Video // Avocații au intrat în grevă împotriva aplicării excesive a arestului: „Judecătorii trebuie să înceteze să ne mai ignore”

Anticoruptie.md
26/06/2018
Foto: captură privesc.eu

Membrii Uniunii Avocaților din Moldova protestează marți, 26 iunie, în fața sediului Curții de Apel Chișinău, împotriva aplicării excesive de către judecători a arestului ca formă de măsură preventivă.   

Urmăriți live protestul avocaților. Sursa: privesc.eu:

„În ultima perioadă avocații nu sunt deloc auziți, sunt întrerupți și nu li se răspunde la întrebări. Ni se creează impresia că justiția s-ar înfăptui fără noi. Nu este adevărat. Avocatul este actorul principal în înfăptuirea justiției și faptul că azi am ieșit este un semn de exclamație, e o puternică adresare judecătorilor să înceteze să ne mai ignore, să înceteze să mai facă semnul inegalității între noi și acuzare și să ia în considerație că la fel cum azi nu se examinează cauzele de judecată fără noi, la fel justiția nu poate fi înfăptuită fără noi, avocații”, a declarat directorul Centrului de Instruire a Avocaților, Viorica Grecu.

Avocatul Poporului, Mihai Cotorobai, a anunțat că se solidarizează cu protestul avocaților împotriva aplicării excesive a arestului preventiv. Într-un comunicat remis presei Instituția ombutsmanului afirmă că în activitatea sa a constatat aceleași încălcări ale dreptului la libertate și siguranță a persoanelor și deținerea acestora în condiții inumane și degradante, de aceea susține acțiunea avocaților și eforturile pentru impulsionarea instanțelor de judecată să respecte prevederile legislației naționale ce țin de aplicarea măsurii preventive sub formă de arest și articolul 5 al Convenției europene pentru drepturile omului.

„Judecătorii trebuie întotdeauna să aibă în vedere că, pentru a nu lipsi garantarea libertăţii de esenţă, orice detenţie trebuie să fie excepţională, justificată în mod obiectiv şi să nu depăşească strictul necesar”, precizează Mihail Cotorobai.

„Detenția persoanelor care urmează a fi trimise în judecată nu trebuie să constituie regulă, dar punerea în libertate poate fi subordonată unor garanții asigurând înfățișarea lor la ședințele de judecată, pentru toate celelalte acte de procedură și, dacă este cazul, pentru executarea hotărârii. Libertatea personală este o condiţie fundamentală de care trebuie să profite fiecare. Privarea ei este susceptibilă de a avea un impact direct şi negativ asupra beneficierii de multe alte drepturi, începând cu respectarea vieţii private şi de familie, libertatea de reuniune, asociere şi exprimare, libertatea de circulaţie etc.”, arată sursa citată.

Anticoruptie.md
26/06/2018




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii