie prin care a decis că termenul Parlamentului ales pe 24 februarie expiră în 90 de zile și că noua majoritate PSRM-ACUM este în afara  legii și în imposibilitate de a forma Guvernul. Instanța s-a răzgândit după ce Partidul Democrat s-a retras vineri de la putere.

”Se revizuiesc și se anulează decizia Curții Constituționale nr.83 din 7 iunie 2019, hotărârea Curții Constituționale nr.13 din 8 iunie 2019, hotărârea Curții Constituționale nr.14 din 8 iunie 2019, hotărârea nr.15 din 8 iunie 2019, avizul Curții Constituționale nr.1 din 9 iunie 2019 și avizul Curții Constituționale nr.2 din 9 iunie 2019. Prezenta hotărâre este definitivă, nu poate fi supusă nici unei căi de atac, intră în vigoare la data adoptării și se publică în Monitorul Oficial al Republicii Moldova.”, a anunțat verdictul  președintele CC, Mihai Poalelungi.

Amintim că prin deciziile anulate astăzi  a fost stabilit termenul limită de 90 de zile pentru investirea Guvernului,  au fost declarate neconstituționale deciziile Parlamentului de alegere a Zinaidei Greceanîi în funcția de speaker și investire a Guvernului în frunte cu Maia Sandu, a fost suspendat din funcție  Igor Dodon pentru ca Pavel Filip să poată semna decretul de dizolvare a Parlamentului și să numească data  alegerilor anticipate.

Deciziile respective au fost criticate dur de societate, politicieni și experți  în domeniu, iar președintele Igor Dodon și premierul Maia Sandu au pus problema demisiei magistraților CC.

Timp de o săptămână, Partidul Democrat  a refuzat să transfere puterea către noua majoritate, făcând referire la deciziile Curții Constituționale. Președintele Igor Dodon și Prim-ministra Maia Sandu au declarat  că judecătorii Curții Constituționale au fost forțați de PD să ia deciziile controversate și au cerut să fie revizuite. Președintele Dodon a avertizat că, în caz contrar, magistrații pot fi înlocuiți. Maia Sandu a cerut vineri membrilor Curții Constituționale să-și revizuiască deciziile și să-și de demisia in-corpore,  

Anticoruptie.md
15/06/2019




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii