Vicepreședintele Parlamentului, despre amendamentele la Legea combaterii spălării banilor: „Pavează drumul escrocilor spre mușamalizarea furturilor”

Mariana Colun
03/08/2020

Vicepreședintele Parlamentului, Alexandru Slusari, susține că amendamentele la Legea cu privire la prevenirea și combaterea spălării banilor și finanțării terorismului, aprobate de Guvern și votate în aceeași zi, în prima lectură în Parlament, fără avizul CNA, ARBI, dar și al Serviciului Contra Spălării Banilor, „pavează drumul escrocilor spre mușamalizarea furturilor de bani și bunuri”. Slusari i-a cerut, printr-o scrisoare oficială, premierului Ion Chicu să prezinte informații despre autorii proiectului de lege, scopul real al acestuia, legătura cu portul internațional Giurgiulești, dar și despre consultările cu partenerii strategici ai Republicii Moldova.

„Cei care vorbesc atât de mult, dar în van, despre ancheta furtului miliardului vin la miez de noapte cu un proiect de lege, care îngreunează substantial identificarea beneficiarilor finali ai bunurilor dobândite ilicit și nu permite urmărirea banilor furați dacă aceștea au fost utilizați pentru procurarea unor cote-părți în alte întreprinderi. Cu mare greu deputații Platformei DA au convins la 22.30 pe alți colegi să nu votăm legea în două lecturi.

Societatea are dreptul să cunoască cine sunt autori concreți ai inițiativei respective din partea Guvernului. De ce proiectul vine de la Cancelaria de stat, iar Ministrul justiției se detașează public de acest document? De ce inițiativa respectivă a fost promovată cu viteză cosmică într-o zi, pe 20 iulie, fără avizarea din partea SPCSB, ARBI și CNA? De ce nu au fost consultați partenerii externi, în special Uniunea Europeană, cu care am încheiat Acordul de Asociere cu un capitol special privind prevenirea și combaterea spălării banilor?”, se arată în mesajul lui Alexandru Slusari postat pe pagina sa de Facebook.

Precizăm că și Transparency International Moldova a criticat amendamentele aprobate de Parlament și le-a calificat drept viciate și cu riscuri iminente de corupție. TI Moldova consideră, de asemenea, că „proiectul de lege a fost elaborat și promovat cu abateri grave de la exigențele elaborării actelor normative și transparenței decizionale, în regim grabnic (la finele sesiunii de primăvară-vară a Parlamentului), inclusiv fără avizele de conformitate cu standardele comunitare, în speță ale Consiliului Europei, ceea ce trezeste suspiciuni privind caracterul comandat al modificărilor operate”.

Mariana Colun
03/08/2020




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii