Vendetă în stil rusesc. Un diplomat român a fost declarat persona non grata

Anticoruptie.md
09/09/2022
Sursa: News Week

Federația Rusă a expulzat un diplomat român, angajat al  Ambasadei României la Moscova. Despre decizia Ministerului rus de Externe a scris presa rusă de propagandă.

Din primele informații apărute în mass-media din România, angajatul  declarat „persona non grata” ar fi însărcinatul cu afaceri al României în Federația Rusă Cosmin-Constantin Ioniță. Ultimul a fost invitat la Ministerul rus de Externe, unde i-a fost prezentată nota.  În document se menționează că „măsura este un răspuns la decizia nemotivată anterior luată de partea română de a declara persona non grata pe diplomatul Ambasadei Rusiei la București”

În data de 20 august, un rus, care activa la  Ambasada Federației Ruse din România,  a fost expulzat de autoritățile române.

„Decizia a fost luată avându-se în vedere incompatibilitatea activităților reprezentantului în cauză cu prevederile Convenției de la Viena cu privire la relațiile diplomatice din 1961”, se menționa în comunicatul ministerului roman de Externe.

La începutul lunii aprilie, Bucureștiul a expulzat zece diplomați ruși sub acuzația de spionaj, explicând că acțiunea este un răspuns la crimele comise în orașul Bucea și în alte localități din Ucraina, „pentru care răspunderea aparține Rusiei”.

Cu o săptămână înainte, premierul bulgar Kiril Petkov a anunţat expulzarea simultană a 70 de angajați ai ambasadei ruse la Sofia.

În data de 5 aprilie curent, peste 120 de diplomați ruși au fost expulzați din țările UE. Decizia a fost luată în urma crimelor de război din orașul Bucha. Astfel, Danemarca a expulzat 15 diplomați, Italia – 30, iar Spania – 25.

De la începutul invaziei ruse în  Ucraina și până în prezent peste 250 de diplomați ruși au fost expulzați și somați să revină în Federația Rusă în cel mult 72 de ore.

Anticoruptie.md
09/09/2022




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii