Vești bune pentru tinerele familii // Tații își pot lua concediu de paternitate pe un an, iar indemnizația pentru îngrijirea copilului poate fi partajată între părinți

Cornelia Cozonac
03/07/2022
Foto: CIJM

Noutăți bune pentru tinerele familii. Parlamentul a votat, vineri, mai multe modificări la legislație care, în opinia deputatului PAS, Dan Perciun, vor oferi mai multă flexibilitate pentru un echilibru mai bun între viața personală și profesională. 

Tații vor putea ieși în concediu de paternitate nu doar în primele 56 de zile de la nașterea copilului, ci în primul an, iar părinții vor putea partaja indemnizația pentru îngrijirea copiilor cum vor considera oportun. O parte a concediului și-l va putea lua mama, o parte - tatăl, iar indemnizația se va calcula în funcție de salariul fiecăruia, scrie deputtaul pe pagina sa de Facebook. 

Modificările legislative mai prevăd o nouă opțiune pentru părinți la indemnizația pentru îngrijirea copilului. „Astăzi sunt doar 2 - 2 ani și 2 luni, cu 60% apoi 30% din salariu și 3 ani cu 30% din salariu. Odată votată legea părinții vor putea alege indemnizația de 90% din salariu până la 1 an și 2 luni”, precizează deputatul Dan Perciun, care este și președintele Comisiei parlamentare pentru protecție socială. 

 

Cornelia Cozonac
03/07/2022




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii