Vicepremierul Nicu Popescu, după întrevederea cu oficiali ai Consiliului Europei: „Reforma justiției – prioritatea zero a guvernului de la Chișinău”

Irina Odobescu
21/10/2021
Foto: Ministerul de Externe

Vicepremierul Nicu Popescu a reiterat că „reforma justiției este prioritatea zero a guvernului de la Chișinău” în cadrul întrevederii cu membrii Grupului de lucru de nivel înalt privind reforma justiției a Consiliului Europei care au venit, joi, la Chișinău. 

„Am mulțumit delegației Consiliului Europei pentru asistența și expertiza pe care ni le-au oferit prin intermediul Grupului de lucru în procesele de modificare a legislației, inclusiv a Constituției, în ceea ce privește Consiliul Superior al Magistraturii și pe dimensiunea asigurării consolidării statului de drept și al instituțiilor democratice”, a declarat ministrul Nicu Popescu.

Expertiza Grupului de lucru rămâne a fi esențială în procesul de avansare ale reformelor în justiție. Delegația Consiliului Europei a salutat adoptarea de către Parlament a amendamentelor constituționale și a dat asigurări cu privire la disponibilitatea oferirii, în continuare, a expertizei în vederea realizării obiectivelor punctuale în domeniul justiției.

Precizăm că Grupul de lucru de nivel înalt în vederea asistării procesului de reformă a justiției a fost creat în decembrie 2019 sub auspiciile secretarului general al Consiliului Europei, iar în ianuarie 2020 a avut loc prima vizită a Grupului la Chișinău, fiind urmată în februarie a aceluiași an de vizita Președintelui Comisiei de la Veneția, care este membru al Grupului de lucru.

Experții de nivel înalt ai Consiliului Europei au oferit asistență în procesul de elaborare a proiectului Strategiei pentru asigurarea independenței și integrității sectorului justiției pentru perioada 2020 – 2023 și Planului de acțiuni privind implementarea acesteia și proiectului de modificare a Constituției.

Irina Odobescu
21/10/2021Become a Patron!

TestRapid

Comentarii