Veşti bune de la Gazprom: livrările de gaze către Republica Moldova nu vor fi reduse

Anticorupţie.md
28/11/2022
Foto simbol

Concernul rus Gazprom a anunţat luni că nu va reduce livrările de gaze naturale către Republica Moldova, deoarece Chişinăul a achitat toate datoriile contractuale.

Totodată, Gazprom a declarat că partea moldovenească întâtzie permanent cu achitarea şi dacă situaţia se va repeta îşi rezervă dreptul de a sista livrările.

„S-a decis să nu se reducă aprovizionarea cu gaze prin stația de măsurare a gazului Sudja pentru tranzitul către Moldova. Totodată, atragem atenția asupra încălcării regulate de către partea moldovenească a obligațiunişpr contractuale privind plata pentru livrările de gaze rusești. Gazprom își rezervă dreptul de a reduce sau de a opri complet furnizarea de gaze în cazul de neachitare a plăţilor”, se menţionează în comunicatul Gazpromului.

Amintim că săptămâna trecută concernul rus a anunţat că va reduce livrările de gaze către Republica Moldova cu peste 50 la sută şi a acuzat Ucraina de sustragere gazelor destinate ţării noastre.

„Gazprom fixează decontarea în Ucraina a gazelor rusești destinate livrării către consumatorii moldoveni în baza unui contract cu compania Moldovagaz. Volumul de gaze furnizat de Gazprom către GIS Sudzha pentru tranzit în Moldova prin teritoriul Ucrainei depășește volumul fizic transferat la granița Ucrainei cu Moldova. Volumul gazului rusesc efectiv furnizat, pentru care a fost încălcatĂplata pentru livrările curente în noiembrie, este de 24,945 milioane de metri cubi. de gaz. Volumul total acumulat de sedimentare pe teritoriul Ucrainei este de 52,52 milioane de metri cubi. de gaz”, se menţiona într-un comunicat.

Ulterior, oficialii de la Chişinău au anunţat că volumul care nu ajunge în Republica Moldova este de fapt depozitat pe teritoriul Ucrainei în baza unui contract cu autorităţile de la Kiev.


 

Anticorupţie.md
28/11/2022




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii