VIDEO// „Amendamentul Stamate” la Legea avocaturii, votat de 56 de deputați. În ce condiții pot fi reținuți avocații de oamenii legii

Olga Stăvilă
21/01/2022

Parlamentarii au votat, vineri, în lectură finală, modificarea Legii avocaturii, prin care avocații pot fi reținuți fără acordul Consiliului Uniunii Avocaților din Republica Moldova (UAM) dacă acesta este învinuit de corupere pasivă, activă și trafic de influență. Proiectul, care a scos avocații la protest, supranumit și „Amendamentul Stamate”,  a fost votat de 56 de deputați.

Amendamentul propus de președinta Comisiei Juridice, numiri și imunități, Olesea Stamate prevede excluderea aliniatului 2 din articolul 52 al Legii cu privire la avocatură și are următorul conținut: „avocatul nu poate fi reținut, supus aducerii silite, arestat, percheziționat fără acordul prealabil al Consiliului Uniunii Avocaților, cu excepția infracțiunilor specificate la art. 324 – 326 Cod Penal și a infracțiunilor flagrante, de săvârșirea cărora este suspectat avocatul. La efectuarea percheziției la sediul profesional al avocatului în alte cazuri decât infracțiunile flagrante, avocatul este în drept să solicite prezența decanului baroului sau a unui avocat desemnat de acesta. În acest caz acțiunea procesuală se suspendă, dar nu mai mult decât pentru 2 ore. Decanul baroului sau avocatul desemnat de acesta asistă la efectuarea percheziției și are dreptul să facă în legătură cu aceasta obiecții și declarații care vor fi consemnate în procesul verbal al percheziției”.

În varianta inițială amendamentul  avea următorul conținut – „avocatul nu poate fi reținut, supus aducerii silite, arestat, percheziționat fără acordul prealabil al Consiliului Uniunii Avocaților, cu excepția infracțiunii flagrante”.

Noua variantă a legii avocaturii prevede ca judecătorii și procurorii cu 10 ani vechime de muncă, să susțină examenul de calificare, dacă vor dori să fie admiși în avocatură, fiind scutiți doar de efectuarea stagiului. Până la susținerea examenului de calificare, persoanele respective vor fi obligate să urmeze cursuri, de 20 de ore, în materie de deontologie profesională a avocaților și de administrare a formelor de exercitare a avocaturii, conform planului aprobat de Consiliul Uniunii Avocaților.

Amintim că, avocații au intrat, joi, în grevă generală, anunțând despre sistarea totală a activității lor, iar președintele Uniunii Avocaților din Moldova, Dorin Popescu a menționat că, în cazul în care vor ajunge la un compromis cu parlamentarii, iar propunerea Uniunii Avocaților va fi acceptată de Parlament, avocații vor ieși din grevă.

Olga Stăvilă
21/01/2022




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii