VIDEO // Cum ajung conaționalii noștri acasă pe timp de pandemie. Moldoveni de la Londra, blocați pe aeroportul din București

Julieta Savițchi
04/04/2020

Circa 30 de mldoveni care reveneau din Marea Britanie în Republica Moldova au rămas blocați pe aeroportul Henri Coandă cel puțin până luni. Anatolie Patrașcu, consulul Republicii Moldova la București, le-a declarat că nu poate să-i ajute cu nimic în următoarele două zile.

Sergiu Sângereanu, unul dintre moldovenii blocați în Otopeni, ne-a comunicat că a urmat exemplul altor conaționali de-ai săi care au ajuns din Londra la București, iar de acolo s-au deplasat cu taxiul până la punctul de trecere a frontierei Albița-Leușeni.

„Am ajuns la Otopeni la ora 14.00 cu o cursă ordinară. Polițiștii români ne-au luat pașapoartele românești și ne-au zis că trebuie să mergem pentru 14 zile în carantină. Noi am spus că vrem să ajungem în Republica Moldova, însă ei ne-au zis că în acest caz nu putem să părăsim aeroportul și urmează să ne adresăm la Consulatul Republicii Moldova la București”, ne-a spus bărbatul.

Sergiu Sângereanu a mai comunicat că Anatolie Patrașcu a promis că le va organiza abia pentru luni un autocar care îi va transporta până la Albița, escortat de o mașină a poliției, iar de acolo urmează să se descurce singuri.

„Ușile sunt încuiate, stăm care pe scaune, care la podea. Putem să mergem doar la baie și să procurăm apă și dulciuri de la automat”, a adăugat Sângereanu.

Bărbatul ne-a mai comunicat că a stat deja 14 zile în carantină și se simte bine. A decis să revină în Republica Moldova deoarece șeful de la întreprinderea unde lucra i-a comunicat că nu va activa timp de trei luni și el nu ar fi avut cu ce să achite chiria.

Amintim că un cetățean al Republicii Moldova a revenit sâmbătă din București cu o cursă charter, autorizată vineri seara de Comisia Situații Excepționale. Cursa a fost operată de compania aeriană TOYO AVIATION, care oferă curse charter cu nave de lux de dimensiuni mici. Nu se cunoaște numele pasagerului, dar se știe că prețul unei astfel de curse de la București până la Chișinău este de 10 mii de euro.

Julieta Savițchi
04/04/2020




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii