Veronica Dragalin îşi arată pumnii: „În 2023 vom prinde corupții din justiție și îi vom închide”

Tatiana Gherţa
01/02/2023
Captură video

Prioritatea numărul unu pentru anul curent al Procuraturii Antocorupție este să mobilizeze toate resursele pentru a trimite în judecată dosare pe numele corupților din sistemul justiţiei. Declarația aparține șefei Procuraturii Anticorupție, Veronica Dragalin, și a fost făcută în cadrul unei conferințe de presă.

Dragalin a menționat că din momentul în care a venit în funcția de procuror șef al Procuraturii Anticorupție au fost instrumentate și trimise în judecată mai multe dosare în care figurează procurori, avocați, dar și persoane terțe învinuite pentru corupție pasivă, corupție activă și trafic de influență.

,,Dacă permitem să existe așa oameni, indiferent din care procuratură, ne afectează imaginea întregii instituții. Acum avem oameni care spun că toți judecătorii și procurorii sunt corupți. Asta pentru că am permis de-a lungul timpului să înflorească justiția compromisă. Prioritatea noastră pentru anul 2023 este să-i prindem pe toți și să-i închidem. Noi nu vom înregistra progrese dacă în sistemul de justiție vor mai exista persoane corupte ‘’, a precizat șefa de la PA.

Veronica Dragalin a reiterat că în acest moment niciun angajat al instituției pe care o conduce nu poate fi influențat din afară. Totodată a făcut referire la informațiile pe care le-a primit în timpul audierilor de la cetățeni sau colegi despre actele de corupție din sistem. În acest sens, a făcut apel către cetățeni, avocați și pocurori să denunțe orice încercare de miturire. Mai ales că, în asemenea caz, denunțătorul este eliberat de răspundere.

,,Persoanele care plătesc mită, dar vin și autodenunță acest lucru la organul de urmărire penală, sunt eliberate de răspundere. Legiuitorii noștri au considerat că este mai important să avem posibilitatea de a prinde persoanele cu funcții, cu putere, autoritate, cum ari fi procurorii, judecătorii sau alții’’, a spus Dragalin.

Şefa Procuraturii Anticorupţoe a mai spus că de cele mai multe ori în dosarele de corupție figurează intermediarii, mai puțin judecătorii și procurorii. Blocajul ar putea fi eliminat prin folosirea unui instrument care ar oferi careva beneficii intermediarilor. Astfel vor putea fi documentați toți pașii pentru ca să ajungă mai ușor în plasă procurorii și judecătorii compromiși.

O altă recomandare care a venit din partea procurorului șef a fost și modificarea Legii cu privire la infracțiuni împotriva justiției. Potrivit funcţionarei, în prezent legea nu stipulează nici o pedeapsă pentru cei care fac scurgeri de informații.

 

 

Tatiana Gherţa
01/02/2023




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii